Spitalul Județean de Urgență Bistrița se confruntă cu o situație dificilă după ce mai mulți aistenți medicali de la secțiile de neurologie și terapie intensivă au fost confirmați cu Coronavirus. Este vorba de 9 asistenți, confirmați pozitiv în cursul zilei de ieri, după ce zilele trecute a fost confirmat pozitiv un asistent de la CT. Partenera sa este asistentă medicală la secția de neurologie, iar după ce a fost testată, s-au stabilit și contacții ei, din cadrul secției.

„Relaxarea se vede în numărul pacienților, dar și în rândul personalului medical. Săptămâna trecută am avut un asistent medical simptomatic, care lucra la CT și, în urma anchetei, am testat contacții lui. Primul contact este partenera lui care este asistentă medicală la secția de neurologie și ea este pozitivă. Drept urmare ne-am dus mai departe cu tesările. Și ieri am depistat alte opt asistente de la Secția de Neurologie și o asistentă de la ATI“, a declarat managerul spitalului județean Gabriel Lazany.

Acesta a precizat că se va face și o anchetă administrativă, având în vedere că relaxarea s-a manifestat și în rândul personalului medical, deși încă nu era cazul.

„Prima măsură pe care am luat-o a fost suspendarea din funcție a medicului șef și a asistentului șef, de la secția de neurologie, pe perioada desfășurării anchetei Dacă se va constata că lucrurile nu au fost gestionate corespunzător, la nivel de secție, se vor lua și alte măsuri
Din primele discuții care au fost purtate cu angajații se pare că era un obicei de a servi masa de prânz împreună fără nicio protecție, lucru contraindicat și interzis de procedurile spitalului“, a mai spus Lazany.

În această dimineață, managerul a luat decizia de a testa întregul personal de le secția de neuorologie, dar și de la secțiile de cardiologie, oftalmologie și unitatea de transfuzii sanguine care se află pe același nivel. Vor fi testați medicii, asistenții, personalul auxiliar, dar și pacienții internați la această oră. Din informațiile primite de la SJUB, este vorba de doi pacienți internați la oftalmologie, 25 la cardiologie și 21 la neurologie. De asemenea, este vorba despre 18 angajați ai Secției Neurologie, 28 angajați ai Secției Cardiologie, 8 angajați ai Unității de Transfuzie Sanguină și 10 angajați ai Compartimentului Oftalmologie, secții situate la etajul 3 al spitalului. O mare parte dintre rezulate vor sosi astăzi.

Între timp, pe întregul nivel se va face dezisecția saloanelor, urmând ca pacienții să fie mutați, progresiv dintr-un salon în altul, până la finalizarea procedurii.

Cercetat disciplinar este și un preot care slujește la biserica din incinta spitalului, după ce acesta a permis accesul pe secție a unui aparținător, alături de care a intrat la un pacient pentru a-i acorda asistență religioasă.

SPUNE-TI PAREREA