Când se lasă seara și stelele devin vizibile pe bolta cerească, devenim conștienți că nu suntem singuri în Univers, iar acest lucru ne tulbură și ne fascinează. Mulți oameni sunt pasionați de studiul Universului, iar unul dintre ei este Marco Geréd Zsolt, un artist fotografi din Bistrița.
Pasiunea lui a început acum 20 de ani, când avea la dispoziție doar hărți, notițe și un telescop.

„Acum 20 de ani am avut posibilitate de a studia, în mod autodidact, cerul, Universul. Ziua citeam articole de specialitate, îmi luam notițe, făceam desene, iar noaptea eram cu notițele și hărțile afară, departe de luminile orașului și făceam practică. Pe vremea aceea, înca nu pozam cerul.
Am avut posibilitatea de a vedea prin telescop 2 galaxii (M81 si M82), care se situează în constelația Ursa Mare (Carul Mare), și care sunt la distanță de câte 12 milioane ani lumină. Știam că lumina văzută, în acel moment, de ochii mei, a pornit înspre mine acum 12 milione de ani. Lucru de neconceput cu mintea…“, povestește Marco Geréd Zsolt.

Copleșit de Stele, Planete, Univers… 

Doar atunci când studiem cerul ne dăm seama cât de mici suntem, de fapt, noi oamenii și cât de mărunte sunt problemele noastre.

„Am fost și sunt copleșit de Stele, Planete, Univers. De mărimi, de distanțe și de cât de mic este Pământul și cât de mic sunt eu, este omul.
De atunci urmăresc cerul, cu ochiul, binoclul, aparatul foto. Si cum este ceva special, rar, nu cunosc obstacole, sunt pe poziție…“, mai spune fotograful.

„Misiunea“ lui, ca vânător de momente speciale, este să imortalizeze corpuri cerești în raport cu locul în care trăiește și, astfel, să îl pună în valoare.

„Pentru mine este important ca, în astfel de poze rare, interesante sau de excepție, să apara și ceva local – așa este o poză mai valoroasă, în concepția mea.
O astfel de poză rară este turnul Bisericii Evanghelice cu planetele Saturn (stânga) și Jupiter.
Sau liniile trase de stele, cu semnalele luminoase ale mașinilor de salvare reflectându-se pe cer și cu o parte a orașului Bistrita…“, povestește Geréd Zsolt.

Ultima sa „captură“ – Cometa C/2020 F3

Ultima sa „captură“ fotografică este Cometa C/2020 F3, un fenomen astronomic mai puțin cunoscut de marea masă. A reușit să surprindă câteva imagini spectaculoase pe la mijlocul lunii iulie, când corpul ceresc a putut fi observat la intensitate maximă.
Conform unor informații transmise de fotograful pasionat Univers, Cometa C/2020 F3 a fost observată pentru prima dată în martie, când era prea slabă pentru ca cineva să o poată vedea cu uşurinţă. Corpul ceresc a primit numele NEOWISE, după observatorul care a identificat-o prima dată.
Astronomii s-au temut că ar putea fi distrusă odată cu apropierea de soare, aşa cum s-a întâmplat cu alte obiecte de acest fel în 2020, dar Neowise a supravieţuit propriei întâlniri cu soarele şi a ajuns pe orbita lui Mercur.
Neowise este una dintre puţinele comete care pot fi văzute cu ochiul liber în acest secol şi a stat pe cer aproape toată luna iulie. Însă luminozitatea a scăzut. Cometa C/2020 F3 NEOWISE va fi vizibilă, din nou, peste circa 7000 de ani.

Obiectul a fost suficient de luminos pentru a fi reperat cu ochiul liber, dar pentru o mai bună observare era util binoclu.
Perioada optimă de observare a cometei fără ca Luna să deranjeze prea tare a început pe 15 iulie și s-a terminat pe 25 iulie.
Inițial, cometa a fost văzuta doar în partea sudica a Pământului, dupa aceea și în partea de nord.

Prietenii mei fotografi din Germania făceau deja poze de seara, la noi încă nu era seara vizibila cometa, dar urmăream știrile de specialitate și știam la ce să mă aștept. Deja cu zile înainte de apariție, plănuiam fotografiatul.
Primele poze le-am facut în data de 15.07, când abia se ridicase de la Orizont. Conform prezicerii meteo, știam ca din 16.07 vin ploile…

În ziua de 15.07 dupa un drum de 9 ore condus am ajuns la miezul nopții la Bistrita. Niciun chef de mers la pozat… Dar știam ca nu va fi posibilitate o vreme, ca va fi înnorat, așa ca am plecat la pozat.
Zilele urmatoarele urmăream cum va fi vremea, ziua ploaie, seara nori și ploi…
În data de 20.07 se arăta ca va fi cerul, înspre N-NV, parțial senin. Așa că ziua am plănuit pozatul de seara, am și plecat într-o locație nouă, și asteptam să se întunece. Acompaniat de țânțari, lilieci, bufnițe. În afara de o poză făcuta cu centrul orașului nu m-am ales cu nimic, pentru că zona Ursa Mare nu s-a văzut de copaci.

Așa că mi-am împachetat echipamentul și … planul B. Nu a fost, ce am vazut, așa de frumos cum mi-aș fi dorit, luminile din oraș, în special, reflectoarele deranjează poza cu expoziție lunga foarte mult. Dar dacă doresc să fie și orașul în poză… trebuie să fac un compromis.

Ziua de 21.07 nu se arăta bună înspre seară. Zona țintită, N-NV înnorată.
Însa pe la ora 23.00 s-a înseninat. Cum pozatul a fost pregatit mental, puteam porni. Așa s-a născut poza, iarăși cu luminile Bistriței în partea de jos a pozei, cu cometa“, a povestit Geréd Zsolt.

 

 

După cum spune maestrul fotograf, ca să faci astfel de imagini e nevoie de un trepied solid și de un aparat profesional cu lentilă pe măsură. În afara de asta, e nevoie de niște cunoștințe astronomice și de cunoașterea terenului de unde dorești să realizezi fotografiile.

SPUNE-TI PAREREA