După îndelungi consultări cu reprezentanții comunității UBB (cadre didactice, cadre de cercetare, studenți, inclusiv personal administrativ), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a decis începerea anului universitar 2020-2021 în variante mixte. Fiecare facultate și specializare îți va putea alege varianta pe care o consideră potrivită, pornind de la învățământ clasic, învățământ hibrid sau învățământ complet online.

Au fost luate în calcul mai multe aspecte, considerate de impact, printre care:

1. Pandemia este încă o realitate prezentă.

2. Dincolo de constrângerile derivate din starea de alertă, există constrângeri naționale specifice dedicate procesului educațional.

3. În această situație de pandemie, așa cum rezultă și din emailurile primite la Rectorat (adesea de la părinți și studenți), există grupuri care doresc începerea cursurilor doar în variantă clasică și grupuri care doresc începerea acestora doar în variantă online; surprinzător, există și unele grupuri, este drept, mai puțin numeroase, care nu doresc începerea anului universitar.

Până în data de 25 septembrie 2020 vom finaliza și anunța Ghidul pentru derularea activităților academice online, elaborat de specialiști în științele educației/psihologie educațională, împreună cu Consiliul Didactic din UBB, iar la începutul lunii octombrie 2020 vom avea și un Manual detaliat pe baza Ghidului. Țintim astfel să inițiem o nouă „pedagogie universitară”, cu implicații în derularea în condiții de standarde academice ridicate a activităților online, inclusiv după perioada de pandemie. Ideea fundamentală a acestei noi pedagogii universitare a fost deja exprimată de UBB, prin faptul că învățământul online nu se reduce la punerea online/pe internet a învățământului clasic, ci presupune o reajustare a modalității de predare (ex. durată/tempo) și a conținutului (ex. conținutul disponibil poate să fie studiat de studenți înainte de începerea activităților didactice, care se pot transforma în analize critice și învățare prin descoperire), a transmis, printre altele, rectorul UBB Daniel David.

Mesajul complet, împreună cu tabelele ce ilustrează hotărârile fiecarei facultăți/specializări, poate fi consultat accesând link-ul.

SPUNE-TI PAREREA