Polițiștii au efectuat joi o serie de percheziții domiciliare la persoane bănuite că au introdus în țară, ilegal, arme și muniție. La domiciliul celor acuzați s-a descoperit un adevărat arsenal de vânătoare: arme, cartușe, pulbere de vânătoare, o instalație artizanală de fabricat alcool, trofee, carne de vânat, dar și suma de 9000 de euro.

22 de arme letale și peste 1000 de cartușe deținute ilegal, precum și sute de componente de arme au fost ridicate de polițiștii din Bistrița-Năsăud, iar șapte persoane au fost reținute pentru 24 de ore. Rețeaua avea inclusiv un atelier improvziat în care erau reparate armele de vânătoare.
Perchezițiile s-au desfășurat în localități din Bistrița-Năsăud, dar și din județul Maramureș.

„În cadrul activităților, au fost indisponibilizate 22 de arme (7 aflate în circuitul ilegal, iar celelalte, deținute legal, ar fi fost folosite în activități ilegale), aproximativ 1 000 de cartușe pentru arme militare, de vânătoare și de tir sportiv, 1 kg de pulbere de vânătoare din categoria materiilor explozive și 800 de capse de inițiere.

De asemenea, polițiștii au ridicat și sute de componente de armă (196 de paturi pentru armă, 60 de ulucuri pentru armă), o instalație artizanală de fabricat alcool, 4 telefoane mobile, 25 de trofee, carne de vânat, precum și 9 000 de euro.

În fapt, persoanele implicate ar fi achiziționat arme și muniție din afara țării, pe care le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul României. Ulterior, le-ar fi folosit la acțiuni de braconaj.

Totodată, una dintre persoane este bănuită că ar efectuat fără drept operațiuni de reparare, reglare și înlocuire a unor piese pentru arme letale cu destinația vânătoare, într-un atelier improvizat, la locuința sa fiind descoperite și ridicate mai multe componente de armă“, se arată într-un comunicat de presă al IPJ BN.

Conform comunicatului, 7 persoane, cu vârste cuprinse între 28 și 65 de ani, au fost conduse la sediul poliției, iar după audieri, față de acestea a fost dispusă reținerea, pentru 24 de ore. În cursul acestei zile vor fi prezentați instanței, în vederea dispunerii unor măsuri preventive.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale al inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Activitățile au fost realizate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

UPDATE: Cele șapte persoane reținute pentru 24 de ore și cercetate pentru infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor, la regimul vamal și al materiilor explozive, au fost prezentate judecătorului de drepturi și libertăți care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, față de patru dintre acestea, arestul la domiciliu față de două și plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile față de una dintre acestea.

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Bistrița-Năsăud împreună cu procurori din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud continuă cercetările în acest caz.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, transmite IPJ BN.

SPUNE-TI PAREREA