Mai multe femei din Bistrița-Năsăud se ocupă cu confecționarea de costume populare brodate, hainele cu motive tradiționale fiind un trend care s-a menținut puternic pe piață în ultimii ani.

Salva este una dintre cele mai populare zone în domeniu, fiind o localitate care și-a câștigat renumele chiar și peste hotare, în rândul marilor case de modă, în ceea ce privește motivele populare și îndemânarea femeilor la cusut.

Dar rivalitățile nu ocolesc nici acest domeniu, care celebrează frumosul și miracolul tradiției.

Două meșterițe populare din Salva s-au luat la sfadă pe facebook, după ce una dintre ele a acuzat-o pe cealaltă că îi fură modelele.

„E timpul sa îți vezi de treaba și sa nu îmi mai copiezi nici un model de azi înainte. Altfel o sa vorbim pe alta limba. Multumesc pentru înțelegere!“, a amenințat Genuca Ceuca, o cunoscută artistă populară din Salva.

Aceasta a fost susținută și de fiica ei, Alina Ceuca.

„Aviz Maria Pavelea!!!
Nu am zis nimic pana acum din omenie… Ai stricat frumusețea costumelor mele. Am tăcut… Dar punct.
Nu zic din răutate, pt ca eu am respect și admirație pentru lucrul de calitate dar nu mai tolerez nesimțirea.
Eu port creațiile mamei mele de care sunt mandra NU UNIFORME ȘCOLARE cum faci tu.
Temă!!!!!!!
-pune-ti mintea la contribuție și nu mai copia lucrul nimănui. Fă ceva frumos din mintea ta ca să avem și noi ce admira.
Nu mai minți lumea ca sunt creațiile tale!!!! Atat timp cât mama muncește zi și noapte sa îmi facă costume unice tu te lauzi și faci bani pe munca ei!
Uite dovada…. Unde e creația ta aici? 🤥🤔
E timpul sa te oprești și sa.ti vezi de modelele tale. Nu ma mai copia!!!!!“, a scris Alina Ceuca.

Mesajele se adresează unei alte femei, tot din Salva, Maria Pavelea, care ar fi copiat modelele. Maria Pavelea a publicat, ulterior, niște planșe, arătând că s-a inspirat după niște modele standard, care se găsesc pe internet sau în cărți speciale cu diverse cusături tradiționale.

De alfel, acestea sunt niște motive florale standard, de inspirație rusească, ce se regăsesc și în alte țări, cum ar fi Ucraina. Ele pot fi accesate foarte ușor pe Pinterest, aplicația care oferă inspirație creatorilor din întreaga lume.

După cum se vede în imaginile de mai jos, modelul de inspirație rusească este utilizat de ambele creatoare, exact ca în planșa prezentată sau cu alte variații pe aceeași temă.

Aceste lucru a fost semnalat și de o femeie care a intervenit în discuții, printr-un comentariu.

„Modelele florale ca cele folosite de cativa ani, nu au de-a face cu folclorul romanesc. In folclorul romanesc se folosesc foarte mult simboluri. Daca are cineva curiozitati, poate cauta si va fi surprins placut de informatia aflata. Sunt frumoase dar, sunt de inspiratie ruseasca. Se gasesc pe pinterest si alte siteuri. Si daca ar fi romanesti, fac parte din folclorul popular si prn asta se duce portul mai departe, prin copierea modelelor. Oricine le reproduce, sa fie sanatos. Sa le poarte cui le place. Conteaza calitatea lucrului si culorile alese ca sa fie frumoase. Cum ar fi de exemplu, sa nu mai poata fi cusuta de nimeni fusta asimetrica pentru ca tocmai a purtat-o o cantareata (renunita sau nu) si ea nu mai vrea sa fie nimeni imbracata ca ea. E ca si cum ai cumpara o rochie din magazin si ai plange ca la un eveniment foarte important pt tine a mai aparut cineva imbracat la fel si pe cealalta persoana culmea, sta mai bine. Aveti grija cine incepe scandalul in situatii din astea: cel mai des, cel nemultumit. Faceti lucruri frumoase si faceti bine sa lasati caravana certurilor sa treaca. E mai sanatos pentru toata lumea. Fiti buni, ca de rautari si scarbe e plina lumea“, a transmis femeia.

„Buna ziua doamnelor, intervin si eu. Din pacate aceste modele sunt pe pinterest cate doriti dvs, Sunt sute si mii. Marea majoritate sunt de la Rusoaice, Ucrainience. Cineva care stie putin sa se joace cu programele in care se fac modelele cu cruciulite le face cu foarte mare usurinta. In plus aceste modele sunt facut de altcineva, cel care le-a desenat si creat. Asa ca, cu greu poate cineva sa spuna ca este un model original doar al lui“, a intervenit o altă comentatoare.

O opinie avizată vine și din partea artistei Domnica Dologa.

„Nu înțeleg de ce vă certați de la un model luat de pe internet. Nici măcar nu este autentic. Fiecare zonă avea modelele ei pt costumele populare. Păcat că se denaturează atât de mult costumul popular! Eu mă bucur daca cineva copiază modelele de pe costumele mele populare. Dacă nu vreți să fie copiate, nu vă mai fotografiați cu ele!“, a spus Domnica Dologa.

4 COMENTARII

  1. In primul rand nu vorbim de costume autentice. nu sunt facute cu mana nici unul, toate sunt cu masina de brodat. Pe doamna Maria nu o cunosc si nu ma intereseaza ce face, atata timp cat e vorba de lucruri ce nu sunt autentice, modele rusesti facute la masina, făra cusaturi cu acul, cum faceau bunicele noastre. la acea masina de brodat doar bagi modelul si face singur lucrarea, ca la iile din China. Foarte bine, dacă e cerere să cumpere cei ce nu ştiu ce e autenticul. Ma surprinde insa faptul ca promoveaza aceste modele de prost gust ( kitsch-uri) Alina Ceuca, o tanara ce a pornit frumos pe drumul autenticului, cu haine cusute de mana batranelor din sat, iar acum ii face mama ei aceste lucruri de prost gust pe care le imbraca. Ma mai mira ca impreuna cu cel ce se vrea a fi un mare cunoscator de folclor, care mereu striga ca nu este de acord cu costumele facute de anumiti mesteri populari, ca sunt mai multe la fel ( macar acelea sunt cusute cu acul pe model străbun), mult deşteptul Iosif Ciuterei, care nu a depăşit stadiul de a ţine un reportofon în mână şi a zice „Bună sara”, limbajul lui a rămas acelaşi, de minte pentru cercetare adevărată şi studii în reviste de specialitate nu vorbim, a filmat ieri cu aceste modele şi cu Alinuta ( vezi facebook). Păi Iosivel, promovezi kitsch-uri facute la maşina de cusut ( toate costumele Alinei din ultimii ani fiind aşa), unde mai e ceea ce spuneai, unde îţi e verticalitatea şi demnitatea ? Vai de voi, vă certaţi pe kitsk-uri şi promovaţi tot ceea ce nu e românesc. Nu aţi învăţat nimic de la babele alea la care mergeţi de ani buni, dar vorba aia ” unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”. Să nu vă mai auzim cu aceste costume care i-au coborât mult drumul drept al Alinei pe autentic. Iar tu Iosif, ţi-ai dat cu stângul în dreptul. Nota 2 pentru voi !

  2. Ce să faci!?
    Fetele astea s-au învățat să calce strugurii in picioare și acuma se atâta și așteaptă să se împace la călcatul strugurilor.
    Vă recomand Mobile Legends Bang Bang, găsiți jocul în aplicații IOS,android
    Bat-o poznă de cusătură :)))
    ❤️

  3. No, da ce astepti sa promoveze unul ca iosifel, promoveaza si el ce poate, apare in videoclipuri la Pomohaci (parintele i-a dat bani de scoala), face spectacole umanitare la Nasaud pentru un copilas si cheama pe popa pedofil ( nu stiu cum de nu v-ati sesizat voi ziaristii, mai ales cand raspopitul a cantat pe scena alaturi de popii nasaudeni, nu i-ati spus niciunul la mitropolit, mai ales ca e dat afara din biserica). Si tot Iosifel apare maine cu Fuego pe care il numeste in povestea lui de pe facebook … „colegul meu”. Nu am inteles, colegul lui de ce, ca doar nu e artist … aaaa coleg de… la fel ca popa. Si il mai tineti mare deontolog. Zero.

  4. Bine, lumea a avansat, suntem in 2020. Si, daca tot s-au inventat si masinile de brodat, ce-i rau ca se fac broderiile mai repede si mai usor? Plus, ca acele cusaturi cu mana, fiindca alte posibilitati pe vremuri NU aveau, nu le mai invata nimeni acum, de ce sa stai sa cosi cu mana o luna la o camasa, cand o poti termina in trei zile, mai inflorata si mai frumoasa ! Sigur, ne INSPIRAM din trecut, dar trebuie folosite mijloacele posibile din prezent! Si aluatul se face cu masini, de ce nu si broderia, umblam cu BMW nu cu caruta, aram cu tractoare nu cu plugul cu boi, care-i problema? Si, daca masina de brodat poate face mai multe flori si mai repede, de ce sa nu inventam si modele noi, ca si bunicii si stra-strabunicii inventau modele asa cum puteau ele, coseau care sa fie mai aratoase decat altele ! Bravo, inventati noi modele, ca doar n-o murit mintea, chiar si pe camasi sa se vada inventivitatea ! Bravo celor inventivi si creatori de noi modele chiar si pe costume populare!

SPUNE-TI PAREREA