Liderul PNL BN, Ioan Turc, atrage atenția că întregul sistem de canalizare la Bistriței trebuie refăcut, în condițiile în care există o serie de probleme care apar în anumite zone din municipiu la fiecare ploaie torențială.

„Recentele ploi ne-au arătat, încă o dată, că Bistrița nu este pregătită să facă față unor precipitații abundente. Schimbările climatice pot complica situația în viitorul apropiat. În municipiu, a fost construit în ultimii 20 de ani un singur sistem divizor de preluare a apei de ploaie, pentru cartierul Subcetate. Apa meteorică este colectată și deversată în șanțul de gardă de pe Drumul Cetății.

În rest, nimic. Apa rezultată din ploi ajunge în sistemul de canalizare, care intră sub presiune și inundă subsolurile caselor. Cele mai multe probleme sunt în zonele Unirea – Calea Moldovei și Valea Budacului – Mihai Viteazul. Pentru ultima dintre ele, prin Primărie zace un proiect de preluare a apelor meteorice și de deversare în râul Bistrița. Pentru zona Unirea – Calea Moldovei, o soluție ar putea fi captarea separată a apei de ploaie printr-un sistem divizor și deversarea acesteia în pârâul Rusului.

Decolmatarea șanțurilor de gardă, introducerea celor existente într-un sistem integrat de preluare a apelor pluviale, clarificarea regimului juridic al sanțurilor de gardă necadastrate trebuie să devină prioritare.

Uniunea Europeană nu alocă fonduri pentru rețelele de apa meteorică, așa că va trebui să ne descurcăm singuri. Astăzi, prețul la apă este compus din prețul pentru apa potabilă, pentru canalizare și pentru apa meteorică, în condițiile în care investițiile în sisteme pentru preluarea apei de ploaie sunt aproape zero. Personal, voi propune ca, prin lege, componenta de preț reprezentată de apa meteorică să fie folosită exclusiv pentru construirea de rețele de preluare a apei rezultate din ploi. Se impune și o auditare serioasă a întregului sistem de canalizare, construit în bună parte în anii ‘60-’70, urmată de investiții în lucrări corect dimensionate“, a precizat Ioan Turc.

2 COMENTARII

  1. Pe lângă solutiile propuse ar fi bine ca odata cu lucrările de asfaltare din bordură in bordură să se execute si montarea de rigole carosabile de scurgere a apei din precipitatii pe marginea străzilor, a căilor de acces cât și pentru colectarea apelor din burlane. Capacele pentru rigolele carosabile sunt realizate din doua straturi de beton dublu armat. Prin astfel de rigole apa de ploaie se scurge instantaneu fără să băltească pe marginea drumului sau, si mai grav să intre in subsolurile caselor. Un astfel de sistem de evacuare care gestionează în mod eficient apa pluvială creând un mediu ambiental curat se află montat in fata Liceului crestin LOGOS din cartierul Subcetate pe breteaua de legătură dintre srtada Busuiocului si drumul Tărpiului. In conditiile schimbărilor climatice actuale, cu frecvente ploi torentiale abundente, astfel de sisteme ar trebui extinse in tot orasul.
    In acest sens, directorul Aquabis Ion Șandru, a avertizat anul trecut că până nu se vor face șanțuri de gardă pentru apa de ploaie, Bistrița va fi tot timpul inundată după câte o ploaie mai puternică.

  2. Domnul Nelutzu, peste tot in ” lume”-i asa, daca Dumnezeu ne da ploaia pe cate 3-4 luni de zile inainte, oriunde ar fi construita o anume localitate . Nu mai exagerati !

SPUNE-TI PAREREA