Taxa specială, în valoare de 150 de lei, pentru oficieirea căsătoriilor în zilele de sâmbătă și în sărbătorile legale, plătită până acum la Primăria Bistrița, va fi anulată.

Potrivit art. 4, alin. (2) din Anexa nr. 1 la O.U.G. 57/2019 privind Codul Administrativ „ nu se pot stabili taxe speciale pentru publicarea pe pagina de internet a declaraţiei de căsătorie ori pentru încheierea căsătoriei, indiferent de locul unde aceasta are loc.”

Prin urmare, pentru anul 2020 nu există temei legal pentru perceperea taxei speciale pentru ȋncheierea căsătoriilor ȋn zilele de sâmbătă şi sărbători legale, deoarece prevederile art. 4 şi anexei nr. 4 din Hotărârea nr. 74/25.04.2019 a Consiliului local al municipiului Bistrița privind stabilirea taxelor speciale, datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2020 contravin unor reglementări dintr-un act normativ de nivel superior, ȋn speţă O.U.G. 57/2019 privind Codul Administrativ.

În anul 2020, un număr de patru persoane au achitat taxa specială pentru ȋncheierea căsătoriilor ȋn zilele de sâmbătă şi sărbători legale, prin urmare acestea au dreptul la restituirea sumelor plătite.

Hotărârea va fi supusă dezbaterii și votului în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 30.06.2020.

SPUNE-TI PAREREA