În Romania, există pe piață peste 20 de mii de suplimente alimentare. Multe, însă, nu sunt verificate și nu se știe cu exactitate ce conțin. Suplimentele alimentare spre deosebire de medicamente, care au controale riguroase, nu au încă reglementări bine definite. Producătorii sunt obligați să notifice autoritățile când le pun la vânzare, dar apoi nu este foarte clar ce autorități ar trebui să verifice conținutul și efectele lor. De altfel, legea care ar trebui să le reglementeze zace în Parlament de 8 ani! Între timp, lunar apar peste 150 de noi suplimente, pastile cu ,,praf de stele” care te scapă de ,,dureri de cap”, te ajută la slăbit, te ajută să-ti amintesti ce vrei să uiti! Cresc producția de colagen, îți oferă  ,,secretul tinereții veșnice” și o viață fară ,,riduri”!

Sau mai grav, vindecă boli incurabile! Nu există nimic ce nu poate fi rezolvat cu un ,,ceai imperial detox” cules tocmai din Insulele Maurițius colț cu Himalaya!

Suplimentele cu vitamine și minerale se pot vinde foarte ușor doar pe baza unei cereri din partea producătorului și a unui certificat de conformitate. Pentru cele ce conțin alte substanțe sau extracte de plante se cer și analize microbiologice, teste de metale grele și declarații că nu conțin substanțe interzise. Practic totul este ,,acoperit de hârtii”! La noi, analizele de produs se fac foarte rar, numai când apar suspiciuni serioase despre un efect nociv.

Nimeni nu știe ce conțin, cu adevărat!

În realitate, nimeni nu știe ce conțin cu adevărat! De obicei iei suplimente alimentare fără sfatul medicului pe principiul că oricum sunt ,,naturale” nu au cum să ne facă rău?! Unde mai pui că  producătorii susțin susțin produsele lor sunt substanțe ,,bioactive, nutritive” necesare funcționării ,,corecte” a organismului!

Unii se mai ,,aventurează” și în termeni ca ,,dovedite clinic”! Per total, suplimentele alimentare sunt percepute ca fiind inofensive.

Lucrurile, însă, nu sunt chiar din ,,PONYVILLE”! Unele vitamine sunt dăunătoare administrate în doze mari, peste doza zilnică recomandată (DZR) iar combinațiile cu unele medicamente pot fi riscante. Un exemplu în acest sens ar fi vitamina E. Riscurile și beneficiile vitaminei E sunt încă incerte. S-a descoperit că excesul duce la creșterea riscului de afecțiuni cardiace si accident vascular cerebral.

Vitamina A poate fi și ea problematică, duce la creșterea nivelului de retinol în sânge sensibilizând oasele. Lista este foarte lungă și cel mai indicat ar fi un consult medical înainte de a ne goli portofelul pe diverse ,,cutii” frumos colorate.

Nici remediile din plante nu stau mai bine și, la rândul lor, nu sunt scutite de efecte adverse. Când suplimentele naturiste sunt luate împreună cu anumite medicamente prescrise de medic, efectele pot fi în unele cazuri dezastroase. Bine cunoscutul ceai de sunătoare poate interfera și influența acțiunea acțiunea tratamentelor medicamentoase cu urmări necunoscute.

Ceaiurile de slăbit, o soluție diuretică periculoasă!

Ceaiurile de slăbit! Sunt adesea promovate pentru efectele lor de ,,detoxifiere”, stimularea digestiei și curățarea organismului de ,,impurități”! Detoxofierea este un alt ,,trend” ascendent cu riscuri serioase pentru sănătate. Nu există dovezi științifice care să susțină eficacitatea ceaiului de slăbit! Există însă numeroase cazuri în care au fost intentate procese împotriva companiilor care au vândut ceaiuri de slăbire. Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA nu recunoaște ceaiurile de slăbit ca fiind eficiente! În general, recenziile pozitive despre ceaiurile de slăbit se regăsesc doar pe site-urile firmelor ce le comercializează.

În marea lor majoritate, ceaiurile au doar efecte diuretice, rezultatul fiind un dezechilibru hidro-electrolit, crampe musculare, diaree, aritmii și chiar deces. Nu de puține ori, unele persoane au ajuns la urgență în urma administrării unor astfel de ceaiuri care primit că te scapă de kilogramele în plus fără sport, dietă sau efort! Unde mai pui că toate conțin aditivi neverificați! Companiile care produc ceaiuri de slăbit au drept țintă persoanele care ar face orice să slăbească rapid și ușor! În cel mai fericit caz, pot avea un efect placebo!

Prosteala suplimentelor pentru păr și unghii!

Un alt tip de suplimente alimentare care pur și simplu au bombardat piața mai rău ca Hiroshima sunt cele pentru păr, piele și unghii! Deși nu au absolut nici o bază științifică, lumea jură că efectele s-au vazut încă de la prima ,,pastilă”! Teoretic, este aproape imposibil să te pui cu minunatul efect placebo! Totuși, dacă aruncam un ochi pe etichetă să vedem ingredientele ,,miraculoare” toate sunt un mix de vitamine basic pe care le asimilăm în mod normal fără probleme din alimentație. Regăsim și diverse combinații cu acid hialuronic, colagen, elastină, biotină, aminoacizi și ,,praf de stele”. Dintre toate cele enumerate mai sus, poate colagenul pare a fi cel mai puțin problematic. În sensul că nu prea are efecte adverse. Colagenul este o proteină dură, insolubilă și este compusă din fibră. Acest nutrient face parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive, reprezentând o treime din totalul proteinelor prezente în corpul uman. Din punct de vedere chimic colagenul este alcatuit dintr-o serie de aminoacizi. Sunt 28 de tipuri diferite de colagen. Este important de știut pentru că pe majoritatea suplimentelor alimentare nu scrie ce tip de colagen conțin. Dacă promit refacerea colagenului din piele este un ,,claim” destul de ,,fantezist” deoarece acest tip de colagen este mai complex si aproape imposibil de ,,inlocuit” cu o ,,pastilă”. De cele mai multe ori colagenul luat ca supliment este descompus de enzimele digestive si nu va ajunge niciodată să fie ,,suplimentat” la nivelul pielii. În cel mai bun caz s-au remarcat câteva efecte la nivelul articulațiilor.

Topul este ocupat de suplimentele destinate creșterii părului! Fiind o problemă ,,delicată” și cum pierderea părului este de neconceput, prețurile sunt și ele pe măsură! Un astfel de ,,tratament” ajunge de multe ori să depășească 1000 lei. Un exemplu ar fi Crescina, probabil cel mai scump placebo pentru păr! Dacă pentru a avea o mai bună părere despre tine când te uiți în oglindă ai nevoie de Crescina, atunci, probabil, iși merită banii!

Biotina este cea mai promovată în aceste suplimente. Deși, deficitul de biotină este foarte rar întîlnit, în majoritatea cazurilor fiind de natură genetică. În aceste condiții, alopecia apare încă de la vârste fragede. Copiii pot pierde păr și de la nivelul genelor sau sprâncenelor. Doar în acest caz o suplimentare cu biotină poate fi benefică. În toate celelalte cazuri nu este o problemă reală, biotina este asimilată în catitate suficientă din alimentație. Nu există nici un fel de studiu care să dovedească că un surplus de biotină poate fi eficient. Medicii au precauții în a recomanda astfel de suplimente asta pentru că tot ce găsim pe piață poate avea concentrații și de 500 de ori mai mari decât doza zilnică recomandată. Căderea părului este demonstrată pe un istoric atent al pacientului, pe o examinare clinică corectă, pe o determinare a nivelurilor serice de biotină. Nu luăm biotină ,,preventiv”! S-a dovedit faptul că biotina poate să interfereze cu anumiți markeri și modifică analize medicale. Astfel poate să dea valori fals scăzute ale TSG-ului, ale hormonilor tiroidieni, hormonilor ovarieni si antigenului PSA.

Suplimentele alimentare nu au în spate studii care să certifice eficacitatea și siguranța lor! Ele nu au un ,,prospect” și nu avertizează concret asupra efectelor secundare sau asupra dozajului maxim admis. Toate vin cu o formulă ,,inovatoare” (doar de ei stiută), cu cele mai renumite ingrediente ,,nutricosmetice” de lux, au descoperit ,,proteina tinereții” și ,,protecția atiaging”… pentru că nu-i așa, frumusețea vine din ,,interior!!

Între timp, această industrie ,,înghite” nestigherită cam 200 de milioane de euro pe an!

SPUNE-TI PAREREA