Rata de infectare cu noul Coronavirus a ajuns la peste 10%, în România. Bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 62.547 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 779 de noi îmbolnăviri din 6.607 de teste efectuate. În acelaşi timp, sunt înregistrate 2.729 de decese, din care 29 în ultimele 24 de ore. Numărul pacienţilor internaţi la Terapie intensivă a ajuns la 476. La nivel naţional, au fost prelucrate 1.385.334 de teste. Dintre acestea, 6.607 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.738 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical, iar 1.869 la cerere. Pe teritoriul României, 7.229 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.373 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 20.898 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 156 de persoane.

În acest context, ne așteaptă încă 30 de zile de stare de alertă, dacă săptămâna aceasta nu scade numărul de persoane infectate. Ar fi pentru a treia oară când este prelungită starea de alertă, iar dcizia ar urma să fie luată zilele următoare, în condiţiile în care la finalul acestei săptămâni expiră starea de alertă.

Orice decizie va ţine cont de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi, cel mai probabil vom prelungi starea de alertă”, a anunţat ieri premierul Ludovic Orban.

România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai, după ce în precedentele două luni fusese în vigoare starea de urgenţă. Pe 16 iunie, starea de alertă a fost prelungită pentru prima dată cu 30 de zile, iar pe 16 iulie, Guvernul a decis, din nou, prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul României.

Tot ieri, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar persoanele care vor veni din Spania în România vor intra în carantină la domiciliu pentru 14 zile. Peste 40 de state intră în categoria zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Spania a fost inclusă şi ea pe lista galbenă de către INSP. Astfel, zborurile comerciale dintre cele două ţări vor fi suspendate, iar de zile de stare de alertă, dacă toţi cei ce călătoresc din Spania spre România vor intra în carantină la domiciliu pentru 14 zile. Şi persoanele care vin din Republica Moldova, Statele Unite, Israel sau Luxemburg vor intra în carantină pentru două săptămâni. Statele considerate cu risc epidemiologic ridicat sunt următoarele: Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicană, Sint Maarten, Spania, Statele Unite ale Americii şi Surinam. Măsurile pentru cei care vin din ţările din zona galbenă, cu risc epidemiologic ridicat, au intrat în vigoare astăzi. „Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi au drept de intrare pe teritoriul naţional, respectiv: cetăţeni români, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene”, potrivit INSP. Carantina se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeaşi adresă.

SPUNE-TI PAREREA