Pieptarele și cojoacele care le-au ținut de cald, iarna, bunicilor, străbunicilor și oamenilor din alte vremuri, de-a lungul județului Bistrița-Năsăud, trec zilele acestea, prin mâinile grijulii ale unor volunari din toată lumea, veniți la Bistrița să le restaureze.
În cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud are loc un proiect de amploare, cu scopul restaurării de cojoace și pieptare tradiționale, iar organizatorii ne-au primit în mijlocul lor pentru a răspunde la câteva întrebări.
„Cei 8 participanţi sub supravegherea specialiştilor restauratori au reuşit să intevină pe 10 obiecte de patrimoniu, s-au folosit tehnici de conservare curativă a pieselor pe interior.
Astăzi vă prezentăm documentaţia ştiinţifică a procedeelor realizate săptamânile trecute la Compexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu. Acestea au făcut posibile intervenţiile de conservare curativă şi preventivă pe care le realizăm în cadrul proiectului.
Documentaţia însoţită de fotografii o puteţi consulta pe site-ul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud.”, au declarat organizatorii, pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal.
Proiectul se desfășoară din 19 iulie până în 1 august la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud. Cei opt participanți la proiect studiază în Europa și provin din toate colțurile lumii, fiecare fiind într-un stadiu divers de studiu, aceste procese din cadrul proiectului ajutându-i să aprofundeze în cunoștințe și practică.
„Pe durata proiectului, ei se vor familiariza cu aspecte materiale și imateriale legate de tradiția cojoacelor și pieptarelor și vor putea face comparații cu propriile costume naționale. Vor aplica tehnici de curățare ale pieselor (curative și de prevenție). Vor folosi unelte specifice și vor învața broderie, pornind de la mostre de materiale. Toate aceste activități se vor desfășura sub supravegherea specialiștilor în conservare și restaurare de la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud și de la Complexul Național Muzeal „ASTRA” Sibiu. Membrii echipei de specialiști sunt bucuroși să transmită aceste cunoștințe mai departe către tânăra generație. Piesele de îmbrăcăminte de patrimoniu ce vor face obiectul conservării și restaurării fac parte din colecția muzeului din Bistrița.”, mai scriu cei de la Complexul Muzeal.
Voluntarii fac parte din European Heritage Volunteers, organizație care a dat mai multe detalii despre această activtate, pe pagina de facebook:
„Săptămâna aceasta, la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud din România, hainele tradiționale de piele de oaie sunt curățate din interior spre exterior. Participanții la acest proiect al voluntarilor și-au început lucrările de conservare prin curățarea căptușelii din blană cu un amestec de rumeguș care a absorbit grăsimea și murdăria. Înainte de a trece la curățarea exteriorului din piele, participanții au trebuit mai întâi să testeze broderia complexă a paltoanelor pentru migrarea culorilor. Unii dintre coloranții naturali care datează de la începutul secolului XX ar putea migra pe piele în timpul curățării, necesitând cea mai mare precizie și îngrijire din partea participanților în timpul procesului de conservare. Proiectul va continua săptămâna aceasta și săptămâna viitoare și este organizat în colaborare cu Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud și Patrimoniu pentru Viitor“.
Despre această acțiune de restaurare a da detalii și Mihaela Ivan, consilier în cancelaria președintelui CJ BN, Emil Radu Moldovan.