O situație neobișnuită a unei femei confirmate cu Coronavirus a fost relatată pe facebook de către Ana Dragu, președintele ASOCIAȚIEI AUTISM EUROPA – CENTRUL DE RESURSE ȘI REFERINȚĂ ÎN AUTISM MICUL PRINȚ. Este vorba de o pacientă din focarul de la centrul pentru vârstnici din Maieru, mama unei fetițe cu autism. Aceasta a fost spitalizată, după efectuarea mai multor teste. Fiind asimptomatică, a fost externată cu obligația de a rămâne în izolare la domiciliu. Ea s-a izolat la una dintre locuințele părinților săi, separat de fiica și soțul său. Fetița ei a întrerupt terapia de recuperare și viața întregii familii a fost dată peste cap.

Studiu de caz – COVID 19 BISTRIȚA-NĂSĂUD – când autismul se întâlnește cu coronavirusul

Are Ministerul Sănătăţii – România condus de domnul ministru Dr. Nelu Tataru vreo recomandare? Dr. Raed Arafat, cum ați proceda dumneavoastră?

Pacientă de sex feminin, din focarul COVID de la aziul de vârstnici din localitatea Maieru, internată la spitalul din Năsăud în perioada 16 iunie – 27 iunie, în urma testarii pozitive la testul recoltat în data de 14 iunie.

Pacienta complet asimptomatică, atât la internare, cât și pe toată durata spitalizării.

Soțul și fetița diagnosticată cu autism a pacientei nu au fost testați deloc, deși au solicitat acest lucru, fiind contacți direcți ai pacientei, în schimb li s-a impus autoizolare la domiciliu.
Fetița a întrerupt terapia de recuperare la Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa și a intrat în autoizolare cu tatăl ei. Nici unul nu a dezvoltat simptome specifice COVID 19.
În data de 22 iunie, în spital, pacientei i s-a refăcut testul, cu rezultat INCERT.
În data de 23 iunie s-a repetat testul, cu rezultat NEGATIV.
În data de 24 iunie, s-a repetat testul în acelasi spital, cu rezultat POZITIV.

În data de 26 iunie a fost anunțată de medicul de gardă că va fi externată a doua zi, conform noilor reglementări, deoarece e asimptomatică de 10 zile, și a fost lăsată acasă în data de 27 iunie, cu recomandare de izolare la domiciliu pe o perioadă de patru zile.

Dat fiind că acasă așteptau soțul și fetița diagnosticată cu autism, pacienta s-a izolat la una din locuințele părinților ei.
Dupa trecerea celor patru zile de izolare recomandate, pacienta a contactat medicul de familie, care a recomandat prelungirea izolării, cel puțin 7 zile, deși pacienta era în continuare asimptomatică.
Familia a contactat DSP BN și a solicitat o nouă testare. Li s-a spus că pacienta nu poate fi retestată, conform legislației în vigoare…

REZUMAT

După două săptămâni de spitalizare fără simptome, pacienta se află în izolare totală la domiciliul părinților ei, i se lasă alimentele la ușă, nu are contact direct cu fetița și soțul de o lună, din dorința de a-i proteja.
De luni ar trebui sa reia munca la azilul de vârstnici din Maieru, unde teoretic, s-a și infectat. I se refuză o nouă testare.
Fetița pacientei, diagnosticată cu autism, a întrerupt terapia de recuperare timp de 4 săptămâni.
Familia pacientei este total blocată, oamenii nu știu ce să facă, încotro să o apuce. Care este decizia corectă? Iar organele statului nu ajută deloc la clarificarea incertitudinii.
Pacienta este așteptată la serviciu luni.
Dacă are coronavirus și îmbolnăvește alți oameni?
Dacă nu a avut nici o clipă coronavirus și viețile lor au fost date peste cap fără sens?

SPUNE-TI PAREREA