Chiar dacă lucrurile par să fie pe calea cea bună în ceea ce privește evoluția epidemiei de Coronavirus, mai mulți bistrițeni internați la Mureș, Cluj sau în Bistrița-Năsăud sunt încă în stare gravă.

Aceștia au mare nevoie de plasmă de la pacienții vindecați și externați, după împlinirea a cel puțin 14 zile de la confirmarea testului negativ. După această perioadă de 14 zile, organismul celor vindecați dezvoltă cantitatea ideală de anticorpi pentru a lupta împotriva virusului.

Până acum, destul de puțini bistrițeni au fost dornici să doneze, unii fiind extrem de afectați de experiența prin care au trecut și nedorind să mai aibă de-a face cu personalul medical sub nicio formă. Totuși, aceștia sunt rugați să facă un efort și să doneze, gestul lor fiind extrem de important pentru cei care sunt acum în stare gravă, la terapie intensivă.
Până la această oră, 233 de bistrițeni s-au vindecat de Coronavirus.

Județul Bistrița-Năsăud este printre cele 17 județe din țară care deține un aparat de plasmafereză COVID-19, pentru extragerea plasmei de la pacienții vindecați de Coronavirus. Aceasta a fost deja utilizată la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, unde sunt internați pacienții în stare critică.

Unul dintre primii donatori a fost preotul din Ilva Mică, Ștefăniță Ionel Potra.

„Donarea de plasmă continuă datorită oamenilor care se gândesc și la ceilalți aflați într-o mare cumpănă a vieții lor pe un pat de spital. Înainte de orice, suntem oameni între oameni. Mulțumim eroului nostru de azi pentru curaj, gest și îi așteptăm și pe ceilalți la donarea de plasmă, în vederea aceastei noi proceduri pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 care se desfășoară deja la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița“, a transmis Centrul de Transfuzii Sanguine din Bistrița.

Crama Jelna se alătură acestei campanii de donare de plasmă, oferind o sticlă de vin celor care donează.

„Acum e momentul să fim și noi eroi alături de cei din linia întâi, să facem lumea un loc mai sănătos și mai sigur.Studiile arată că recoltarea plasmei convalescente este bogată în anticorpi, benefică pentru tratarea bolnavilor infectați cu COVID-19.
Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița se află printre centrele în care poți dona plasmă. Încurajăm acest demers și considerăm că e datoria noastră să ajutăm. Răsplătim fiecare donator cu o sticlă de vin de la Crama Jelna“, transmite Crama Jelna.

SPUNE-TI PAREREA