Călătoriile și activitățile de agrement reprezintă calea de dezvoltare a turismului în Bistrița-Năsăud. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care candidează pentru un nou mandat, a anunțat care sunt proiectele majore în acest domeniu.

„Județul nostru are un potențial turistic unic, cu peisaje de vis, legende, castele, zonă viticolă, tradiții și meșteșuguri păstrate cu grijă, oameni primitori și bucate alese. •

Din aceste motive, am pus bazele unei dezvoltări integrate a turismului în județul Bistrița-Năsăud, prin realizarea unui Master Plan de Turism, corelat cu strategia de dezvoltare a județului, respectiv brandul de județ.

Astfel, turismul este calea de dezvoltare a județului, prin călătorie și activități de agrement, iar în următorii ani, vom avea:

• Acreditată zona Tihuța-Colibița ca Stațiune turistică de interes național;
• Amenajat “Centrul județean de agrement Colibița”, realizarea unei zone de promenadă de 4 km, pe ambele maluri ale lacului, pentru activități recreaționale, amenajarea unui amfiteatru pentru activități culturale și a unei zone pentru servicii publice;
• Realizarea drumului obiectivelor turistice și digitalizarea acestuia. Un traseu al castelelor, obiectivelor turistice, cramelor și tradițiilor. Un drum al descoperirii autentice a ceea ce înseamnă județul nostru;
• Avem studii de prefezabilitate cu proiecte integrate pe Valea Bârgăului- Colibița, Valea Someșului- Sângeorz-Băi și pe Valea Sălăuței;
• Implementarea Master Planului Județean de turism;
• Implementarea strategiei Brandului de județ“, a transmis Radu Moldovan.

1 COMENTARIU

  1. După doua mandate de presedinte al Consiliului Judetean, Radu Moldovan nu a facut aproape nimic pentru ca judetul Bistrița-Năsăud să conteze in domeniul turistic. Deşi ar fi câteva locuri interesante pentru dezvotarea turismului, acestea nu au fost niciodată promovate cu adevărat şi nici puse în valoare, cu toate că din primul său mandat Răducu promitea marea cu sarea sub aspectul dezvoltării turistice a judetului.
    Astfel, incă de prin anul 2013 se vorbea despre strategia de dezvoltarea turistică pe Valea Bârgăului (Colibiţa-Tihuţa), care urma să includă următoarele obiective: domeniu schiabil, parc de aventură Dracula, centru nautic de agrement şi sportiv, parc acvatic, centru de echitaţie, trasee de drumeţie şi bicicletă, zonă belvedere şi parapantă, centru de închiriere echipament, sat de vacanţă, stână ecologică, centru produse tradiţionale, punct de informare turistică.
    Tot in acelasi an 2013 era lansat si un set de obiective pentru dezvoltarea turismului pe Valea Sălăuţei, constând în: domeniu schiabil, parc de aventură, centru hipic, trasee de drumeţie şi bicicletă, centru de închirieri echipament, sat de vacanţă, stână ecologică, centru de producţie, colectare şi expunere a produselor tradiţionale, centru de păstrare a tradiţiilor populare cu zonă de spectacole în aer liber si punct de informare turistică.
    Din păcate pentru turismul din Bistrița-Năsăud aceste proiecte au rămas doar la stadiul de studii de prefezabilitate, in conditiile in care judetul mai are un handicap major,fiind înconjurat de câțiva poli importanti în domeniul turismului. La nord, nord-vest avem Maramureșul care are ca bază turistică un cadru natural splendid combinat cu elemente de traditie locală- legate de civilizatia lemnului si a portului popular- toate împreună foarte bine conservate, promovate și exploatate. Apoi, la est se afla Bucovina cu statiunea Vatra Dornei, dar si cu mănăstirile ei celebre care au genertat un infloritor turism monahal și istoric, asociat cu splendide elemente de peisaj natural specific Obcinelor. Spre sud este judetul Mures care te intampina cu numeroasele sale castele medievale restaurate , dar si cu statiunea balneo-climatica Sovata-Praid, unde a renăscut un turism balnear de calitate în ultima perioadă. Spre vest se află judetul Cluj cu municipiul Cluj-Napoca- leaganul turismului cultural-artistic, dar si cu municipiul Turda care prin renumita “Salină” recent amenajată a intrat în circuitul turistic international. În această situație judetul Bistrița-Năsăud trebuie să treacă de la stadiul de studii de fezabilitate la materializarea potentialului turistic de care dispune în obiective turistice concrete. Altfel va rămanea la statutul de „zonă de tranzit” spre alte destinatii turistice de interes deosebit.

SPUNE-TI PAREREA