Ca în fiecare an, rugăciunea ecumenică desfășurată în data de 11 iunie, data la care Biserica Evanghelică din Bistrița a fost aproape afectată de un incendiu puternic, se desfășoară cu într-un cadru restrâns, cu un sobor de preoți și puțini bistrițeni interesați.

Părintele paroh Johann Kraus a rememorat momentul incendiului,dar a transmis și un mesaj în contextul de azi, câdn omenirea este greu încercată de pandemie, îndemnând credincioșii să nu își piardă speranța și încrederea în iubirea lui Dumnezeu.

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, nu a fost prezent la eveniment.

Biserica Evanhelică este principalul obiectiv turistic al Bistriței, fiind și cel mai vizitat, dar și un loc de reuniune a comunității săsești.
Cele mai recente lucrări de reabilitare la Biserica Evanghelică au început la finalul anului 2018 și se desfășoară în continuare. Lucările fac parte din proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice finanţat cu aproximativ 13 milioane de lei din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Remintim că pe data de 11 iunie 2008, orele 19, ora locală, a izbucnit un incendiu la baza turnului bisericii. Ceasul din turn era oprit la ora 18:05, dar mecanismul ceasului fusese scos datorită renovării turnului.

Din cauza schelelor din lemn de brad în care era îmbrăcat turnul, focul s-a extins rapid până sus. Schelele din lemn de brad au fost proiectate de prof.dr.ing. Szabo Balint de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism. (Proiectul includea lemn ignifugat, însă la licitație primăria a renunțat la această soluție din cauza costurilor „prea mari” și relativei inutilități. Lemnul ignifugat ar fi putut rezista la incendiu 15, maxim 20 minute.) În mai puțin de o jumătate de oră acoperișul turnului, precum și acoperișurile a trei dintre turnurile mici care reprezentau dreptul de judecată al orașului medieval (cunoscut în limba latină drept ius gladii) s-au prabușit. Pagubele au fost estimate de evaluatori la peste un milion de euro.[4]

Conform declarațiilor comisarului șef Sidor Bodescu, șeful Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud de la acea vreme, vinovați de producerea incendiului au fost găsiți trei copii, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, care se ocupau cu colectarea fierului vechi. Ei au fost acuzați de distrugere din culpă. Fiind minori, răspunderea a trecut asupra părinților.

2 COMENTARII

 1. Bistriță de crețofili,
  Vicleni și arghirofili.
  Bistriță de crețofobi
  Ce nu vor să fie robi.
  Bistriță rău cocoșită
  De struț-pârtia falită.
  Bistrița, fără castani,
  Ară, sădește bostani.
  Bistriță, Bistrița mea,
  Care uimește lumea,
  Livadă cu corcoduși,
  Servită de trepăduși.
  Catedrala incendiată
  Din cetatea asediată.

 2. Multumesc poetului nostru drag pt. promptitudinea prin care de fiecare data zugraveste tabloul real a stadiului in care se afla societatea bistriteana. Trist dar adevarat !

SPUNE-TI PAREREA