Creșterea numărului de cazuri noi depistate au așezat România încă de săptămâna trecută în zona galbenă a pandemiei de coronavirus, care impune condiții și restricții pentru românii care și-au propus să plece în vacanță peste hotare de la 1 iulie.
România se numără acum, alături de Suedia, Bulgaria, Portugalia și Polonia, între țările cu un risc epidemiologic mai mare, care determină unele țări europene să solicite completarea de declarații sau izolarea pe o anumită perioadă la intrarea pe teritoriul lor.

În acest moment sunt 17 state europene, fie că sunt membre ale UE sau nu, în care românii pot călători fără restricții, adică nu sunt nevoiți să petreacă zile de izolare.

Pe această listă se află șase țări, de unde, la revenirea în țară, românii sunt obligați să petreacă 14 zile de izolare. Este vorba despre Spania, Turcia, Belgia, Polonia, Serbia și Albania.

Situația nu se va modifica în următoarele două săptămâni, după cum au declarat surse guvernamentale pentru Radio Europa Liberă, în sensul că nu vor mai fi negociate acorduri bilaterale cu țări din UE sau din afara ei pentru a restabili circulația fără restricții și extinderea programului de zbor. Asta înseamnă curse mai dese și în mai multe orașe din țările în care se negociau acorduri bilaterale.

Rata de contagiune în România a crescut acum la peste 1,4, iar raportul de îmbolnăviri la o sută de mii de locuitori, care este luat în calcul de fiecare țară europeană când stabilește regimul de trecere a frontierelor, depășește 20, mai mare decât o țară considerată sigură.

Acești indicatori plasează România pe locul al treilea în UE și pe locul patru în Europa, din perspectiva răspândirii coronavirusului pe teritoriul său în ultimele două săptămâni.

Problema este că această situație intervine în momentul în care se fac evaluările pentru 1 iulie, data la care Uniunea Europeană și-a propus să redeschidă complet circulația între țările membre și să permită și eliminarea restricțiilor pentru cetățenii din unele state din afara Uniunii. Or, cum decizia ridicării restricțiilor este convenită la nivel de principiu în UE, dar regulile sunt hotărâte de fiecare stat membru al Uniunii, românii care vor circula peste hotare de la 1 iulie s-ar putea întâlni cu mai multe condiționări. „Este probabil ca, în viitoarele 2-3 săptămâni, dacă va continua ritmul de creștere a cazurilor noi în România, să se impună restricții pentru românii care vor să plece în vacanță peste hotare – să apară mai multe condiții, între care cea mai restrictivă este cea de șederea în izolare pe teritoriul țării respective”, au declarat sursele citate.

Citește mai departe pe romania.europalibera.org…

SPUNE-TI PAREREA