Inundațiile care se produc periodic în România sunt, ca întotdeauna, un prilej pentru acțiune, dar și de exerciții de imagine, în cazul politicienilor și a celor care au, temporar, frâiele puterii.

Viiturile care au năvălit, în luna iunie, în mai multe localități din Bistrița-Năsăud, au angrenat moloz, crengi și nămol, dar și orgolii politice. De asemenea, au scos la iveală anumite neregul în ceea ce privește calitatea lucrărilor în infrastructură.

Prefectul județului, Stelian Dolha, care s-a deplasat în mai multe comune lovite de calamități, a acuzat calitatea proastă a unor lucrări și a remarcat că multe văi nu sunt decolmatate. Acesta a subliniat că multe lucrri au fost finanțate prin PNDL. În ciuda neregulilor, acestea au fost totuși recepționate, nefiind semnalate probleme din partea reprezentanților Inspctoratului de Stat în Construcții.

Legat de drumuri, poduri și podețe, vreau să vă spun că am fost suprins extrem de neplăcut în momentul în care am fost prin comunele noastre și am văzut fața nevăzută a acestor lucrări, care a fost scoasă la iveală odată cu aceste calamități. Lucruri făcute de mântuială, lucruri făcute fușărit, dacă vreți, foarte multe dintre ele făcute prin PNDL. Am văzut drumuri care nu șanțuri de scurgere, am văzut poduri podețe care sunt subdimensionate sau nu erau terminate, am văzut și șanțuri care nu duceau nicăieri, care erau înfundate. Foarte multe din văile noastre sunt colmatate, n-au fost decolmatate cred că ani la rând. Lucrurile nu cred că pot să rămână așa și intenționez să fac un inventar al acestor lucrări prin PNDL. E clar că trebuie chemată Autoritatea de Stat în Construcții să vadă ce s-a întâmpla acolo și e clar că cineva trebuie să răspundă. Cine a semnat notele de recepții, cum s-au semnat ele… trebuie să răspundă. Vorbim de banii noștri nu de altceva, nu de bani europeni, acolo lucrurile sunt mult mai bine gestionate“, a relatat prefectul Stelian Dolha în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta s-a referit, cu precădere, la comuna Târlișua, unde a fost „ghidat“ de către contracandidatul primarului, Ioan Rus (PNL). Momentul a fost imortalizat de către consilierul liberal Samuel Coman, care a făcut câteva selfie-uri. Ioan Rus, pretendentul liberal la Primăria Târlișua are mai multe probleme cu legea, având de „ispășit“ câteva sute de ore în folosul comunității.


Primarul comunei Târlișua, Vlăduț Purja, a comentat vizita prefectului Stelian Dolha în teren, după inundații, fiind nemulțumit de faptul că nu a efectuat inspecia zonelor afectate împreună cu el.

„Am avut și vizita domnului prefect, neanunțată, nu a mers cu mine pe teren, ne-am întâlnit întâmplător la o lucrare. El a fost adus în zonă de către liderul local al Partidului Național Liberal. Mă așteptam să mergem împreună în zonele afectate, întrucât dânsul este președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, eu sunt președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență și mi se părea normal să mergem împreună în zonele afectate și să încercăm să găsim soluții pentru a remedia problemele care au apărut.

Din păcate, dânsul nu a procedat așa, s-a dus pe teren. Eu cred că puteam da mult mai multe explicații despre lucările care s-au făcut pe zone, prin ce program s-au făcut. Pe anumite zone, sunt puse poduri provizorii, pentru că ele trebuiau să se modernizeze încă din martie, când am sperat că vom începe lucrările de asfaltare, atât în zona satului Răcăteș, unde erau prevăzute apărări de mal, cu diguri și tot ceea ce înseamnă. În momentul de față, dacă lucrurile se desfășurau normal, trebuia să avem asfalt prin satul Răcăteșu, pe drumul comunal 38C, cât și pe celelalte zone afectate, în Borleasa, pe Valea Popii, pe Valea Bozghii, unde, de asemenea, am pus niște poduri provizorii, pentru că circulația oamenilor se desfășura prin apă. Am pus ce am avut la îndemână, pentru ca oamenii să poată circula în condiții bune. Au mai ieșit apele, am desfundat, le-am reparat înapoi, ca să aibă acces la locuințe“, a declarat Vlăduț Purja, într-o emisiune online, la Info Bistrita.

Dacă la Târlișua reiese că prefectul nu a ținut neapărat să fie întâmpinat de primar, la Rodna lucrurile au stat exact invers. Comuna cea mai afectată de inundații a avut parte, în noaptea potopului, și de vizita președintelui Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, dar și de vizita prefectului. Totuși, Stelian Dolha a susținut că nu a fost întâmpinat de primar și că acesta a stat acasă.

„Am văzut primari care au ajuns în locurile calamitate din comunele lor mult mai târziu. Vă spun, și asta nu cu titlu de glorie, nu se poate să ajungă prefectul în localitatea repectivă și tu primar să ajungi la două ore trei. Două cazuri: Negrilești și Rodna. La Rodna a ieșit pentru că a venit președintele Consiliului Județean ca să-l coată din casă, că altfel cred că nu ieșea deloc. La Negrileși a ajuns primarul după 3 ore. Indamisibil așa ceva“, a comentat Stelian Dolha.

În materialele video publicate de localnicii din Rodna, în timpul viiturilor, se vede că primarul a ieșit în mai multe locuri afectate de calamități, chiar în primele zeci de minute. De altfel, acesta a relatat firul evenimentelor, tot în cadrul unei emisiuni la Info Bistrița.

„Noi ne-am făcut treaba până ce au ajuns salvatorii. A început să plouă pe la 6 seara. A plouat foarte puternic și primul semnal pe care l-am avut a fost de pe Valea Cipului. Câțiva cetățeni m-au sunat și mi-au spus. Acolo este o stradă pe care noi am asfaltat-o prin 2017. Nu a fost calamitată strada respectivă, doar că s-au adus în vale foarte mari cantități de crengi, de moloz, și atunci oamenii au intrat în panică. Acolo avem și lucrări de apă și canalizare. În timp ce eram acolo, am primit primele imagini de pe strada Măgurii. Era cam 1% pe Valea Cipului față de ce era pe Strada Măsgurii în momentul respectiv! Și atunci am și plecat. Am ajuns acolo primul, am și chemat pompierii. A început apa să crească. Problema a fost că mult în amonte de casă au fost alunecări de teren, au colmatat albia râului, s-a produs un baraj și apa a început să vină la vale cu tot ce era. A fost ceva de groază. Am ajuns acolo, am început să văd câteva lucrări pe care le putem face… într-o casă mai la vale erau copii, două femei bătrâne, apa le intra în casă. Patru ore a plouat în continuu. Am urmărit îndeaproape lucrurile. Mi-am dat seama că gravitatea o să fie și mai mare și am început să evacuăm persoanele. Am evacuat copii, bătrâni, i-am dus la sediul SVSU-ului. În momentul în care a venit jandarmeria, am primit un telefon… domnul primar, haideți să vedeți ce avem pe Valea Marte. Și am fugit de acolo, pe Valea Marte. Dar eu acolo am lăsat pompierii, șefii SVSU… Am fugit pe Valea Marte, când am văzut ce-i și acolo, am sunat la o firmă din localitate: am nevoie de o volă! Am sunat la alții. Au venit cu utilaje, toată noaptea s-a lucrat acolo, cu două vole, cu castor, cu buldoexcavator… “, a relatat Valentin Grapini, primarul comunei Rodna.

 

Valentin Grapini a comentat și în privința calității lucrărilor făcute prin PNDL.

„Avem lucrări făcute pe PNDL în Rodna și îl invit pe domnul prefect să le verifice și să le vadă. Am o grădiniță pe care am terminat-o pe PNDL, avem străzi asfaltate pe PNDL și care au făcut față cu brio inundațiilor. Chiar îl rog pe domnul prefect să vină să vadă Valea Cipului, care a fost prima calamitată și nu are niciun gram de deteriorare, la asfalt și restul de străzi care sunt făcute pe PNDL“, a mai spus Valentin Grapini.

Aspectul electoral a fost punctat și în comuna Nimigea, unde prefectul, alături de Samuel Coman, au fost ghidați de Gabi Mureșian, cu observația că „primăria are altă treabă“.

SPUNE-TI PAREREA