Crama Jelna din Bistrița-Năsăud a obţinut menţiunea de calitate facultative “produs montan” pentru strugurii cultivaţi în viţa-de-vie din zona montană a comunei Cetate. Podgoria din Cetate este un exemplu de reluare a activității viticole pe teritoriul județului.

„O familie tânără de antreprenori din judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt singurii din România care au obţinut menţiunea de calitate facultative “produs montan” pentru strugurii cultivaţi în viţa-de-vie din zona montană a comunei Cetate.

Fascinaţi de vin şi de cultura vinului, nu fac altceva decât să continue şi să ocrotească o poveste, o zonă şi un spirit viti-vinicol care a zăcut, adormit timp de mai multe secole, în zonă.

Dealurile unde şi-au plantat viţa-de-vie, conform hărţilor vechi de câteva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu viţă-de-vie, dar nu sunt specificate soiurile. Până şi pe harta iosefină, realizată de Imperiul Austro-Ungar în anul 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantaţii de viţă de vie pe dealurile din Jelna şi Cetate.

Păstoresc cu drag 26 de hectare de viţă-de-vie, situate atât în zona montană a comunei Cetate, cât şi în localitatea Jelna, vârsta medie fiind de 5 ani, iar soiurile de struguri pe care le cultivă în zona montană sunt: Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Otonel.

Aceasta certificare face parte dintr-un proiect mai complex şi anume o experienţă cât mai fidelă a locului, sustenabilitatea natural transilvăneană fiind ceea ce se doreşte, cu neobosită sârguinţă a se obţine.

Pentru aceste soiuri de struguri, cultivate pe parcele din zona montană, dar şi pentru produsele ”Mere, “Roşii” şi ‘’Castraveţi”, au obţinut decizia cu numărul 184/25.05.2020 de acordare a menţiunii de calitate facultative “produs montan”, emisă de către Agenţia Naţională a Zonei Montane.

Oameni ai locului, născuţi şi crescuţi aici, au reînviat ceea ce istoria cruntă a hotărât să omoare în ultimul secol şi anume cultura vinului şi a locului. La crama din Jelna sunteţi aşteptaţi cu braţele deschise şi cu paharele pregătite, iar dacă drumurile voastre nu vă aduc aici, vinurile Cramei Jelna vă vor purta instant în prospeţimea, curăţenia şi bucuria unei întâlniri ancestrale cu piemontul Călimanilor“ (Adam Bajko Consilier superior Agenția Naționala a Zonei Montane)

1 COMENTARIU

  1. Este vorba de fraţii Ovidiu şi Daniel Moldovan, care au fondat în anul 2015 crama Jelna, din podgoria Lechinţa, o zonă cu o lungă istorie în domeniul vini-viticol, cunoscută încă din vremea Imperiului Austro-Ungar. Primul vin a fost produs în 2017 şi a fost pus pe piaţă anul următor. In anul 2019 a fost lansat pe piata un sortiment de vin roșu sec, realizat de oenologul Darius Pripon si denumit „vinul Navicella”, după numele celebrei fresce realizate la 1300 de pictorul renascentist Giotto di Bondone la Roma si care are o copie pictată în 1520 în biserica din Jelna/Senndorf cunoscută sub numele Navicella Transilvanica.
    Iata că de data asta Crama Jelna a obţinut un nou succes de piată prin dobândirea calificativului de “Produs Montan” pentru strugurii produsi in zona premontană a Călimanilor, din care rezultă celebrele vinuri de Jelna.

SPUNE-TI PAREREA