Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a declarat într-o conferință de presă că nu l-ar deranja o întâlnire cu Ludovic Orban, duminică, atunci când premierul ajunge pe plaiurile bistrițene.

Cel mai important subiect pe care acesta vrea să îl trateze cu prim-ministrul României ar fi problema drumurilor, dar și atragerea de fonduri europene.

„Premierului i-aș spune că ar trebui să stea de vorbă cu aleșii locali să discute noul plan de reziliență, despre cele 80 de miliarde, anunțate cu surle și trâmbițe peste tot. Din 2007, noi nu am reușit la performanța de a atrage integral fondurile de la UE. Cred că Președintele României în primul rând, premierul în al doilea rând, partidele parlamentare în al treilea rând ar trebui să se așeze la masă și să stabilească responsabilități foarte clare. Ar trebui să invite structuri asociative: asociația primarilor de comune, de orașe, de municipii și președinții de consilii județene și să ne spună să le prezentăm în trei luni strategiile de dezvoltare a UAT-urilor, pe urmă specialiștii să le integreze. Degeaba dăm miliarde pe Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) la Ministerul Transporturilor care nu reușește să atragă nici 5% din fonduri (…) În urma discuțiilor făcute în iunie-iulie 2019, aici la Bistrița, cu ministrul Transporturilor, seara l-a anunțat pe directorul CNAIR care a ajuns dimineața aici cu directorul DRDP Cluj și am stat de vorbă. Eu le-am spus că e mai puțin important dacă îl numim drum expres sau Autostrada Nordului, pe mine mă interesează ca circulația să fie scoasă din localități, iar oamenii care merg spre Cluj sau spre vest să poată merge pe o șosea cu două benzi. Am făcut un lucru verificabil. Studiul de fezabilitate la varianta ocolitoare a municipiului Bistrița și Autostrada Nordului au primit finanțare la rectificarea din august 2019. Asta am făcut eu cu ministrul Transporturilor. Onor cei de pe Dreapta, la bugetul pe 2020 – singurul care nu a fost dezbătut în Parlament – au scos toate finanțările pentru toate aceste studii. Aș vrea să-l întrebați pe domnul prim-ministru ce face cu centura ocolitoare a municipiului Bistrița și cu această Autostradăa Nordului sau drum expres? Noi am cerut studii de fezabiliutate fiindcă știam că urmează un nou excercițiu financiar: ai documentații, ai ce depune la Comisie și la UE să ceri bani. S-a transformat acel drum expres în Autostrada Nordului Halmeu-Satu Mare-Baia Mare-Dej-Bistrița-Vatra Dornei- Suceava ceea ce era foarte important și pentru Bucovina. Pe Valea Bârgăului se circulă bară la bară și nu exista altă soluție să scoți traficul din localități”, a declarat Emil Radu Moldovan.

SPUNE-TI PAREREA