Pandemia de Coronvirus a expus multe dintre neregulile acestei lumi. Perioada de izolare a fost dificil de suportat pentru oameni pe tot întinsul globului, fie că vorbim de sărăcie, vulnerabilități sau, pur și simplu, exasperarea de a sta în casă.

Dacă vorbim de Bistrița, este vizibil entuziasmul de a ieși, în sfârșit, din case, după două luni de stagnare. Dar, în același timp, sunt vizibile foarte multe lipsuri în ceea ce privește oportunitățile de a petrece timpul liber în exterior.

În ultimii an, s-a vorbit foarte mult despre turism și atragerea turiștilor, prin diverse investiții. Dar acest aspect, al turismului, nu este chiar atât de important. Mai important este ca oamenii care locuiesc în Bistrița să poată ieși afară și să se bucure de locul în care trăiesc.

Chiar dacă avem tendința de a minimaliza importanța acestui oraș și de a-l considera mediocru și plictisitor, lucrurile nu stau chiar așa. Obișnuiți să vedem Bistrița ca pe un orășel din care tinerii pleacă spre Cluj sau București, nu mai vedem confortul pe care ni-l poate oferi chiar aici, cu toate limitările lui.
În primul rând, Bistrița este un oraș care poate fi străbătut pe jos de la un capăt la altul și ne este la îndemână să îi cutreierăm spațiile verzi, pădurile și potecile din împrejurimi. În al doilea rând, are foarte multe spații verzi, păduri și zone care pot fi amenajate pentru picnic, drumeții, camping, momente de destindere.

Nu avem nevoie neapărat de proiecte ambițioase, costisitoare, adresate turiștilor. Avem nevoie de lucruri gândite pentru bistrițeni care, cu siguranță, vor atrage și turiști.
Este suficient să ieșim la o plimbare în aceste zile în care oamenii profită de relaxarea restricțiilor, ca să ne dăm seama că nu mai încăpem cu trotinetele și bicicletele prin Parcul Municipal.
Malurile râului bistrița arată, în mare parte, dezolant, pline de gunoaie și cadavre de câini morți, cu drumul numai hârtoape. Pe un alt segment, locul de promenadă arată ceva mai bine, dar este prea îngust și încă nevalorificat în totalitate. Pădurea Schullervald este un proiect care a început bine, dar s-a pierdut pe drum: au dispărut panoul de cățărat, mica tiroliană s-a stricat nu după multă vreme de când a fost dată în folosință. Despre parcul de aventură de la Wonderland nu mai știm mare lucru și accesul acolo este foarte dificil. Codrișorul, Sărata, Sigmirul și alte locuri din apropierea Bistriței sunt, pur și simplu, ignorate.

După 12 ani sub administrația primarului Crețu, o „domnie“ lungă marcată de aroganță, ne-am trezit cu un oraș în care nu prea avem unde să ieșim la o plimbare, nu avem trasee de bicicletă, nu avem un loc în apropiere în care să evadăm. N-o să înțelegem niciodată de ce primarul s-a încăpățânat să toace bani și energie pentru proiectul fantezist al unei pârtii de schi ce funcționează trei zile pe an, în loc să fie atent la nevoile reale ale bistrițenilor. Cât de greu este să observi că oamenii din acest oraș sunt pasionați de sport, alergare, ciclism, drumeții? Îl avem pe Tibi Ușeriu care a insuflat tuturor pasiunea pentru alergare, avem câteva grupuri de oameni pasionați fotografie și de ture cu bicicleta în natură, avem două competiții de alergare montană în județ. E destul de clar că avem un relief care se pretează mai mult pentru trasee de trail, alergare sau biciclete, parcuri de aventură, promenade, campinguri. Clima, de asemenea, nu permite mai mult de atât: nu avem nici călduri vara pentru parcuri acvatice în exterior, nu avem nici prea multă zăpadă iarna. În general, vremea este ploioasă ori cel mult cu temperaturi rezonabile. Luând în considerare aceste aspecte, precum și pasiunile oamenilor, eu aș fi investit mai mult în amenajarea unor locuri din Bistrița, atât în imediata vecinătate a orașului, cât și în cartiere.

Cât de frumos ar fi să avem malurile apei amenajate pentru plimbări, să avem un parc de aventură în Pădurea Codrișor, un traseu de biciclete până în Sigmir, un loc de camping la Sărata, o îmbunătățire a ambianței în Pădurea Schullervald? Am pus câteva imagini pentru inspirație. Cred că toate acestea ar fi fost binevenite acum, după izolare, având în vedere că nu este încă momentul să plecăm prin alte părți și am putea să ne bucurăm de timp petrecut în natură la noi în oraș.

 

1 COMENTARIU

 1. Veniți, prieteni, la Bistrița-n târg,
  – Arteziene, pârtii și struți –
  Pe străzi cu mere ajunse în pârg
  Să golim vinuri de Jelna din buți.

  Cămăși din cânepă zac în lăițări,
  – Arteziene, pârtii și struți –
  Aceasta-i prieteni din patru zări,
  Comoara bunicilor dați dispăruți.

  Muntele Heniu surâde spre târg,
  – Arteziene, pârtii și struți – 
  Petreceți, prieteni și mai cu sârg
  Perioada burgmaiștrilor absoluți.

  Se nasc din seceră și din ciocan,
  – Arteziene, pârtii și struți – 
  Zimbrul răpus – Ultimul Mohican,
  Sus, pe Bârgaie – lânoșii mamuți.

  Veniți, prieteni, la Bistrița-n târg,
  – Arteziene, pârtii și struți –
  Pe străzi cu mere ajunse în pârg
  Să golim vinuri de Jelna din buți.

  https://youtu.be/uWC6LzFKCXs

SPUNE-TI PAREREA