Un studiu Eurostat ne arată că 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an, iar România este țara cu cele mai puține librării pe cap de locuitor.

Mediile de promovare a cititului sunt din ce în ce mai restrânse, iar în ultima perioadă, cel puțin, cărțile au fost vândute pe internet. Restul canalelor de publicitate sunt ineficiente, fiind puține și destul de rar folosite de tineret și oamenii care muncesc zilnic.

Cele mai multe cărți citite an de an sunt cele din curicula școlară pe care elevii sau părinții lor le cumpără pentru a-și face treaba pentru școală.

1,3 milioane de români cumpără cărți, demonstrează Eurostat, cu doar 6,5% persoane care an de an își reînoiesc biblioteca cel puțin cu o carte. Mai bine de 18 milioane de români nu citesc nici măcar o singură carte pe an, iar majoritatea persoanelor care se încadrească în procentul de 6,5% sunt femei.

Tot pe ultimul loc ne clasăm și când vine vorba de librării. Găsim 2 librării la suta de mii de locuitori, lucru ce ne plasează, din nou, pe ultimul loc în Europa, la numărul de librării pe cap de locuitor.

Publicitatea proastă, societatea preocupată să consume lucruri slabe, miserupismul, analfabetismul funcțional, oligofrenia și rata ridicată a abandonului școlar au dus la un consum mic de carte, un interes scăzut față de citit și, foarte important și trist, nu mai există persoane care să investească într-o tipografie, librărie sau papetărie, tocmai din lipsa de cumpărători.

 

SPUNE-TI PAREREA