Candidat la Primăria Bistrița din partea Partidului Verzilor, Dan Dumitru Ciobănică a ajuns în oraș acum 25 de ani, ca jucător de fotbal la Gloria Bistrița, a fost arbitru și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din oraș.

Despre parcursul lui personal și profesional puteți citi aici:

Cine este Dan Dumitru Ciobănică, candidatul la Primăria Bistrița care a încurcat planurile partidelor politice

Despre planurile sale pentru Bistrița și ce va face când va devenit primar, aflați în rândurile de mai jos.

Cum vede reabilitarea Centrului Istoric al Bistriței

Dan Ciobănică este unul dintre cei care se opun proiectului de reabilitare a Centrului Istoric ce prevede reducerea spațiilor verzi și tăierea unor copaci. În schimb, consideră că refațadizarea clădirilor este o prioritate și crede că zona zero a orașului trebuie să prindă viață.

Centrul istoric arată deplorabil. Oamenii care vin în orașul nostru, vin în Centru. Ei, din Centru, trimit poze în toată lumea? Și ce să arate? Case care se dărâmă? Case care sunt în paragină de 30 de ani?
Primăria trebuie să se deruleze un program de expertizare și refațadizare a imobilelor din Centru, iar costurile să fie împărțite pe fiecare clădire, în funcție de valoarea investiției. Eu am o soluție foarte simplă. Primăria reabilitează clădirile, dă o față nouă orașului, iar, în schimb, cetățeanul plătește o rată mică, timp de 20 de ani, odată cu impozitul.

Pe de altă parte, oamenii trebuie să înțeleagă faptul că, dacă vor liniște, nu o să aibă niciodată în Centru. Dar pentru asta e bine să le oferi o alternativă. Primăria poate să achiziționeze unele clădiri – monumente istorice, cum este Casa Ion Zidaru, fosta bibliotecă județeană etc., pe care să le pună în valoare. Ele sunt la niște proprietari care nici nu știu ce să facă cu ele, nici să nu știu cum să le întrețină. Dar printr-o implicare a primarului, a autorităților, se poate ajunge la un numitor comun, chiar dacă nu iei casa să o plătești cu banul jos. Trebuie să înțelegem că lucrurile nu se construiesc numai pentru cetățenii care sunt azi, ci și pentru cei care vor veni.

Eu văd reabilitarea Centrului istoric foarte simplu. Decât să fac Zilele Bistriței, mai bine realizez refațadizarea imobilelor. Apoi toate terasele trebuie să respecte o linie. Acum unul își face din plastic, altul din lemn, unul e mai restrâns, altul e puțin ieșit în afară.. e necesară o anumită linie. Orice cetățean trebuie să se simtă, în Centru, ca într-o curte interioară cu mai mulți locatari.
În Centru trebuie neapărat să aduci tot ce înseamnă producători locali – nu neapărat de produse alimentare, ci și suveniruri, chestiuni autentice – iar prezența lor trebuie să fie permanentă.
La capetele Pietonalului trebuie amplasate două scene permanente și în fiecare zi trebuie să se întâmple ceva. Să vină elevii de la arte să picteze, să vină copii de la școala de dans să facă o prezentare… Fiecare om să simtă că face un lucru, că se implică și ceilalți să vadă că se întâmplă ceva în Bistrița. Copiilor nu le este dezvoltat spiritul civic. Dacă lăsăm lucrurile așa, așa o să trăim, o să fim mereu posomorâți, dezamăgiți, o să spunem nu se poate, așa e viața… Dar suntem mai mult de atât!“, este de părere Ciobănică.

Cum crede că va face administrație transparentă, cu implicarea cetățeanului

O mare problemă în administrația din Bistrița sunt proiectele adoptate de către consilieri, proiecte care nu reflectă neapărat nevoile sau dorințele bistrițenilor. Dan Dumitru Ciobănică are de gând să pună mai multă presiune pe consilierii locali, supunând, mai întâi, proiectele votului cetățenilor.

„Nu partidul stă în spatele scaunului de primar, ci omul. Până acum, oamenii au votat partidul. Am urmărit tot ce a însemnat votul în 2016. În anul 2016, când s-a ales primarul, au votat 36-38% din 100%. Asta înseamnă că minoritatea a decis. Cei 36-38% din oameni, care au ieșit la vot, sunt oamenii care sunt membri ai partidelor poltice și simpatizanții lor. Ei au împărțit puterea și au făcut toate jocurile. Acum cetățenii au teamă, au frică. Dar vor schimbare. Partidele își urmăresc propriul lor interes și propagă mesaje, prin intermediul sondajelor, mesaje care să îi creeze cetățeanului o anumită percepție. Creează falsa impresie că dacă nu ai pun artid în spate, nu ai putere.
Dar dacă cetățenii ies la vot, niciun partid politic nu poate să stea în picioare!
Primarul nu poate să vorbească cu 90 000 de oameni. Vorbește cu consilierii. Dar consilierii sunt puși de partidele poltice.

Eu, dacă voi fi primarul Bistriței – și voi fi primarul Bistriței – o să schimb partea de primărie și vorbesc de transparență.
Toate ședintețele vor fi transmise live, pe toate canalele de comunicare online. Dacă eu sunt primarul Bistriței, înseamnă că cetățenii au votat programul meu. Eu împreună cu consilierii, de aceea suntem acolo. Înainte să pun pe masa Consiliului Local anumite proiecte, o să le votez cu cetățenii. O să fac o platformă online în care cetățenii să își exprime opinia pe un proiect, În meomtnul în care ai 15 000 de voturi pe un proiect, nu cred ca un consilier o să se opună și o să voteze altfle decât vor cetățenii.
De 30 de ani, oamenii politici care au venit la primărie au confiscat puterea și au dat direcția pe care au vrut-o ei. Administrația este acolo ca să fac lucruri pentru cetățeni.
Eu cred că oamenii au văzut ce se întâmplă de 30 de ani încoace . Și eu cred că ne dorim schimbarea. Eu vreau să fac o altfel de politică, o altfe de administrație, bazată pe transparență, pe o relație deschisă între instituții și cetățeni, astfel încât ei să știe în orice moment ce se întâmplă cu banii publici, cu investițiile. O să punem pe masă și lista de consilieri locali, înainte de campanie electorală. Echipa pe care o am e compusă din oameni care au terminat niște studii, cred în schimbare, cred în mine“, afirmă Dan Ciobănică.

Sportul l-a pregătit și pentru această competiție!

Sportul pe care l-a practicat de mic l-a pregătit nu numai pentru competițiile pe terenul de forbal, ci și pentru încercările vieții și pentru astfel de momente, când își pune în joc imaginea și pregătirea în cursa pentru Primăria Bistrița.

„Sportul este un fenomen. Pe lângă partea de disciplină, te educă, te învață să fii organizat, să fii punctual, să fii luptător. Pentru că viața de sportiv e foarte scurtă. E foarte dinamică. Apar alți contracandidați. Indiferent ce sport faci, există o competiție.
Și consider că în momentul acesta, în politică și administrație, e vorba de dinamică. Oamenii care candidează acum la primărie nu se pot adapta dinamicii. Lucrurile se mișcă foarte repede, ideile se schimbă, valorile se schimbă, oamenii se schimbă și e bine să fii un tip care se adaptează foarte repede.
După ce am terminat cu sportul de echipă am făcut arbitraj și acolo am învățat niște lucuri foarte importante care cred că mă ajută în momentul de față: să pot să iau decizii sub presiune!“, este concluzia lui Ciobănică.

3 COMENTARII

  1. Pai, nu mai bine s-ar ocupa si in continuare de ” fotbal ” … ca acolo se pricepe domnia sa cel mai bine ? Administratie publica , nu inseamna dar cu ” capul ori cu piciorul ” intr-o minge .

  2. Du-te cititorule si ascunde-te la tine in debara. Esti un jalnic postac fraier care nu intelege finetea din administratie.

SPUNE-TI PAREREA