Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie.

„A fost adoptat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, respectiv data de 27 septembrie 2020“, a precizat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după şedinţa Executivului.

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban îşi exprima convingerea că până pe 27 septembrie răspândirea noului coronavirus se va diminua şi vor putea fi organizate alegeri locale.

Campania electorală, mai mult pe online

Premierul a mai precizat că desfășurarea campaniei electorale va fi una atipică, evitând mitingurile și adunările publice.

„Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii. Este adevărat că nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe.Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii”, a afimat prim-ministrul la Digi24.

1 COMENTARIU

  1. De fapt, este vorba despre adoptarea Hotărârii de Guvern care prevede ca alegerile locale să aibă loc în 27 septembrie, 2020, indiferent de evolutia epidemiei de Covid-19. In aceste conditii , campania electorală va fi o fără adunări publice, fără mitinguri electorale și cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19. De aceea se va organiza o campanie mai intensă în mediul online iar programele electorale vor putea fi popularizate prin mijloacele mass-media disponibile.
    Dacă pentru campania electorală în conditii speciale există solutii, problemele apar în organizarea secțiilor de votare, unde alegătorii trebuie să se prezinte personal, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19, ceea ce va prelungi durata exercitării votului. Aici suntem total descoperiti, deoarece nu avem alternative precum “votul prin corespondență”, “votul în prealabil” sau “votul online”, implementate deja în multe alte state. Chiar dacă până la alegerile locale timpul rămas este scurt, cel putin votul în prealabil ar putea fi avut în vedere, prin începerea votării cu 1-2 zile inainte de data stabilită, asa cum s-a mai procedat cu alte ocazii. In schimb, la alegerile generale, pentru care termenul lor constituţional este pe data de 6 decembrie, ar putea fi implementate toate cele trei alternative de vot.

SPUNE-TI PAREREA