Astăzi, 28 mai 2020, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, la 40 de zile de la Paște.
În același timp, astăzi este și Ziua Erorilor. Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001. (surse: Dicţionar de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Ion Bria, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1994

Mesajul peședintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan:

Eroii sunt plămădiți din curaj, sacrificiu, credință și dragoste de patrie

Domnul Nostru Iisus Hristos s-a jertfit și a biruit moartea, iar străbunii noștri au murit pe front, să avem o țară, o limbă și un viitor.
Nu întâmplător, de Înălțare se sărbătorește și Ziua Eroilor. Pomenirea eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru patrie, este o datorie pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare creștin. Eroilor cunoscuți și necunoscuți, le datorăm astăzi existența noastră ca neam.

Slavă eroilor neamului românesc!
Hristos S-a Înălțat!“

Mesajul prefectului Stelian Dolha:

În această zi ne gândim la toți eroii noștri, fie că au fost mari conducători iar numele lor sunt iconice în definirea identității noastre naționale, fie că au fost oameni simpli cu loialitate față de țară și de valorile neamului românesc, care au săvârșit acte de vitejie ce au dus la împliniri mărețe.
Simțim un gol în inimi când ne gândim că mulți dintre ei au plătit cu viața în luptă . Însă acel gol se umple când vedem acum, în contextul dificil în care ne aflăm, că spiritul eroic se transmite de la generație la generație, iar militari, polițiști, jandarmi, pompieri, cadre medicale sunt în prima linie, muncind zilnic în lupta combaterii acestui virus care ne-a acaparat viețile. Ei ne vor elibera, ne punem nădejdea în ei că vom ieși învingători și din această luptă, chiar dacă inamicul este invizibil. Mai avem printre noi și o altă categorie de modele constituită din oameni simpli, cu simțul dăruirii, care în starea de urgență au ajutat voluntar mii de nevoiași care au fost izolați din nevoie sau în urma unui destin nefavorabil. Cu toții sunt niște exemple pentru comunitățile în care ne aflăm și, totodată, speranța că umanitatea din noi triumfă în momentele de cumpănă.
“Ziua Eroilor nu se celebrează întâmplător în sărbătoarea sfântă a Înălțării Domnului. Este de datoria noastră să avem grijă de aceia pe care încă îi avem între noi.
Azi ne înclinăm în fața eroilor noștri, atât cei ai trecutului, cât și cei de azi!” a declarat prefectul Stelian Dolha.

1 COMENTARIU

  1. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când în România a fost decretata Ziua Eroilor drept sarbatoare nationala, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 care stabilea să fie celebrata in fiecare an de Ziua Inaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Invierea Domnului. Această dată a fost stabilită în urma negocierilor la Tratatul de pace de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prinntre altele si la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. Prin urmare, România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.
    În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data pentru Ziua Eroilor a fost schimbată la 9 mai. Abia după revolutia din 1989 s-a revenit la data inițială.
    În prezent, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care , potrivit legii, este sărbătoare națională.
    În ultimii ani, sarbatoarea dedicata cinstirii eroilor avea loc la monumentul in forma de SULA amplasat parcă dinadins langa PREFECTURA, pentru a da sens sintagmei „ce are sula cu prefectura”. Pe locul respectiv pana in 2009 s-a aflat bustul lui Petru Rares, pe care un primar incult l-a mutat din piata cu acelasi nume, pentru a face loc controversatului monument de parca nu se gasa alt loc in tot orasul. Cu atat mai mult cu cat la Bistrita, există din perioada interbelică un Cimitir al Eroilor, unul dintre cele mai bine realizate din Romania. In plus, la Bistrita mai exista si Strada Eroilor. Situata intre strazile Romana si Ioan Slavici, La capatul dinspre strada Ioan Slavici , in prelungirea Strazii Eroilor se afla o suprafata generoasa de teren pe care a functionat fosta “Gara de Est” si care in prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de balarii, dand un aspect dezolant zonei respective. Aici ar putea fi amenajata “Piata Eroilor”, unde sa fie organizate manifestările cu caracter militar religios. Tot aici ar putea fi construită o biserică monumentală cu hramul “Inăltarea Domnului” si care să fie piesa dominantă a pietei respective.

SPUNE-TI PAREREA