Odată cu răspândirea epidemiei de Coronavirus, oamenii au început să se familiarizeze mai mult cu regulile stricte de igienă și să înțeleagă de ce, în unele domenii, în mod special, decontaminarea este extrem de importantă. Acest aspect este esențial nu numai în medicină, ci și în industria cosmetică. E mai „safe“ să cumpărăm o cremă obținută într-un laborator autorizat decât una preparată acasă, în bucătăria cuiva, oricâtă puritate și naturalețe ne-ar promite a doua variantă.

În materialul următor veți afla care este diferența dintre industria cosmetică standard și trend-ul hand-made, care pare atractiv, dar lasă de dorit la capitolul exigențelor necesare în procesul de producție.

 

Principala nesiguranță a femeilor din ziua de azi este frumusețea fizică. Această nesiguranță este folosită în tehnici de marketing care se bazează pe un principiu simplu si ,,eficient”- ,,You are not good enough!”. Ca urmare, la nivel global industria cosmetică a ajuns sa valoreze nu mai puțin de 532 bilioane de dolari!

Dacă ne raportam la România, industria cosmetică este și ea în ascensiune, majoritatea companiilor din acest sector înregistrând doar creșteri. Pare că nu avem niciodată suficient de multe creme?! Cu ocazia aceasta au răsărit ca ,,ciupercile după ploaie” o multitudine de brand-uri mai mult sau mai puțin ,,avizate”. Piața cosmeticelor din România nu este foarte bine reglementată, existând diverse ,,goluri” în legislație care permit cu ușurința fabricarea unor produse neconforme sau care chiar pot pune în pericol sănătatea! Așa, ne-am trezit că peste noapte tot la a doua garsonieră se fabrică o cremă „naturală”! Sau că sub licența de farmacist, unii și-au dezvoltat o întreaga ,,industrie” fără a fi nevoiți să urmeze protocoalele normale unei companii înregistrată pe acest sector.

Dar dacă dați un search pe facebook o să găsiți nenumărate firme care fac creme… în bucătărie! Toate au același ,,claim”- ,,cules direct din natură”! Conform unor studii realizate de OMS aproximativ 70% din populația la nivel de global preferă tratamente naturiste.

Orientarea spre un stil de viață sănătos, prin schimbarea regimului alimentar a dus si la o grijă pentru toate produsele folosite. Majoritatea oamenilor se lovesc de eticheta produselor unde ingredientele par a fi foarte ,,toxice” pentru cineva care nu este expert chimist. De reținut totuși este faptul că lucrurile sunt mai complexe. Chiar dacă mulți susțin că produsele lor sunt ,,naturale” în realitate lucrurile nu stau nici pe departe așa! În primul rând, absolut totul este ,,chimie” începând cu… apa (H2O). Apoi, toate unturile și uleiurile nu pot fi folosite în stare ,,brută”. Ele trec prin procese chimice de rafinare până să ajungă în forma cunoscută. Micii întreprinzători își comandă ingredientele de pe internet, ei doar mixându-le în diverse combinații după ,,rețete” mai mult sau mai putin conforme. Astfel ,,originalitatea” se plătește scump! Prețurile pentru astfel de produse nu sunt nici pe departe ieftine! Cremele ajung să coste și 200-300 lei pentru ingrediente ,,basic” ce nu depășesc prețul de 10 lei la fabricație.

Cosmeticele naturiste sunt bazate pe uleiuri esențiale naturale care promit un minim risc de alergii și reactii adverse. Totuși, la o analiză mai aprofundată, uleiurile esențiale par a avea puține beneficii reale, mai mult sunt ,,supraestimate” de industria naturistă care trebuie să iși rotunjească li ea veniturile… până la urmă e un business! Dacă e cineva interesat, pe lista celor mai nocivi compuși din lume topul este ocupat tocmai de… cei naturali!

Personal, oricând prefer industria cosmetică ,,clasică” pentru că știu ce cumpăr! Produsele au urmărit niște standarde și exigențe! Mai ales exisgențe privind igiena, contaminarea, procentajul pe anumiți compuși. Am garanția că orice crema folosesc nu se va degrada și o pot folosi în siguranță și după 6 luni.

În realitate ,,chimicalele” nu sunt chiar atât de nocive cum credem. Dacă ar fi asa am fi fost răpuși demult de un simplu șampon!

Consider că ar trebui să ne documentăm mai bine când înainte să cumpărăm un produs, să nu cădem pradă unui marketing agresiv care ne promite ,,puritatea apei de izvor” si tratarea acneei în două săptămâni!

Articol realizat de Georgeta Ganea

SPUNE-TI PAREREA