Pe mulți îi vezi, pe puțini îi mai auzi. Se atacă, plâng, fac „schema Stolojan” sau mai înjură printre dinți într-un live sau două. Ce bine că nu-s așa candidații din Bistrița-Năsăud în majoritate, că era vai și-amar în perioada asta.

Ce să crezi? Puține. De o vreme, forma de promisiune e doar o pală de vânt după o zi de lucru la birou, capul stă să-ți crape și doar aia-ți mai lipsea. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că toate demersurile astea făcute de politicieni nu-s de ieri, de azi sau câțiva ani. Puțini se pot lăuda cu faptul că au un sistem bine pus la punct, tineresc și care să prezinte o noutate. Tot o poză tip buletin e pe cort, un slogan (unii anul ăsta au dat-o-n bară grav cu sloganul, crezând că Noi nu simțim urma de justifiare din frază) și, pe undeva, logo-ul partidului sau partidelor care-l susțin pe optimist.

Cred că în momentul ăsta candidații la primării și consilii județene au cel mai mare curaj să desfășoare o campanie, chit că mulți au rumegat-o mult și au început precampania înainte de precampanie sau de orice altceva. Vise mărețe și promisiuni ascunse stângaci prin postări „libere” și „fără țintă”. Totuși, pentru toți e o mare provocare. Pandemie, coronavirus, criză economică, criză socială, criză politică și educațională. Avem de toate, iar pe deasupra ne bate peste ceafă campania.

Nu mai e ca în alți ani când primeai portocale (apropo, genială idee) sau pixuri și plăsuțe care rezistau la greutăți mult mai mari decât alea la 50 de bani din piață, iar acum văd campania din punctul de vedere al votantului, mă voi uita pe 27 septembrie ciocuș la ștampilă, gândindu-mă ca bunicii sau părinții mei că-mi va fi mai bine, uitând că la anul cel mai probabil părăsesc orașul și-mi văd de facultate și viață, departe de burgul frumușel și cochet, împachetat în folie de aluminiu și spânzurat de o lustră a comunismului. Mă rog, e pus acolo, deci agățat. Și dacă vom scăpa de asta va fi perfect atât pentru mine care nu stau aici, cât și pentru cei care, din fericire sau păcate, 1rămân la periferia burgului.

E murdară treaba, e foarte îngust locul prin care să se mai strecoare vreun candidat sub preș. Cred că va durea de zece ori mai mult că pierd decât înainte, când mijloacele de campanie erau diferite. Acum e vreme rea de campanie, vreme bună de mâncat prăjitură cu ciocolată. Și cu portocale.

SPUNE-TI PAREREA