Absolvenții de la liceele de elită din Bistrița s-au despărțit de viața de elev într-un mod atipic, luându-și rămas bun de la profesori din spatele porților închise. Atât Colegiul Național „Liviu Rebreanu“, cât și Colegiul Național „Andrei Mureșanu“ au organizat evenimente pentru a marca momentul în care a sunat ultimul clopoțel pentru elevii din clasele terminale. Promoția 2020 a fost dezavantajată, din cauza epidemiei de Coronavirus, fiind prima generație din istoria acestor licee care nu a avut parte de festivitate de absolvire.

Lipsa de implicare și comunicare a Guvernului în reglementarea acestei situații a fost amendată de către administrația din Bistrița-Năsăud.

„E sfâșietor să vezi absolvenți de clasa a 12-a, cum privesc după gardurile de fier, festivitatea de absolvire a liceului!

Guvernul României s-a dovedit incompetent din nou și a arătat că nu îi pasă de tineri în cea mai importantă zi a vieții de licean!

Dacă de la 1 iunie (peste 3 zile), se deschid terasele, ai voie sa organizezi concerte cu maxim 500 de persoane, de ce Guvernul României nu au luat în seamă elevii și profesorii care au solicitat în repetate rânduri o festivitate decentă de absolvire? Evident cu pastrarea distanței sociale și a regulilor sanitare!

Sunteți din nou penibili! Tinerii nu vor uita ziua de azi și umilința la care au fost supuși!

PS. Poate Guvernul României se va gândi și la zecile de mii de tineri de 18 ani, care nu știu când și cum vor da examenul maturității!“, a transmis Bogdan Ivan Gruia, consilierul președintelui CJ, Emil Radu Moldovan.

La câteva ore după apariția în presă a unor imagini cu elevi de la „Liviu Rebreanu“ care și-au privit festivitatea pe internet, la porțile liceului, Instituția Prefectului a transmis un mesaj pentru absolvenți.

Astăzi, într-o lume fără pandemia de coronavirus, o generație de absolvenți ar fi sărbătorit cu flori, festivități, îmbrățișări, premiere, banchet, finalul anilor de liceu. E un moment pe care acești tineri, promoția 2019-2020 l-a pierdut. E un moment pe care nu-l vor retrăi peste ani răsfoind albumul cu fotografiile de absolvire sau urmărind colajele video. Dar e un moment pe care și-l vor reaminti drept o cumpănă, o cumpănă pe care au trecut-o cu bine. O cumpănă care i-a învățat în alt mod responsabilitatea, i-a învățat să prețuiască momentele în care au fost fericiți: alături de prietenii de școală, colegii și profesorii apropiați. I-a învățat cât de prețioasă e apropierea umană, camaraderia. Aceste imagini, aceste valori, rămân și durează peste ani. Și ne învață ce puteam să pierdem, ce am reușit să păstrăm.

“Nimănui nu i-ar fi trecut prin minte la începutul anului școlar sau măcar la începutul anului 2020 că omenirea întreagă își va opri ritmul pentru a se apăra de un inamic nevăzut. Am făcut-o aici, a făcut-o întreg mapamondul. Iar această generație care termină liceul într-o asemenea cumpănă e una cu totul specială. E una care va aduce acest mesaj: că e important să prețuim ce avem, că valorile noastre cele mai importante sunt apropierea și colaborarea, că ne bazăm unii pe alții, că nu reușim de unii singuri. Am încredere în acești tineri speciali, am încredere în viitorul lor, le doresc tot binele din lume și cred că pe mâinile lor, umanitatea va fi bine așezată. Mult succes!”, a declarat prefectul Stelian Dolha.

Nemulțumirea zilei de ieri a fost amplificată de apariția în presă a unei fotografii controversate, în sediul Guvernului, cu premierul Ludovic Orban care fumează în birou, alături de mai mulți politicieni care beau alcool. Situația a fost taxată de către deputatul Daniel Suciu care a pus în atiteză această poză cu fotografia elevilor opriți la porțile liceelor.

SPUNE-TI PAREREA