Am fost curioși să aflăm părerea bistrițeanilor în legătură cu situația creată de pandemia de Coronavirus, am ieșit în stradă și am cules câteva păreri. Unele nu au putut fi incluse în material, ori în semn de respect pentru cetățeni, ori pentru doctorii care luptă să salveze sute de mii de vieți în acest moment, în întreaga lume.

Părerea generală este că măsurile sunt prea dure, mult prea drastice, inumane și că, în fond, nu ar fi trebuit să se impună carantinarea în masă. Sunt și voci care spun că asemenea măsuri au fost necesare, dar acum totul se risipește o dată cu ieșirea persoanelor afară.

Așa cum ne așteptam, sunt persoane care nu cred deloc în acest virus și alții care sunt revoltați că, de câteva luni, în media se propagă dezinformarea și toți au intenția de a panica. Iar în același mod în care unora li se pare aberant, alții cred că măsurile sunt categoric normale și indispensabile pentru că virusul există și se extinde.

Pentru a nu ocoli subiectul, trebuie să spunem că ne așteptam la răspunsurile oamenilor interogați, iar cele mai comune zone în care bistrițenii ies să se recreeze sunt: Parcul Municipal, Pietonalul Liviu Rebreanu, cafenelele de pe Bulevardul Republicii și alte parcuri de joacă.

În general și cei care cred, dar și cei care cred, iau măsuri pentru protecție. Se spală des pe mâini, poartă mască după regulile impuse de magazine și se dezinfectează constant.

Ne-a bucurat faptul că bistrițenii au fost deschiși pentru a da declarații și nu s-au ferit de camera de filmat, au lăsat poveștile să curgă. Pentru că unii au decis că este mai bine să nu fie făcuți publici, fomulăm o concluzie după cele declarate de aceștia, fără să apară în video.

Un reportaj Raul Peterlin & Andrei Bogdan

SPUNE-TI PAREREA