Proiectul de reabilitare și modernizare a fostei clădiri a Tribunalului din municipiu și transformarea sa în centru educațional este în desfășurare, anunță președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Acesta precizează că în noiembrie 2021, extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca va fi în casă nouă și își va deschide porțile pentru studenții pasionați de tehnologie, cercetare, dezvoltare, inovare.
După finalizarea proiectului, în 4 ani, 1.030 studenți și 103 cadre didactice vor beneficia de o infrastructură educațională nouă, iar tinerii din județul nostru vor putea să se dezvolte educațional în Bistrița-Năsăud.
Mai mult, studenții bistrițeni vor avea la dispoziție tehnologie ultraperformantă, iar cele 3 la boratoare vor fi dotate cu:

  • Roboți pe șenile
  • Kituri de asamblare roboți (cu motoare și senzori de obstacole)
  • Robot industrial tip păianjăn
  • Roboți cu senzori de reflexie
  • Robot industrial multi-articulație
  • Aparatură de cercetare medicală
  • Robot de masă flexibil.

Specializările (licență/master) la care se vor putea înscrie sunt: Inginerie economică industrială, Producție digitală, Robotică, Inginerie medicală, Inginerie și managementul calității.

„Continuând să investim în educație, investim în viitor și oferim tinerilor noștri, șansa de a continua studiile acasă-n Bistrița-Năsăud“, precizează Radu Moldovan.

1 COMENTARIU

  1. Cladirea vechiului tribunal nu rezolva problemele de spatiu cu care se confrunta Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, dupa ce fosta clădire a Tribunaluluia fost dată în comodat UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitare aceasta nu rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. El a mai adăugat urmatoarele:”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti”.
    De aceea, este evidenta nevoia acuta a construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, prevazut cu spatii de invatamant, care sa cuprinda sali de curs si laboratoare de cercetare, dar si cladiri pentru camine studentesti, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, etc.
    Liberalii bistriteni sunt mult mai bine orientati in privinta dezvoltarii invatamantului superior tehnic in asociere cu activităti de cercetare-dezvoltare-inovare . Este cunoscuta initiativa lui Ioan Turc, care incă din anul 2006, atunci când era viceprimar al municipiului Bistriţa, a propus amenajarea unui parc industrial la Sărata, dar şi a unui campus pentru învăţământul universitar tehnic. Pana la urma ideea lui Ioan Turc, a fost preluata partial de PSD-isti care, cu greu in administratia lui Cretu, au realizat doar Parcul Industrial insa nici la ora actuala nu a fost fost populat cu activitati industriale. Nici vorba despre campusul universitar tehnic sau despre incubatorul de afaceri.
    Radu Moldovan dă dovadă de lipsă de logică si se laudă acum că el a rezolvat problema extensiei UTCN Bistita mutarea acesteia in clădirea vechiului tribunal din centrul orasului, când peste tot in lume locul invătământului tehnic este in apropierea de zone industriale.
    Cu ceva ani in urmă chiar si PSD-istii erau mai deschisi la minte si vorbeau de construirea la Bistrita a unui campus universitar comun – Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică:
    Vezi:http://www.rasunetul.ro/la-bistrita-se-pun-bazele-unui-campus-universitar-comun-universitatea-babes-bolyai-si-universitatea

SPUNE-TI PAREREA