Dan Dumitru Ciobănică este candidatul Partidului Verde la Primăria Bistrița. Cunoscut din mediul antreprenorial și sportiv, este un om organizat, cu viziuni realiste, dar și ambițios și competitiv. Deși vine dintr-un partid mic, Dan Ciobănică este convins că are un avantaj. Care este strategia lui pentru a câștiga primăria și pe ce se bazează, aflați în interviul de mai jos.

Aţi ales să candidaţi pentru funcţia de primar. Ce v-a determinat să luaţi această decizie

D.C. Am luat decizia în urma unor analize personale. Consider că trebuia făcut acest pas. Am vrut şi vreau să contribui mai mult la bunul mers al comunităţii bistriţene.O fac şi acum ca antreprenor, ca plătitor de taxe şi impozite, ca unul care am inovat într-un domeniu deloc uşor şi cred că am luat o decizie bună.

De ce primar? De ce nu consilier local sau preşedinte al Consiliului Judeţean?

D.C. Pentru că nu cred că în acest moment se mai pune problema urcării într-o ierarhie. Am urcat în toţi aceşti ani în mediul privat, am fost pe toate funcţiile. Astăzi coordonez echipe şi cred că asta ştiu face cel mai bine. Sunt familiarizat cu oraşul şi cred că aici sunt foarte multe de făcut. La nivel de Consiliu Judeţean îmi pare că toată treaba e mult politizată şi eşti foarte dependent de partide, de miniştri, de preşedinţi de partide. Dacă îţi dau bani mai poţi face câte ceva, dacă nu, e complicat. La primărie a diferit. Aici îţi stabileşti politica de impozite, poţi face parteneriate, poţi stimula creşterea veniturilor mul mai bine şi problemele sunt mai aplicate. Mult mai aplicate decât la Consiliul Judeţean.

Sunteţi nemulţumit de ce s-a făcut în ulţimii ani în oraş?

D.C. Aş fi făcut alte lucruri în primul rând decât cele care s-au făcut şi aş fi pus mai mult accentul pe rigurozitate și pe calitatea lucrărilor. Ce se întâmplă azi e un fel de dezmăţ pe banii noştri. Se asfaltează haotic, trotuarele în centrul istoric sunt deplorabile. Lucrările la Piaţa Decebal şi multe locuri lasă de dorit. În mod clar nu m-aş fi apucat de Wonderland în 2008. De atunci aş fi terminat de rezoltat toate problemele iar Wonderland se făcea mult mai simplu, probabil la alte dimensiuni dar noi nu mai putem face nimic faţă de ce s-a făcut. Pe viitor e limpede că trebuie să implementăm o altă viziune, un alt proiect.

Partidul Verde este un partid mic. Credeţi că puteţi reuşi de unul singur?

D.C. Uşor nu va fi, dar cred că nu putem aştepta schimbarea unor mentalităţi zeci de ani. Adică nu eşti bun că te pune partidul. Partidele mari au nişte mecanisme de desemnare a candidaţilor care nici nu e transparent şi nici nu e în spiritul competitivităţii. De cele mai multe ori eşuează iar alegătorii se aleg cu persoane nepotrivite pe cele mai multe funcţii. Poate un director adjunct de la o instituţie publică nu poate face aşa mult rău prin acţiunile lui, dar un primar care are un buget de 50 milioane de euro poate face mult rău sau mult bine. Cred că sunt avantajat de valul cererii de oameni care au făcut totul cu propriile mâini şi care nu fac jocul nimănui.

Da, dar partidele mari au voturi în spate, au mulţi membri activişti

D.C. Tocmai de aceste lucruri trebuie să scăpăm. De aceste metehne proaste. Adică eu dacă ajung primar să fiu obligat de partid să angajezi membrii şi să le dau funcţii? Că se pricep, că nu? Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple. Sigur că avem candidaţi care doar asta ştiu să facă. Să vorbească în dreapta şi în stânga pentru a-şi angaja fina, ruda, verii, pe cei credincioşi lui din partid. De astea ne-am săturat. Sper că şi dumneavoastră.

Cu cine veţi lucra atunci?

D.C. Cu angajaţii care sunt şi cu cei care se vor angaja în viitor. Unii pleacă la pensie şi vin alţii. Vor fi concursuri corecte şi cam asta e. Sigur că vor fi aleşi viceprimari şi vom face o echipă pentru oraş. Nu contează de la ce partid va fi.

În continuare se vorbeşte de unitatea dreptei şi de un candidat comun pentru a împiedica PSD să câştige primăria.

D.C. Eu nu cred că bistriţenii vor trăi mai bine doar dacă nu va fi ales candidatul PSD. Nici nu ştiu cum ar fi mai rău sau mai bine cu el sau cu cel de la PNL, Spre exemplu. Că amândoi sunt politruci şi le plac funcţiile de conducere la stat. Cred că împreună cu partidele mai mici, cu USR şi cu ceilalţi care vor altceva, putem genera schimbarea. O schimbare reală fiindcă astăzi ce vedem nu e schimbare reală. E o schimbare a politrucilor din PSD cu politrucii din PNL. Îi schimbă pe toţi dar cu oamenii din PNL. Nu pe criterii de competenţă, aşadar asta nu e schimbare. E o înşelare a oamenilor fiindcă aici la Bistriţa, liderii PNL au venit cu mic cu mare la alegerile europarlamentare şi au promis că funcţiile se vor ocupa prin concurs. Ne-au tras pe sfoară din nou. Asta e realitatea. Ne-au minţit în faţă.

Deci credeţi, totuşi, într-o alianţă.

D.C. Da, cred. Am discutat cu mai mulţi lideri politici, potenţiali candidaţi şi asta am dedus. Toţi vor o schimbare reală, una pentru oameni, nu pentru oamenii partidelor mari, care abia aşteaptă contracte, funcţii şi alte avantaje. Aşa nu facem nimic. De aceea fac un apel la presă să ne susţină. Pe noi, pe cei care chiar vrem să schimbăm Bistriţa.

Ce proiecte aţi pregătit?

D.C. Am vorbit în aceste săptămâni de temele importante şi le vom lua pe rând. Trebuie puse străzile la punct, urbanismul fiindcă este un haos de nedescris acolo, am un proiect mare pentru mişcarea sportivă, pentru toate ramurele şi pentru toţi amatorii de toate vârstele. Vreau să creăm şi o bază nouă pe terenul fostului Proditerm. Primăria are acolo peste 3 hectare de teren şi vreau să salvăm toată zona printr-un proiect urban modern. Malurile râului trebuie neapărat modernizate. E un proiect pe care mai mulţi candidaţi şi partide l-au propus în 2008, nu e invenţia mea, dar nu s-a concretizat nimic. Vreau să amenajăm piste de biciclete în tot oraşul şi să creştem siguranţa în şcoli pentru copii. Cu camere video, pază şi tot ce e necesar.

Vă urăm succes şi sper să ne revedem atunci când candidatura dumneavoastră va rămâne definitivă. Adică nu o să vă răzgândiţi…

D.C. În niciun caz. Sunt un om hotărât şi ce-mi propun şi fac. Aşa voi face şi când voi fi ales primar.

 

2 COMENTARII

  1. Mister Ciobănică, liderii unor partide politice pentru dumneata sunt politruci?
    Niculae e sef pe municipiu la PSD, Turc e liderul județean la PNL, asta nu înseamnă deloc ce spui dumneata. Atunci ar fi și Orban politruc, Iohannis politruc…
    E clar că nu ai proprietatea termenilor.
    Asa ai putea zice si de dumneata că ești politruc, că doar te sprijină Partidul Verde…

SPUNE-TI PAREREA