Dezvoltarea agriculturii pare, în teorie, salvarea României. Dar, în teren, lucrurile nu stau tocmai bine. Sunt o mulțime de cazuri în care oamenii ce au avut curajul să își pună la punct ferme au dat de obstacole greu de trecut. Munca în agricultură este o muncă extrem de grea, care începe de la 5 dimineața și nu cunoaște pauze sau concedii. Pe lângă asta, fermierii nu doar că nu sunt sprijiniți, dar mai sunt și presați să accepte condiții și prețuri care nu le convin și, uneori, chiar șicanați de către cei care ar trebui să îi sprijine.
Acesta este și cazul lui Călin Macarie, un fermier din Budești. La poarta gospodăriei sale stă o pancartă prin care cere demisia primarului în funcție, Vasile Codrea. Dacă îi calci pragul, vezi și motivul: cei câțiva tăurași pe care îi ține într-un grajd pentru că nu a primit drept de pășunat pe teritoriul comunei.
Familia Macarie are în jur de 20-25 de animale, dar numai o parte din ele sunt scoase la pășune, și acestea în satul vecin, în Jimbor.
Călin Macarie povestește că i s-au pus bețe în roate când a solicitat primăriei un loc de pășunat, mai ales că a fost și dat afară din Asociația Crescătorilor de Animale din comună.
Comuna Budești are, în total, aproximativ 900 de hectare de pășune, fiind, aproape în întregime, atribuită asociațiilor de crescători de animale. Familia Macarie a solicitat parcela numită Hodaia Sașilor, o suprafața de 64 de hectare care aparține comunei Budești, dar se află pe suprafața cumunei Matei, suprafață din care pot fi, efectiv, folosite 46 de hectare.
În cele din urmă, licitația a avut loc și cele 64 de hectare s-au adjudecat de către familia Macarie, care a ajuns la o cifra de 530 RON pe hectar! Sumă extraordinar de mare! Prin comparație, fermierii din asociații plătesc aproximativ 15 RON pe hectarul de pășune! Bătaia de joc la adresa familiei de fermieri a continuat. Aceștia au aflat, abia după licitație, că nu pot primi suprafața respectivă, pentru că alți cetățeni aveau înregistrată la APIA o parte din ea. Cu toate astea, Primăria a solicitat sa plătească toată suprafață deși, în fapt, nu o puteau folosi.
După trei ani de blocaje sistematice din partea Primăriei, familia Macarie a decis să apeleze la instanță. A acționat în judecată Primăria Budești și pe primarul Vasile Codrea. Pentru că faptele erau evidente și legea era de partea familiei de fermieri, judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud le dau dreptate acestora, anulând procesul verbal al licitației organizate de Primăria Budești.
„A furat la licitație. A amânat licitația cu două zile ca să poată să mai participe cineva. Nu au vrut să ne dea pășunea pe 7 ani, cum spune legea, numai pe un an. Ei au licitat 64 de hectare, în realitate nu au decât 46. Cum? Mă duc la târg să cumpăr 3 purcei, îi plătesc și vin acasă cu doi?
Instanța a anulat licitația și se va face altă licitație. Nu am nimic personal cu domnul primar. Dacă îmi dădea 5 hectare de pășune aici în Budești, nu auzea de Călin niciodată. Am tauri, nu ți se dă voie cu taurii în ciurdă. Am cerut un colț unde să pășunez și eu. Nu se vrea“, povestește Călin Macarie.
Silit de aceste împrejurări, fermierul a cumpărat pășune de la alți săteni și chiar din satul vecin.
„Am cumărat de la omeni. Am 10 anguși pe care i-am cumpărat cu 15 000 de euro în primăvara asta, și 10 juninci, care sunt în Jimbor, în satul vecin. Restul îi țin acasă.
Anul trecut mi-am pășunat un hectar de orz, că nu am avut unde. Primăvara am pus gard electric și le-am dat drumul acolo. În rest am tăiat patru hectare de porumb, l-am tăiat și l-am adus de mâncare la animale. Le-am dat și fân, deși toamna, iarna ar trebui să ai fânul, nu acum. Asta e“, a mai spus fermierul. Acesta a subliniat că situația este una hilară, pentru că în satul vecin locuitorii au la dispoziție aproximativ 10 arii/ cap de vacă, în timp ce budeștenii au la dispoziție în jur de 50 de hectare/ cap de vacă.
„Ăia râd de noi. Ei au 10 arii pe cap de vacă! Îmi spune că nu se poate cum să nu se poată când ai atâta pășune pe cap de vacă? Să ne lese că ni s-a acrit de el. Poți să stai așa, 20 de ani, fără rușine pe spatele oamenilor? Eu mă duc și îi dau bani de motorină să facă naveta și el își bate joc de mine? Păi cum știe să-mi trimită citație casă ca să-i duc impozitul, nu poate să îmi dea și pășune, cum a dat la toată lumea?“, se întreabă Călin Macarie.
Fermierul este de părere că problema a început acum 15 ani, când primarul comunei, Vasile Codrea deținea o lăptărie în sat. În calitate de primar, el negocia prețurile cu oamenii, dar aceștia erau siliți să accepte prețul impus de el pentru lapte, iar unii nici nu și-au mai văzut banii. De aceea, mulți au și renunțat la creșterea animalelor.
„Eu cred că a pornit treaba de când predam lapte la el. De atunci. El a avut o lăptărie, eu am avut vaci și predam laptele la el. Nu ne-am înțeles la preț. Se plătea un preț la grăsimea de 3,5. Eu predam laptele la 4,3. El tot numai la 3,5 mi l-a plătit. Și de aoclo a început scandalurile, certurile… eu m-am dus și am adus pe altul cu lăptăria aici în Budești și cred că de atunci îmi poartă pică. Pe urmă am mai ținut un an de zile vaci cu lapte pentru că m-am lămurit: cu ăștia nu te poți lupta. Tu ești obligat să ieși cu laptele în drum și el dacă vrea ți-l ia, dacă nu, nu și dacă ți-l ia, ți-l plătește cum veea. Și am renunțat la vaci“, a relatat Macarie.