Cursul de limbă, cultură și civilizaţie românească (LCCR) este un proiect internaţional dezvoltat în cadrul unui parteneriat între Ministerul Educaţiei din România şi alte state membre UE.

Trei școli din Franța vor găzdui, pentru început, nouă grupe de elevi, cursul fiind deschis tuturor celor interesaţi, nu doar elevilor de origine română. Numărul estimat de cursanți este de 150. Celelalte șase țări în care se se derulează cursul de Limbă, cultură și civilizație românească sunt Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Începând din acest an, Franța va deveni a șaptea țară din Europa în care va fi predat cursul opțional de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), a anunțat în cursul zilei de astăzi ministrul educației, într-un comunicat MEC.

Sunt încântată să vorbesc despre această premieră educațională,  și anume: din toamnă, în trei școli franceze, copiii români, dar nu doar aceștia, se vor bucura de posibilitatea de a studia cursul de Limbă, cultură și civilizație românească. Doresc să o felicit pe doamna Daiana-Theodora Cuibus, director general al Institutului Limbii Române, care a coordonat cu profesionalism și dăruire această importantă realizare. Am încredere și sunt convinsă că, în timp, Ministerul educației și cercetării, prin Institutul Limbii Române, va extinde acest program și va promova, astfel, cunoașterea limbii și culturii naționale, a declarat ministrul educației și cercetării, Monica Anisie.

Pentru început, cele trei școli vor găzdui, nouă grupe de elevi, cursul fiind deschis tuturor celor interesați, nu doar elevilor de origine română.

Până în prezent, programul LCCR se derulează în 6 țări (Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie) însumând 128 de colaboratori, 446 de unități școlare, 849 de grupe de elevi și aproximativ 13.200 de cursanți. Cursul opțional este predat de cadre calificate, selectate prin concurs din rândul comunității românești, într-un format de două ore pe săptămână, în regim gratuit.

Pe lângă orele de curs, profesorii și elevii sunt implicați în activități culturale, de promovare a culturii și civilizației românești.

Conform Ministerului Educației, în Belgia, limba română a fost preluată și în programa școlară, prin cursurile de multiculturalism, susținute tot de colaboratorii Institutului Limbii Române.

Obiectivele principale ale cursului de Limbă, cultură și civilizație românească (lansat, inițial, în Italia și Spania, în anul școlar 2007-2008) sunt:

– Integrarea elevilor de origine română în țările de adopție, odată cu păstrarea valorilor fundamentale ale identității naționale – limbă și cultură

– Facilitarea reintegrării în învățământul preuniversitar și universitar românesc a elevilor români din diaspora, în momentul reîntoarcerii în țară

– Facilitarea parcursului școlar al elevilor de origine română în țările de adopție (în Irlanda și Franța, aceștia pot susține o probă de bacalaureat la disciplina Limba română)

– Promovarea limbii și culturii românești în țările în care se predă cursul (acesta este deschis și altor categorii de elevi, grupele care se pot forma fiind mixte).

Alte detalii sunt disponibile accesând: https://www.ilr.ro/lccr.

SPUNE-TI PAREREA