500 milioane lei din buget, din taxele si impozitele românilor, merg către 3 companii private, remarcă Mihaela Ivan, consilier în cancelaria președintelui CJ BN, Emil Radu Moldovan.

Mihaela Ivan spune că „Orban și Câțu au adoptat vineri noapte, ca hoţii, un Memorandum prin care 500 milioane lei din buget, din taxele si impozitele românilor, merg direcționat către 3 companii de asigurare a creditului comercial, cu acționari străini.”

„Totul în timp ce România e pe marginea prăpastiei, economic.

Iată că bani sunt în buget, îi vedem unde se duc. Evident revigorarea economică nu este printre priorităţile actualei puteri. 

În afară de interesele de partid, de companiile de partid și de sponsorii partidului nimeni din această țară nu beneficiază de vreun sprijin real pentru a face față efectelor economice și sociale cauzate de criza coronavirus. 

Deja peste 150.000 de IMM uri se află în stare latentă de insolvență și faliment.

La 9 luni de la învestirea guvernului Orban, românii nu beneficiază de nicio măsură reală de protejare a veniturilor și a puterii de cumpărare. 

După 1 milion de români ajunși șomeri în 9 luni, urmează să vedem în statistici 2 milioane de români trimiși în sărăcie de Guvernul Orban.

Companiile românești nu beneficiază de nicio măsură reală, activă, de sprijinire a activității economice în afară de invitația de a lua credite de la bănci.

Să nu mai zic că mai sunt câteva săptămâni şi începe şcoala, iar copiii nu au primit tabletele care să le ofere accesul la internet şi la învătământul garantat de constituţie. 

Puterea nu face nimic, deşi toate scenariile vehiculate până acum la nivelul executivului prevăd reluarea cursurilor prin participarea copiilor la cursuri, online, prin rotaţie.

De fapt, totul e un haos 

• Nu ştim dacă învăţământul se va face online, partial online sau dacă se va merge la şcoală;

• Nu ştim dacă elevii şi profesorii vor avea acces la internet;

• Nu ştim dacă elevii şi profesorii cu posibilităţi material reduse vor primii tablete;

• Nu ştim dacă părinţii vor putea sta acasă cu copiii pentru a-i supraveghea!

Dar știm că 500 milioane lei din buget, din taxele și impozitele românilor, au fost făcute cadou de către PNL pentru 3 companii private!”, comentează Mihaela Ivan.

5 COMENTARII

 1. Pentru corectitudine ar trebui si explicat ce inseamna asta, nu doar aruncat cu vorbe fara a intelege fenomenul.
  Creditul comercial este scutirea de plată imediată a facturii către furnizor. Adică, dacă eşti brutar şi cumperi făină, iar producătorul de făină aşteaptă trei luni până să îi dai banii, brutarul primeşte timp de trei luni credit comercial. Acum să ne ducem la relaţia dintre cele trei mari companii de asigurare a creditului comercial şi piaţă. Este important de menţionat, că în toate ţările Uniunii Europene aceste trei mari companii acoperă peste 90% din piaţă. Deci acest oligopol este şi în Germania, Franţa, Olanda, Polonia, etc. Astfel, aceste companii garantează facturile şi în felul acesta firmele care vând produsele ştiu că dacă nu îşi recuperează banii, firmele de asigurări le vor da banii înapoi. În acest fel se menţin liniile de credit comercial în piaţă şi firmele îşi continuua activitatea. Deci nu este vorba de niciun cadou la nimeni. La fel companiile de asigurări, au şi ele în spate companii de reasigurare. Simplu si pe intelesul tuturor.

 2. 1.Cine-i doamna asta Ivan ?
  2.Ce o recomandă să emită judecăți de valoare în această problemă ?
  3.Dacă este mercenar, știe cărei cauze slujește ? Și care-i plata promisă ?
  4.S-a întrebat vreodată dacă n-ar fi cazul să ”lucreze” ceva ”pe bune” ?
  ș.c.l.

 3. Cât adevăr este în zicala „Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul“. Ca purtător de cuvânt trebuie să stii ce vorbesti. In primul rând creditul comercial reprezintă scutirea de plată imediată a facturii către furnizor. Această practică este foarte des întâlnită în România, mulţi comercianţi sustinandu-şi afacerile tocmai prin acest credit comercial. Volumul creditului comercial din economia României este de trei ori mai mare decât cel al creditului bancar, respectiv de 383 de miliarde credit comercial fată de 117 de miliarde de lei credi bancar. În acelaşi timp, termenul mediu de plată al facturilor în România a ajuns la 114 zile, fiind de două ori peste media europeană şi faţă de nivelul înregistrat în urmă cu un deceniu. Riscul blocajului financiar, al facturilor plătite cu întârziere sau deloc, este real în perioadă de criză. Acest fenomen amplifică interdependenţa între companii şi creşte riscul sistemic, respectiv propagarea efectelor negative de la o companie la alta. Astfel, o firmă care intră în insolvenţă în România şi nu îşi plăteşte facturile afectează negativ cel puţin 4 companii, acestea din urma având dificultăţi din cauza neincasarii facturilor şi fiind expuse riscului de insolvenţă, ceea ce poate duce la disponibilizări, creşterea şomajului şi diminuarea veniturilor publice alte statului, periclitând capacitatea acestuia de a interveni pentru susţinerea mediului de afaceri în contextul pandemiei Covid-19.
  Germania, cu un buget imens și fără probleme de deficit, și-a permis să aprobe printre multe alte ajutoare și preluarea parțială a acestui risc de către stat. Nu garantând direct plățile de facturi dintre firme de la buget, ci preluând riscul de la societățile care încheie asigurări de credit comercial. Asigurătorii cedează statului 65% din primele încasate, iar bugetul Germaniei plătește despăgubirile în locul lor dacă riscul de neplată se produce.
  Referitor la relaţia dintre cele trei mari companii de asigurare a creditului comercial şi anume :Coface, Euler Hermes și Atradius ,cu acționari străini mari este important de menţionat, că în toate ţările Uniunii Europene aceste trei mari companii acoperă peste 90% din piaţă. Ca sa înteleaga si prostii de la PSD, cele 500 milioane de lei reprezintă o schemă de ajutor de stat prin care vrea să garanteze 80% din despăgubirile pe care societățile ce asigură credite comerciale le-ar datora clienților asigurați pentru neîncasarea facturilor la timp si nicidecum un cadou făcut de către PNL pentru 3 companii private.
  Asadar, când vine vorba despre beneficiarii acestei scheme nu trebuie să ne uităm doar la cei trei asigurători, care vor rezista oricum pe piaţă aşa cum au făcut-o de peste 50 de ani, în orice condiţii dificile sub aspect economic, scazandu-şi riscurile şi asigurând mult mai puţine companii daca statul nu le tine spatele ci la clienţii acestor companii. Aceşti beneficiari sunt de fapt cele 3 000 de companii care îşi asigura facturile şi vreo 60 000 de companii care primesc credit comercial de la aceste companii. De fapt cam 80% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din Romania şi cea mai mare zonă productivă a României. În acest fel, se susţin locurile de muncă şi afacerile din Romania şi se evită blocajele.

 4. Sa ne spuna si noua numele celor 3 firme domsoara postac PSD, altfel e doar o alta minciuna mizerabila menita sa manipuleze opinia publica, specifica formatiunii politice din care face parte

 5. Sa ne spuna si noua numele celor 3 firme domsoara postac PSD in caz contrar o sa intelegem ca e doar o alta minciuna mizerabila de inducere in eroare prin manipularea opiniei publice; SPECIFICA DE ALTFEL FORMATIUNII POLITICE DIN CARE FACE PARTE

SPUNE-TI PAREREA