Anul acesta, prețurile și cuantumul chiriilor locuințelor Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) se vor majora, din cauza măririi valorii de înlocuire pe metrul pătrat, potrivit unui ordin transmis de Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, publicat în Monitorul Oficial.

Mai precis, Ordinul 3519/2020 al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prevede creşterea valorii de înlocuire pe metrul pătrat la apartamentele ANL de la 1.916,42 la 2.996,00 lei/mp inclusiv

Ca urmare a acestei modificări, preţurile locuinţelor şi chiriilor locuinţelor  ANL vor creşte substantial în acest an, cu peste 50%.

Pentru anul 2020, valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condiţiile legii, în cursul anului 2019 de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuinţelor puse în funcţiune în anul 2019 în cadrul Programului de construcţii locuinţe pentru tineri şi valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuinţe, se preciează în ordin.

Aflăm însă, dintr-un comunicat de presă, faptul că se precizează, referitor la noua valoare de înlocuire stabilită prin ordinul ministrului lucrărilor publice, administrației și dezvoltării nr. 3519 din 29 iulie 2020, că pentru contractele de închiriere semnate până la data de 03.08.2020, chiriile nu se majorează. Așadar, modificările nu au impact asupra chiriei locuințelor aflate deja în exploatare.

De asemenea, prețurile nu cresc nici pentru persoanele defavorizate, cu venituri mici, nivelul chiriei fiind plafonat [1] prin efectul legii.

Modificările vor fi luate în considerare doar pentru locuințele care urmează să fie repartizate după publicarea ordinului (03.08.2020), pentru care se vor încheia contracte de închiriere începând cu acea dată, și până la sfârșitul lunii iulie a anului 2021, când urmează să fie stabilită valoarea de înlocuire pentru anul următor.

SPUNE-TI PAREREA