Scriitorii Mircea Cărtărescu și soția sa, Ioana Nicolae, orginară din Sângeorz-Băi, alături de fiul lor, au făcut o vizită la Muzeul de Artă Comparată din oraș, înființat de artistul Maxim Dumitraș.

Artistul Maxim Dumitras a făcut la Sângeorz-Băi o minune de muzeu, un fel de hartă vizuală a prezenţelor şi absenţelor lumii sale, un exerciţiu al admirării, căci expune lucrările unor artişti de calibru, o amprentă în simbol a trecerii prin lume. De fiecare dată când intru în muzeul acesta, mi se taie respiraţia. Nu credeam că o instalaţie sau o recontextualizare poate amplifica într-atâta sensul unor obiecte precum furci de tors, clopote sau unelte felurite care-au făcut parte din cotidianul oamenilor locului, a scris Ioana Nicolae pe pagina ei de facebook.

Piesele etnografice de la Muzeul de Artă Comparată permit comunicarea între trecut şi timpul prezent. Planul conceptual al Muzeului aparține plasticianului Maxim Dumitraş, șef de secție și se bazează pe ideea de dialog estetic între obiectul utilitar cu semnificaţie etnografică şi obiectul artistic contemporan. De aici şi denumirea de Muzeu de Artă Comparată. Scopul declarat este de a surprinde şi transmite spiritualitatea zonei prin artă, prin creaţie, refuzând să accepte ideea de muzeu ca spaţiu – adăpost pentru bunuri mobile ce aparţin trecutului.

În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale. Situaţia nu s-a schimbat nici anul acesta, cel puţin potrivit editorului spaniol al scriitorului. Enrique Redel, de la Editorial Impedimenta, spune că Academia Suedeză a reţinut drept candidaţi principali anul acesta cinci nume, printre care şi cel al lui Mircea Cărtărescu. Editorul oferă drept argumente succesul celor mai recente traduceri ale lui Cărtărescu, „Solenoid”, apărută în Franţa, şi „El cuerpo”, în Spania.

SPUNE-TI PAREREA