Lucrările la noua Sală Polivalentă din Bistrița, o investiție în valoare de peste 16 milioane de euro, au fost deja începute.
„În martie anul trecut, la nici o lună după preluarea mandatului de ministru, aveam primele discuții cu Radu Moldovan despre proiectul Sălii Polivalente din Bistrița. Deja în mai am aprobat investiția iar în octombrie semnam contractul de execuție. Deși unii spuneau că sunt doar niște desene, azi se lucrează la ceea ce va fi una dintre cele mai frumoase săli din țară. Până la urmă, asta contează mereu, ceea ce se construiește, nu vorbele“, a transmis deputatul PSD, Daniel Suciu.
Acesta a făcut referire la declarația lideului PNL, Ioan Turc, care spunea, în decembrie 2019, că nu discută despre proiecte propaganadistice, pe hârtie.
„Nu discut despre proiectele propagandistice ale PSD, din anul 2012 până în anul 2019, la guvernarea locală este din 2008. Deci nu poți să vii cu hârtii, cu desene și să ceri bani pe niște desene după ce ai plecat de la guvernare”, declara Ioan Turc într-o conferință de presă.
Contractul de execuţie pentru Sala Polivalentă din Wonderland a fost semnat în octombrie 2019. Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, alături de vicepremierul Daniel Suciu şi de reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii au prezentat proiectul în Wonderland, în locul unde se va face lucrarea în valoare de 80 de milioane de lei.
Sala Polivalentă va fi finalizată în anul 2021.
Lucrarea a fost câştigată, prin licitaţie, de asocierea dintre SC Frasinul, Erbașu, Dico și Țigănaș. Valoarea contractului este de 80 milioane lei (16.8 milioane euro).
Sursa de finanțare: Guvernul României prin Compania Națională de Investiții
Durata execuției: 20 de luni din care 4 luni proiectare.
Construcții efective:
– Corp clădire Sală Polivalentă (7.350 mp);
– Pistă de atletism (132.5 m lungime);
– Teren de handbal (exterior)
– Teren de Tenis (exterior)
– Teren de baschet (exterior)
Cifre importante:
– 475 locuri de parcare auto și 10 locuri de parcare autocare
– 2.675 locuri în Sală (inclusiv tribuna retractabilă de 640 de locuri);
– Pentru concerte: 5.015 locuri (2.675 în tribune și 2.340 pe teren);
– Suprafața întregului complex: 30.166 mp (3 hectare)
Emil Radu Moldovan: S-a dat start construirii Sălii Polivalente din Unirea, proiectul care va dezvolta sportul bistrițean, oferind locul propice pentru performanță!
Vom avea un centru al sportului județean, cu:
• o Sală Polivalentă de 7.350 mp;
• 2.675 locuri în Sală (inclusiv tribună retractabilă de 640 de locuri);
• Pentru concerte: 5.015 locuri (2.675 în tribune și 2.340 pe teren);
• 475 locuri de parcare auto și 10 locuri de parcare autocare;
• Suprafața întregului complex va fi de 30.166 mp (3 hectare).
• Investind în sport, susținem viitorii campioni! •
In mintea PSD-istilor aflati vremelnic la butoane in Bistrita e o mare nebuloasa. Deoarece nu au nimic in cap, acesti trepădusi vorbesc de construirea celui mai important complex sportiv al Bistritei pe pasunea din Unirea, incluzand aici o sală polivalentă de peste 2.600 de locuri, precum si o serie de terenuri de sport (minifotbal, baschet, tenis), pistă de atletism, locuri de parcare. In fond, e vorba de doua lucruri diferite. Una e amenajarea de terenuri pentru practicarea diferitelor ramuri sportive si alta e sala polivalentă pentru spectacole si evenimente sportive. De aceea, complexul sportiv din Unirea ar trebui sa includa doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului de masă si să fie amenajat dupa modelul Parcului sportiv „Iuliu Hatieganu” din Cluj. Ba mai mult chiar sala polivalentă, destinata pentru a găzdui cele mai variate evenimente, de la sporturi de contact (judo, box, arte marțiale etc) la gimnastică, hochei, tenis și alte sporturi de echipă (baschet, handbal, volei etc) până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte, de ce s-o faci la dracu-n praznic, pe pasunea din Unirea in loc sa o faci in oras. Sala polivalentă care impreună cu terenurile aferente se intinde pe circa 3 hectare, trebuia să fie construită in oras unde spectatorii pot ajunge in numar mare chiar si pe jos. Spre exemplu, un loc potrivit pentru Sala Polivalenta ar putea fi langa Jandarmerie, pe locul fostului Proditerm, unde primaria dispune de 3 ha, dezvoltand astfel un punct de atractie intr-o zona destul de centrala a orasului. De altfel, cu cativa ani in urma, primarul Cretu spunea ca vrea sa conserve cosul de fum de la fosta centrala termica zonala PRODITERM, insa nu stie ce s-ar putea face in „turnul” respectiv. Una din posibilitati ar fi amenajarea unui „TURN DE PARASUTISM”, dupa modelul celor existente in orasele Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Iași, Ploiești și Suceava. Unde nu-i cap, vai de bietul oras Bistrita.
După cele 3 mandate de administratie catastrofală a primarului Ovidiu Cretu, orasul Bistrita s-a ales cu o tâmpenie de proiect numita pompos si neromâneste “Wonderland” la care au pus botul si alti neisprăviti din administratia locală. Acest proiect fără perspectivă situat pe pasunea din Unirea la poalele dealului “Cocos”, a înghitit deja peste 5 milioane de euro din imprumuturi bancare, pe o pârtie de ski nefunctională si unde se aruncă în continuare cu alti bani din bugetul local, pe tot felul de lucruri inutile construite de-a valma fără nici o logică. Astfel, înafară de acea pârtie falimentară din start, aici se mai află un aerodrom privat și acum s-au alocat 3 milioanede lei din bugetul local reprezentând abia 10% din banii necesri construcției unui parc acvatic, (aqualand). Acum, în acest amalgam se incepe si constructia unei săli polivalente unde se vor organiza concerte acompaniate de zgomotul produs de pe aerodrom. Cu o asemenea conceptie urbanistică orasul Bistrita se apropie de statutul unui sat unde, de obicei, lângă Căminul Cultural se află si terenul de sport pe care pasc gâstele.
Asa ca in prezent „Bistrita europeană” este un oras prea mic ca sa fie mare si prea mare ca sa fie mic. Administratia Cretu nu a făcut nimic in cei 12 ani ca orasul Bistrita să iasă din zona oraselor mici și sa-și contureze un statut de oras mare.
Rolul viitorului primar este sa scoata orasul din acest punct mort, ceea ce nu e deloc simplu dar nici imposibil. Cu conditia să fie un „NEPESEDIST”.