Candidatul PNL la primăria Bistrița, Ioan Turc, a abordat problema apei potabile din Bistrița, o apă care, în opinia sa, necesită revizuire, atât în ceea ce privește prețul, cât și calitatea.

„Apa este viață. Calitatea apei pe care o consumăm ne influențează starea de bine și sănătatea. Noi, bistrițenii, bem apă tratată din râul cu același nume, apă a cărei turbiditate (concentrație de particule solide în suspensie în apa râurilor și a lacurilor) variază între 20 și peste 20.000 de grade. Spre deosebire de noi, băimărenii beau apă din Lacul Firiza, cu turbiditate de 2 grade, iar clujenii din Lacul Tarnița, a cărui turbiditate variază între 2 și 6 grade.

Singura solutie pentru a bea apă bună și ieftină este să o aducem direct din Lacul Colibița. Calitatea apei ar crește mult, prin reducerea sau eliminarea unor coagulanți de decantare, cum sunt sulfatul de aluminiu, varul și clorul. Pe lângă coagulanți, ar scădea drastic și costurile cu energia din stațiile de pompare și repompare. Prețul pe care îl plătim la Bistrița pentru apă e unul dintre cele mai mari din țară. El este amplificat și de pierderile uriașe din rețea, de până la 60%.

Cota de participare a municipiului la beneficii și pierderi în Aquabis SA este de 2.54%, adică un procent ridicol raportat la realitatea conform căreia Bistrița susține tot sistemul de alimentare cu apă din județ. Practic, puterea Bistriței ca acționar în Aquabis este la fel de mică precum cea a unei comune.

Este absurd! Nimeni din Primăria Bistrița nu reprezintă interesele bistrițenilor, nimeni nu s-a arătat deranjat de faptul că plătim, în fiecare factură, apă, canal, dar și apă meteorică (de ploaie), deși investițiile în preluarea acesteia sunt ZERO.

Această stare de lucruri trebuie să înceteze.
Avem dreptul la o apă curată, la un preț corect. Este unul dintre obiectivele pe care le voi urmări personal, începând cu această toamnă“, a spus Ioan Turc.

SPUNE-TI PAREREA