O fată de doar 12 ani, cu afecțiuni psihice, a ajuns să aibă o relație cu un bărbat, care a abuzat-o vreme de un an. Mai mult decât atât, adolescenta fost obligată să se prostitueze, însă nici concubinul său, nici clienții nu au fost puși vreodată sub acuzare, la momentul respectiv.

Aceasta a fugit din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean şi a ajuns ”iubita” unui bărbat care a abuzat-o sexual timp de un an. Nu a fost viol, a fost act sexual consimţit, au decis procurorii DIICOT şi trei judecători, deşi victima avea 12 ani şi o suferință psihică. Fetiţa a fost apoi obligată să se prostitueze pe centura oraşului Bistriţa, însă niciunul dintre bărbaţii care au făcut sex cu ea nu a fost pus sub acuzare, conform Libertatea.ro.

Ionuţ Moldovan (21 de ani) nu avea niciun loc de muncă şi a obligat-o pe fată să se prostitueze, pentru a face rost de bani. După un an de cand a ajuns în Centru, a început să plece repetitiv, iar pe străzile din Bistriţa l-a cunoscut pe Ionuţ Moldovan (21 de ani) şi ”a devenit iubita lui”, conform rechizitoriului DIICOT. Fetiţa avea 12 ani şi fusese diagnosticată cu ”suferință psihică ușor, vulnerabilitate psihică”.

Moldovan locuia cu părinţii şi nu avea niciun loc de muncă. Pentru a face rost de bani, o ducea pe fată cu taxiul în zona șoselei de centură a oraşului Bistrița, într-un loc unde ea trebuia să racoleze clienți cu care întreținea relații sexuale contra cost. Se întâmpla aproape zilnic, “indiferent de condițiile meteorologice”, subliniază procurorii DIICOT.

Dacă Denisa refuza să meargă pe șoseaua de centură sau dacă nu obținea suficienți bani, era certată și chiar lovită de Moldovan, se precizează în rechizitoriu. Era bătută ”și din cauza așa-zisei gelozii care se manifesta în momentele în care el considera că minora petrece prea mult timp în compania vreunui client”.

Toate aceste lucruri s-au întâmplat în perioada martie 2018 – februarie 2019. Aproape un an, timp în care anchetatorii au monitorizat activitatea traficantului, dar şi pe cea a fetiţei de 12 ani care făcea sex pe centura oraşului cu câte 10 bărbaţi pe zi.

În iunie 2018, poliţiştii care au audiat-o s-au sesizat din oficiu că ea este victima unor infracţiuni şi au început urmărirea penală. Dosarul a fost preluat de DIICOT, care abia la sfârşitul anului l-a pus sub supraveghere tehnică pe Moldovan.

Monitorizarea lui a durat trei luni. În tot acest timp, Denisa a continuat să rămână o fugară. În cazul plecărilor voluntare ale minorilor, consilierea psihologică este singura cale prin care se poate preveni recidiva. Psihologul este singurul capabil să identifice motivul real care îl determină pe copil să plece de acasă sau din centru şi tot el este cel care poate propune părinţilor/autorităţii tutelare soluţii pentru rezolvarea problemei.

Fiind audiată în instanţă, doamna psiholog de la Centrul pentru Protecția Copilului din Beclean a declarat că Denisa ”părăsea instituția destul de des, fiind într-o relație cu inculpatul Moldovan”. ”Minora se afla sub tratament medical. Ea era adusă la centru de către poliție într-o stare deteriorată și se afla mereu într-o stare euforică, prezentând leziuni fizice, fără bani și haine, iar instituția îi punea la dispoziție cele necesare”, sună declaraţia din proces a psihologului centrului din Beclean.

Ionuţ Moldovan a fost pus sub acuzare şi reţinut la 14 februarie 2019. DIICOT l-a trimis în judecată patru luni mai târziu, pentru trafic de minori și act sexual cu un minor.  Niciunul dintre bărbaţii care au întreţinut relaţii sexuale contra cost cu fata de 12 ani nu a fost trimis în judecată. Nici măcar pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor. Şi erau “în jur de 10 clienți pe zi”, după cum se precizează în rechizitoriul DIICOT.

Moldovan a recunoscut doar infracțiunea de act sexual cu un minor şi a declarat că a avut o relație de concubinaj cu fetiţa de 12 ani, însă ea a fost cea care a dorit să practice prostituția, iar el o însoțea, la cererea ei, doar pentru a o proteja.

Audiată de instanţă, Denisa a revenit asupra declaraţiilor şi a spus că Moldovan nu i-a pretins niciodată să facă o anumită sumă de bani pe noapte, nu i-a reproșat că ar face prea puțini bani și că ea stătea pe centură cât dorea, ”iar banii îi cheltuiam împreună, pe mâncare, dulciuri și pe prenadezul cu care ne drogam amândoi”. Dar instanţa a considerat că modificarea declaraţiilor “s-a datorat intervenției aparținătorilor inculpatului”.

La 27 martie anul acesta, Ionuţ Moldovan a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare.

Moldovan a atacat decizia, susţinând că el nu a făcut trafic de minori, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj. La 20 mai 2020, Curtea de Apel Cluj a respins apelul declarat de Moldovan şi a menţinut pedeapsa de 6 ani şi 8 luni de închisoare.

În motivarea deciziei prin care Moldovan a fost condamnat definitiv pentru ”act sexual cu un minor”, judecătorii subliniază că fetiţa ”va rămâne marcată de aceste fapte comise de inculpat pe toată perioada vieții ei”.

Sursa: libertatea.ro

SPUNE-TI PAREREA