Apariția părului cărunt este un proces fiziologic firesc pe care însă majoritatea dintre noi îl urăște cu desăvârșire! Când spun ,,majoritatea” mă refer strict la femei!  Nimic nu este mai ,,dezamăgitor” în viată decât apariția primului fir de păr alb! Se instalează ,,Sfârțitul Lumii”, ,,Catrina” și ,,Starea de asediu”, toate, în paralel, cu stocuri de vopsea ,,Adio păr cărunt!”Asta ca să nu rămai ,,nepregatită”! Spun ,,nepregătită” pentru că, aparent, bărbații nu au nici o problemă în privința acestui aspect al vieții. Ei fiind… mereu sexy! Pentru bărbați părul alb este o dovadă de maturitate, înțelepciune și stil! Dacă nu mă credeți vă dau un singur exemplu: Brad Pitt a fost mereu considerat deținătorul unui… ,,je ne sais quoi ”, dar în momentul în care și-a lăsat barba căruntă să crească, s-a oprit ,,PLANETA” !!!

Încărunțit bine, George Clooney este considerat unul dintre cei mai stilați bărbați de la Hollywood!  James Bond consideră că ești cel mai grozav bărbat dacă ai păr grizonat! Totuși, nu același lucru putem spune despre femei! Societatea le ,,impune”, în general, acoperirea firelor albe! O femeie căruntă pur și simplu nu are cum să fie înțeleaptă, matură, sexy și cu stil… ea este doar ,„babă“ și cam atât!

Astfel, industria cosmetică mereu preocupată de  starea ta emoțională” , te bombardează zilnic  cu campanii agresive de repigmentare! Pastile, lotiuni, șampoane, remedii naturiste și cele mai inovatoare vopsele de păr Miracle Color!

În timp ce revistele glam îți expun 7 motive să-ți vopsești părul, „Academia bărbaților“  se laudă cu 8 motive pentru care părul lor cărunt este sexy! Astfel de discrepanțe dintre bărbați și femei au existat încă din cele mai vechi timpuri și încă se perpetuează, o mare parte dintre ele.

Genurile sunt o convenție, oconstrucție culturală care îmbină roluri, așteptări, dogme nescrise. Deseori ne conformăm acestora fără a ne pune prea multe întrebări despre rațiunea pentru care o facem .

Sfântul Toma d’Aquino numea femeia un ,,bărbat ratat”! Femeia, ,,a doua greșeală a lui Dumnezeu”, spunea și Nietzsche. Hegel avea grijă să menționeze că diferența dintre bărbat și femeie e aceea ,,dintre animal și plantă”, femeia având evident rolul ,,decorativ” de plantă. Lista de personalități care s-au pronunțat în termeni defăimători despre femei este destul de ,,stufoasă” și în continuă completare. Până și Biblia, Talmudul, Coranul abundă de alte descrieri defăimătoare la adresa femeilor.

Expresia ,,În spatele oricărui bărbat de succes stă o femeie puternică” este încă o dovadă de a arăta că femeia a trăit în umbra acestuia dintotdeauna , chiar și atunci când talentele și inteligența ei erau deasupra celui pe care îl ghida către o carieră împlinită.

Dorința firească de emancipare a femeii a făcut pași importanți în ultimele decenii. Cu toate aceste au rămas încă multe probleme și situații delicate cu care femeile trebuie să se confrunte .

Revenind la subiectul nostru despre percepția părului cărunt la femei vs bărbați, pare să se contureze ușor un trend de ,,rebeliune”.

Sarah Harris, fashion director la Vogue este un exemplu cum nu se poate mai relevant pe acest subiect. Într-un interviu povestește că a început să aibă păr alb de la vărsta de 17 ani și, de atunci continuă să ii apară tot mai multe. A renunțat să își mai coloreze părul de la vărsta de 20 de ani. Deseori, este oprită pe stradă și întrebată ce culoare folosește și la ce salon s-a vopsit.

Puține sunt însă femeile care se aventurează să își lase la vedere părul alb, acest gest fiind considerat o dovadă clară de ,,slăbiciune” si ,,capitulare”.

Totodată există și un paradox. Trendul de a-ți vopsi părul în nuanțe ,,silver” rămîne în topul ultimilor ani, inclusiv dacă vorbim de 2020!

În ultimii ani tot mai multe vedete au apăut pe covorul roșu cu firele albe „la vedere“.  Jessica Biel, Meryl Streep, Helen Mirren, Diane Keaton sunt doar cateva dintre exemple. Asociem părul cărunt cu bătrânețea, însă părul gri nu trebuie să arate neapărat ,,batrânesc”. Se pot face multe lucruri ca să arătăm mai tinere și nu este nevoie să cădem în preconceția că firele albe sunt destinate exlusiv ,,babelor”. Și, până la urmă, bătrânețea este un privilegiu și ar trebui să fim mai prietenoase cu această perioadă a vieții noastre.

 

2 COMENTARII

  1. Degeaba esti considerat ” sexi ” cu parul alb ori carunt, daca ” dedesupt ” esti ” zero ” … , iar in portofel n-ai decat facturi si chitantze … !

SPUNE-TI PAREREA