Științific se cunosc puține despre originea frumuseții faciale, deși există studii ce demonstrează că persoanele considerate mai atractive au șanse mai mari să obțină slujbe mai bune, performanțe academice peste medie sau să câștige mai multi bani. Cum frumusețea pare a fi, în mare parte, rezultatul variabilității genetice, se pune întrebarea dacă mai rămâne sau nu la latitudinea ,,ochiului privitorului”?!  Sau cine este, în definitiv, ochiul privitorului?! Dezvoltarea platformelor Social Media au venit cu un răspuns ,,forțat” la această întrebare și pare că ele ,,impun” standardele de frumusețe în zilele noastre. Facebook și Instagram au cea mai mare influență asupra felului în care este concepută și înțeleasă frumusețea. Dacă în ultimii ani aceste standarde erau în mare parte stabilite de revistele glam, actrițe sau cântărețe, astăzi sunt mai degrabă puse pe ,,afiș” de ultima generație de ,,influenceritze” pe modelul Kim Kardashian. Toată nebunia cu Selfie a creat o adevărată ,,tiranie” a frumuseții probabil comparabilă la un nivel psihologic cu epoca în care se folosea arsenic pentru albirea tenului. Societatea de astăzi creează o expresie omogenizată a frumuseții și în loc de ,,diversitate” și ,,frumusețe autentică”. În fiecare zi ies pe bandă rulantă ,,clone”! Sprâncene groase tatuate inestetic, buze cu hialuronic, gene 3D, 5D…100D (bling-bling) și același machiaj cu ,,tencuieli” vizibile. Vrem să fim deosebite, dar, totuși, de ce ținem neapărat să aratam toate la fel?! Psihologii au o explicație în acest sens: dorința de a ne conforma tendințelor comunității și de a imita celebritățile. Totodată, oamenii numai sunt definiți în mod clar de etnie sau de rasă, ci avem un fel de versiune a unei frumuseți multiculturale. Astfel, chiar dacă nu avem sprâncene groase genetic, le desenăm, dacă nu avem buze voluminoase, le injectăm, nu suntem blonde… ne vopsim! Totodată, industria cosmetică ne induce ideea eronată că aceste trăsături pot arăta la fel de bine pe oricine! Branding-ul pe industria beauty este probabil unul dintre cele mai fanteziste din toată istoria publicității! Sigur, un machiaj reușit ne poate da senzația de fresh și ne poate ajuta să avem mai multă încredere în noi. Face parte uneori din modul nostru de a ne îngriji și a ne simti bine în pielea noastră. Nu este nimic greșit să ne punem în valoare trăsăturile. Dar machiajul peste ,,machiaj” nu ne va rezolva problemele de natură emoțională.  În cel mai bun caz, ne poate spori, temporar, respectul de sine .

Cu câteva miliarde de utilizatori, Instagram și Facebook în general ne prezintă în general imagini și ,,canoane” nerealiste de frumusețe fizică. Însă obsesia pentru aceste ,,versiuni modificate” până la refuz poate crea un ascendent periculos. Imaginile diferitelor persoane pot fi simboluri ale frumuseții si acceptării. Comparațiile online sunt inevitabile și intervine ,,teama de a pierde” și devalorizarea de sine,  încercarea absurdă de a urmări un trend.  Adolescentele sunt cele mai influențate de aceste imagini cu modele photoshop. Efectul Kardashian se traduce prin regretabila concluzie că machiajul, fie el si excesiv nu mai este de ajuns! Teama de a nu fi plăcut, de a nu-ți atinge idealurile îți pot afecta la un moment dat sănătatea și echilibrul mental. Odată ce ți-ai creat o dependență de imaginea ideală, creierul răspunde automat cu un stimul de recompensă imediată, ca reacție la ceea ce primești din jur. Nivelul de încredere în tine ajunge să fie direct proporțional cu volumul confirmărilor pe care le aștepți din partea celorlalți. De aici până în cabinetul unui chirug estetician nu este decât un pas! Dacă până nu demult chirurgia estetică era destul de costisitoare și de baza în mare parte pe proceduri mai complexe, acum unele proceduri au devenit destul de accesibile și publicului larg. În ultimii cinci ani s-a ajuns la o explozie de clinici private specializate în acest domeniu. Sigur, subiectul intervențiilor pe chirurgie estetică poate fi controversat, existând păreri pro și contra. E dificil de tras concluzii sau critica decizia celorlalți de a-și corecta ceva ce îî nemulțumeste când genetica este atât de nedreaptă. Totuși ,unde este oare linia dintre ,,frumusețe” și ,,obsesie compulsivă”?!

Un exemplu de obsesie compulsivă pare a fi într-o mare măsură augumetarea buzelor cu acid hialuronic. În ultima vreme fillerele au devenit la fel de frecvente precum o vizită la epilat.  Teoria ne spune că injectările cu acid hialuronic sunt ,,inofensive” , menite să ofere un aspect curat, proaspăt, buze perfect conturate și atrăgătoare- un zâmbet de vedetă! Fara efecte adverse! Teoria!

 

Că practica are ,,varianta” ei! Chiar dacă multe femei consideră că augumetarea buzelor este o intervenție de rutină, în realitate lucrurile stau puțin diferit. Până la urmă, este tot o operație, una invazivă, cu riscuri serioase. Unul dintre ele este ocluzia vasculara care poate duce la necroza țesuturilor. Unele proceduri merg dincolo de o simplă injectare si se secționează muschii din interiorul fetei pentru un efect de ,,forever smile”!  Un alt aspect ar fi cel cel estetic.  Deși ,,regula generală” ne spune că buzele pline sunt sexy și senzuale, s-ar putea să fie total nepotrivite pentru fizionomia ta în particular. Când buzele tale arată întepate de albine africane nu prea îți mai vine in minte nimic ,,sexy” și ,,senzual”! În cel mai bun caz se activează sentimentul de compătimire urmat de dorința de a sări în ajutor cu o cutie de ,,Diclofenac forte”! Chiar și așa, există nu mai puțin de 29,7 milioane de postari #lips pe Instagram! asta pentru că buzele sunt ușor marketabile. Întotdeauna se va găsi cineva să te convingă că ai nevoie de o noua colecție de rujuri ,,nude-pink”, chiar dacă în acasă mai ai încă 575 pe aceeași nuață !

Povestea se continuă cu sprâncenele, unde ,,pătratul lungimii unei laturi este egal cu pătratele lungimilor celorlalte două laturi” $%^&&???!!! Rezultatul?! Arată mai rău decât sprâncenele răposatului Brejnev, sau pe înțelesul tuturor, trasate grosolan cu markerul până la jumătatea frunții! Sprâncenele cu microblading nu mai reprezintă un mister pentru nici o femeie. Aproape în toate saloanele există personal mai mult sau mai puțin calificat pe micropigmentare. Din dorința de a avea sprâncene perfecte prea puține se informează mai în detaliu despre efectele adverse ale acestei proceduri. S-au tras deja câteva semnale de alarmă referitor la pigmenții introduși și la faptul că în Romania peste 90% conțin metale toxice. Marea majoritate a clientelor nu sunt avertizate de posibilele reacții adverse. Tehnica de microblading poate să pară o procedură de înfrumusețare care nu prezintă prea multe riscuri. Însă, pe lângă reacțiile adverse provocate de pigmenți procedura presupune introducerea unui ac în piele, astfel încât toate ustensilele și intregul mediu trebuie să fie steril!

Nici la capitolul gene nu stăm prea ,,grozav”. Extensiile fir cu fir nu pot fi altfel decât la fel de ,,imense”  pe modelul ,,Hollywood volume” 3D!  Pe lângă efectul ,,glam” nimeni nu pare să fie interesat de riscurile la care te expui folosind gene false. Poți dezvolta reacții alergice de la adezivii folosiți, precum și de la materialul din care sunt confecționate acestea. Infecțiile oculare- bacteriile și murdăria pot fi prinse în genele false cauzând inflamarea corneei. Un alt efect advers este căderea propriilor gene, greutatea genelor false pune presiune pe foliculi iar în timp pot creea alopecie de tracțiune. Pe lângă acumularea de bacterii și infectii medicii atrag atenția că genele false pot face păduchi! Păduchii de ochi la care fac referire se numesc demodex și sunt organisme care trăiesc pe foliculul de păr și pot fi transferați oricui!

 

SPUNE-TI PAREREA