Miza alegerilor locale din septembrie 2020 pare să, fie, la Bistrița, înlăturarea administrației PSD. Șansele de reușită scad, însă, având în vedere că reprezentanții opoziției sunt scindați și țin fiecare de candidații lor. PNL, PMP, USR-Plus, Partidul Verde și alți candidați își doresc Primăria Bistrița, dar, în opinia unora, candidaturile lor separate le diminuează șansele în fața PSD-ului.

Un fost candidat la Primăria Bistrița, proefsorul Florin Ioan Biojor, a trimis o scrisoare deschisă candidaților opiziției PSD, în speranța că vor înțelege importanța unificării. Iată mesajul lui Florin Bojor:

De ce mă obligați să votez un candidat la Primăria Bistrița care va pierde?

– Scrisoare deschisă către candidații opoziției pentru Primăria Bistrița –

Dragi candidați ai opoziției la Primăria Bistrița:

Stimate domnule Ioan Turc (PNL),

Stimate domnule Ionut Simionca (PMP),

Stimate domnule Dan Dumitru Ciobanica (P. Verde),

Stimate domnule Stan Calin (USR),

Azi e ziua Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, simbol al creştinismului românesc, al înfloririi şi progresului şi al unirii românilor înaintea pericolelor, în plus pentru bistriţeni este ziua domnitorului nostru care a stăpânit o parte din judeţ. Deci, o zi de meditaţie pentru politicienii ce doresc să cârmuiască Bistriţa.
În calitate de simplu cetățean care a protestat în stradă de atâtea și atâtea ori împotriva abuzurilor PSD, observ cum mă obligați să-mi irosesc votul la alegerile locale pentru Primăria Bistrița de peste 3 luni. Deși, toți vă vedeți primari, realitatea e alta, candidatul PSD va lua cu cel puțin un vot mai mult decât dumneavoastră!
De ce? Pentru că alegerile sunt într-un singur tur și pentru că patru candidaturi ale opoziţiei fac ca votul anti-PSD să se fragmenteze. Ca să nu mai amintim de faptul că jumătate dintre bistrițeni nu votează, fie pentru că nu-i interesează, fie pentru că nu mai au încredere în nimeni, fie pentru că sunt plecați în străinătate sau la studii în centrele universitare etc. Deci, vorbim de același bazin electoral între care cei mai mulți simpatizează PSD-ul. Singura șansă de a învinge PSD-ul este alierea, unirea tuturora în jurul unei singure candidaturi la Primăria Bistrița. Şi aici e mare problemă: cine să cedeze, cine să facă un pas în spate?
Domnule Ioan Turc, vă rog să nu confundați voturile pentru președintele Iohannis cu posibilele voturi pentru dumneavoastră. Și sper că nu sunteți atât de cinic, încât să urmăriți un oarecare punctaj pentru o altă candidatură, sacrificand astfel șansa bistrițenilor de a scăpa de PSD.
Domnule Ionuț Simionca, oricâtă popularitate ați agonisit în acești ani, stema politică pe care o duceți în spate „Băsescu” nu are cum să vă asigure majoritatea voturilor.
Domnule Călin Stan, una a fost votul împotriva lui Dragnea la europarlamentare și altceva e să fii ales primar, în primul rând trebuie să fii cunoscut înainte de a candida, iar ascuns în spatele unei sigle de partid nu puteți învinge PSD-ul.
Domnule Dan Ciobănică, când vă văd pe dumneavoastră îmi amintesc de candidatura mea independentă din 2016. Diferenţa e că eu doream un loc în Consiliul Local, adică un loc din 21 de locuri, pe când dumneavoastră doriți locul maxim, deci realizați că este imposibil să învingeţi PSD-ul.
Problema mea e că pe unul dintre dumneavoastră eu trebuie să vă votez și marea mea durere e că vă votez degeaba: candidatul PSD va învinge pentru că orgoliile dumneavoastră ne sacrifică pe noi, pe toți bistrițenii sătui de PSD.
Categoric vorbim de orgolii, căci toți 4 aveți asigurată funcția de consilier local, deci veți avea poziția din care vă puteți face cunoscute proiectele și opiniile pentru binele comun al bistrițenilor, dar ambițiile dumneavoastră sunt mult mai mari și aici apare egoismul față de noi, cei care suntem condamnați fie să nu mergem la vot, ceea ce ar însemna nepăsarea noastră față de treburile cetății, fie să vă votăm așa în joacă, știut fiind de toată lumea că PSD câştigă.
Deci, dacă cu adevărat iubiți Bistrița mai mult decât propria carieră politică, în ceasul al 11-lea, vă rog să lăsaţi orgoliile de-o parte, să vă întâlniți, să negociaţi, să mergeți la notar pentru a consemna negocierea, iar opoziția să ne pună în față un singur candidat împotriva PSD-ului. Dacă nu, să știți că sunteți părtași și vă faceți vinovați de victoria PSD-ului!
prof. Florin I. Bojor

Candidatul PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc, i-a adresat un răspuns lui Florin Bojor:

Stimate domnule Florin Ioan Bojor,

Înțelegând îngrijorarea dvs. și a multor altor concitadini cu privire la soarta alegerilor locale din această toamnă, vă răspund scrisorii deschise în încercarea de a clarifica poziția mea și a partidului pe care îl conduc la nivel județean.

Avem discuții atât cu dl. Ionuț Simionca, președintele județean al PMP, cât și cu dl. Călin Stan de la USR-Plus, în urma cărora, sper, vom reuși să ieșim cu o formulă unitară la alegerile locale. În ceea ce mă privește, sunt decis să candidez și să câștigăm alegerile alături de zecile de mii de bistrițeni care s-au săturat de administrația PSD. Sunt reprezentantul unui partid mare, istoric, cu mulți oameni de valoare, dar am intrat în această competiție în urma unor sondaje de opinie ce au arătat care sunt preferințele și așteptările bistrițenilor. Cunosc bine problemele municipiului, dar și soluțiile care ne vor îmbunătăți viața. Voi valorifica în interesul bistrițenilor experiența celor mai buni primari din România, edilii PNL Emil Boc de la Cluj, Ilie Bolojan de la Oradea, Mircea Hava – primar de Alba Iulia până anul trecut – sunt doar câteva exemple.

Vreau ca lucrurile să se întâmple repede, pentru că nu mai avem timp. Toate orașele din Ardeal ne-au luat-o înainte. Cu voia românilor, PNL va fi principalul partid de guvernământ în următorii 4 ani, context în care sunt decis să fructific absolut toate oportunitățile interne de finanțare. Consider că Primăria Bistrița, cea mai grea instituție publică la nivel județean, cu cel mai mare buget. dar și cu cele mai multe probleme, nu poate fi un premiu pentru debut în administrație.

Am învățat mult de-a lungul anilor și doresc să-mi pun experiența în slujba oamenilor. Am lucrat ani de zile în mediul privat, înainte de a fi în serviciul public, făcând consiliere juridică pentru societăți comerciale importante din județ (Plastsistem din grupul Teraplast, Matcon, Top-Romchim etc.). În relativ scurta perioadă de viceprimar, 2005-2007, am inițiat proiecte importante pentru bistrițeni. De pildă, reabilitarea capitală a uneia dintre cele mai importante axe de transport, din bani guvernamentali: Libertății, Independenței, Gării, Republicii, 1 Decembrie, Calea Moldovei. Rămâne până astăzi cea mai mare investiție guvernamentală în municipiu, de 250 de mld. lei vechi. Mai mult, am asigurat REABILITAREA CAPITALĂ (nu bituminarea superficială) a 32 de străzi din municipiu. Am gestionat intrarea în insolvență a societății de termoficare în regim centralizat, Proditerm, o gaură neagră pentru bugetul public, dar și achiziționarea a 1000 de centrale de apartament, cu montaj inclus, pentru cazurile sociale. Aceste familii, care rămăseseră debranșate de la căldură și apă caldă, au beneficiat de gratuitate și nimeni nu a avut de suferit la venirea iernii.

Am gândit și am demarat reabilitarea centrului istoric și am făcut primul pas prin proiectul de construire a blocurilor pentru chiriașii din centrul vechi, după care nu s-a mai întâmplat nimic (casele ar fi urmat să intre în reabilitare capitală). Totodată, aici am inventariat curțile și am dezafectat 450 de cotețe, practic scoțând porcii și caii din buricul târgului. Dacă, după 14 ani de la acest demers, unii au improvizat noi cotețe, este deja problema actualei administrații, incapabilă să impună legalitatea în centrul istoric.

Am inițiat proiectul Parcului industrial de la Sărata, coroborat cu un campus pentru învătământul universitar tehnic și profesional, proiect distrus de administrația PSD care a urmat, dar pe care îl voi revitaliza. De asemenea, am demarat un program de modernizare a infrastructurii de învățământ – de exemplu, Căminul pentru preșcolari de pe Aleea Șieului sau Liceul de Arte “Corneliu Baba”, reabilitate și dotate corespunzător.

În scurta activitate de deputat, am învățat mecanismele procesului legislativ, dar și modul în care se structurează raporturile de putere la nivel macro. De 10 ani, coordonez activitatea Registrului Comerțului în județ, timp în care am ajuns să înțeleg foarte bine realitatea economică bistrițeană și să-i cunosc cu adevărat pe cei mai mulți dintre antreprenori. Însă mai știu că administrația publică se conduce după reguli specifice, este despre servirea comunității înainte de toate, prin servicii și lucrări de calitate și prin asigurarea tututuror pârghiilor în vederea dezvoltării economiei locale. Administrația publică implică un CONTRACT SOCIAL, de aceea mecanismele de consultare publică și cele de derulare a proiectelor publice după MANUAL și după reguli de TRANSPARENȚĂ sunt esențiale. În administrație, trebuie asigurat ECHILIBRUL între toate părțile interesate, inclusiv prin crearea unui climat de colaborare, nu de dispută sterilă în CONSILIUL LOCAL, unde mecanismele de management diferă de cele din mediul privat.

Sunt convins că discuția cu reprezentanții celorlalte partide care se opun PSD trebuie să se facă pe proiecte, dar nu neapărat și cu cei care forțează candidaturi, independente sau nu, doar pentru a rupe din electoratul dreptei și a-i distruge șansele de victorie. Proiectul meu și al PNL pentru Bistrița este unul care va schimba paradigma. El poate fi armonizat cu proiectul celor care vor cu adevărat să dinamizeze și să modernizeze vechiul nostru burg.

1 COMENTARIU

 1. Dupa trei mandate de administratie PSD-ista dominata de tampeniile primarului Cretu care au facut ca orasul Bistrita sa fie considerat „Caracalul Ardealului”, este nevoie vitală de o schimbare. Pentru ca aceasta schimbare să se producă ar fi foarte important ca fortele de dreapta să lase orgoliile de-o parte si să realizeze o alianță electorală formată din PNL, USR-PLUS si PMP, capabilă să câstige atât alegerile locale din vară, cât si cele parlamentare fie ele anticipate , fie la termen. Ioan Turc- Președintele PNL Bistrița-Năsăud poate fi o bună alternativă pentru primăria Bistrita, având in vedere că programul său electoral are in vedere corectarea aberatiilor din perioada administratiei Cretu. De asemenea, Ioan Turc este singurul care are o viziune clară cu privire la perspectivele invătământului superior tehnic la Bistrita, care are nevoie de un campus universitar modern, unde să poată fi desfăsurată si o activitate de cercetare-inovare specifică facultătilor din UTCN- extensia Bistrita.
  De altfel, Ioan Turc, a anuntat inca din 2018 programul său de guvernare locală, care cu completările celorlalte partide de dreapta ar putea fi punctul de plecare intr-un program de guvernare locală pentru Bistrita:
  1. Îngroparea rețelelor de utilități: curent, rețele de telefonie, internet și reabilitarea infrastructurii stradale și a trotuarelor. Coroborarea acestui efort și etapizarea să împreună cu operatorii de apă-canal și gaze pentru intervenții la aceste rețele; asfaltarea străzilor de pământ printr-un program dinamic, în acord cu furnizorii de utilități.
  2. Fluidizarea traficului în municipiul Bistrița prin măsuri specifice, cum ar fi:
  a) Pe latura de nord, modernizarea Drumului Cetății și extinderea lui la trei și patru benzi și prelungirea acestuia prin spatele localității Unirea, cu ieșire la DN 17
  b) Pe latura de sud, folosind Podul Berăriei, pe lângă râul Bistrița, Valea Ghinzii, Dealul Cocoșului cu ieșire la DN 17 prin construirea unui pod nou la capătul localității Unirea
  – amplasarea de panouri fonice în zonele rezidențiale:
  ”Centura este un proiect mare, municipalitatea nu are prea multe pârghii și eu mă refer la posibilitățile pe care Primăria le are prin buget propriu, împrumuturi și transferuri de la bugetul național”.
  c) stoparea construirii Centrului Intermodal în varianta propusă de către PSD și refacerea proiectului pe un amplasament din zona străzii Industriilor sau Drumului Cetății, transferul spre gara și oraș urmând să se facă printr-un pasaj subteran pe sub calea ferată, cu mijloace de transport de mici dimensiuni:
  ”Proiectul Centrului Intermodal este o aberație cumplită. Nu înțeleg cum poți avea o viziune atât de distorsionată. Dacă au putut comuniștii să facă un pasaj pietonal pentru accesul spre zona industrială cred că și noi putem, cu bugetele și mijloacele actuale, să facem un pasaj auto”.
  3. Redimensionarea Parcului Industrial de la Sărata, ca suprafață și utilități și încurajarea localizării în parc a afacerilor inovative. Racordarea acestuia la rețeaua de cale ferată:
  ”Este proiectul pe care l-am început în 2006 și care a fost siluit de Primăria Bistrița. Parcul Industrial trebuie redimensionat, altfel vor crește buruieni încă mult timp de acum încolo. Parcul Industrial este acum o drăguță pistă de karturi. Priviți ce s-a întâmplat în Oradea, sunt trei parcuri care duduie. Știu, mi s-a spus, Bistrița nu are potențialul Oradei, dar dacă ei au putut trei noi nu putem unul? Diferența este de administrație. Dejul cum a putut?”
  4. Edificarea unui campus pentru învățământul universitar tehnic, în Parcul Industrial; edificarea unui campus pentru învățământul profesional. Numărul de studenți și elevi, specializările și finanțarea ar urma să rezulte dintr-un parteneriat între școală, mediul privat și municipalitate;
  Construirea unui complex de grădinițe pe actualul amplasament al Grădiniței ”Dumbrava Minunată”, lângă Parcul Municipal.
  5. Extinderea orașului în zona Dealul Cocoșului, prin vânzarea sau concesionarea către oamenii activi, indiferent de vârstă, de loturi de teren viabilizat prin investiții publice derulate de către municipalitate, pentru construirea de locuințe:
  ”Am propus acest proiect ținând cont că primăria cheltuiește o grămadă de bani pentru a duce utilități la bazaconia asta numită pârtie. Nu e păcat să nu folosești această infrastructură care trece printr-o zonă frumoasă, aerisită? A sărit repede viceprimarul și a spus că face în Livezi, adică pe un rât unde nu există infrastructură și trebuie să iei totul de la zero, lângă cel mai mare angajator din Bistrița, unde îți ia 40 de minute să cobori dimineața în oraș și o oră când te întorci acasă, transfer de teren de la Liceul Agricol către primărie ca să îi mintă pe oameni că le dau terenuri. Acestea nu se desenează pe hârtie, le dai când ai infrastructură. Așa, poți să dai terenuri pe Pluto sau pe Venus”.
  6. Cumpărarea de către municipalitate a Halei Decebal sau construirea unei clădiri în zona de comerț în aer liber, în vederea asigurării unui comerț tradițional civilizat:
  ”Proprietarul celei mai mari suprafețe din hală vrea să vândă, primăria trebuie să aibă și un rol economic când interesele publice reclamă acest lucru. Nu poți să dormi în șoșoni toată ziua și să stai impasibil, lăsând să treacă pe lângă tine oportunități. Primăria ar putea să intre în negocieri și să cumpere acest activ pentru a-l reabilita. Zace într-un sertar în primărie un proiect pentru construirea de spații în zona halei dar nu discută nimeni despre așa ceva”.
  7. Finanțarea doar a activităților culturale de calitate; stoparea hemoragiei financiare pe activități culturale minore, lipsite de relevanță:
  ”Mă simt jenat când văd, la unele manifestări, oameni mai mulți pe scenă decât cei care se uită. E nevoie de proiecte care să individualizeze Bistrița”.
  8. Finanțarea infrastructurii și a activităților sportive; modificarea proiectului Aqua Park din zona Dealul Cocoșului pentru construirea unui bazin de dimensiuni olimpice:
  ”La LPS nu se mai întâmplă aproape nimic, nu mai există niciun fel de performanță. Actuala administrație ar trebui să modifice proiectul Aqua Park-ului, vor fi niște știolne. E prevăzut un bazin de 25 de metri, de ce nu facem un bazin de dimensiuni olimpice care să poată fi folosit de cluburile de înot și în scop de agrement? Dacă fac și cu Aqua Park-ul ce au făcut cu pârtia, cred că totuși noi ca bistrițeni avem o uriașă problemă pentru că permitem astfel de lucruri”.
  9. Cheltuirea judicioasă a banului public:
  ”Pârtia nu costă 4 sau 6 milioane de euro ci 10, plus că bagă bani mereu, plus mentenanță. Uitați-vă la lucrările făcute în ultimii zece ani, nu poți umbla pe trotuarele noi, trec oamenii pe partea cealaltă, pe trotuarul vechi. În fața Casei de Cultură sar pietrele, pare o zonă descoperită arheologic, parcă e ceva de acum 2.500 de ani. Lor nu le e jenă când văd?”
  10. Dimensionarea corectă a aparatului primăriei, numeric și profesional, în vederea îndeplinirii obiectivelor instituției: ”Dacă pleacă cumva cel mai mare angajator, rămâne primăria cel mai mare angajator din oraș. Nu se poate. O instituție publică nu trebuie să fie altceva, cuib, pepinieră, incubator”.
  Referitor la CV-ul presedintelui Organizatiei Județene PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc , acesta este un intelectual si un liberal autentic, care pe vremea lui Crin Antonescu s-a opus aliantei PNL cu PSD sub sigla USL.

SPUNE-TI PAREREA