Firmele vor fi nevoite să le asigure angajaților întorși la muncă, după starea de urgență, toate condițiile igienico-sanitare pentru evitarea contaminării.

Potrivit normelor europene, dar și legislației naționale în vigoare, angajatorii au obligaţia de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor, mai ales în condițiile pandemiei de coronavirus. Astfel că, la reluarea activității (după ridicarea stării de urgență), diversele fabrici, halele industriale ori comerciale și clădirile de birouri trebuie dotate cu mobilier, instalații și substanțe de protecție sanitară, iar angajații trebuie echipați corespunzător.

Toate acestea presupun cheltuieli suplimentare estimate de specialiștii la 300 de euro per angajat în prima lună de activitate și apoi la 50-100 de euro în lunile următoare. Este de așteptat, astfel, ca aceste cheltuieli să ducă la scumpiri cu 5% până la 10% a produselor, întrucât capacitatea de absorbție din surse proprii a șocului provocat de creșterea costurilor ar putea fi depășită.

În spațiile de producție, dar și în birourile în care nu se poate asigura distanța socială de 1,5-2 metri între posturile de lucru, angajatorii sunt obligați să monteze panouri despărțitoare din material plastic sau plexiglas.
Un astfel de panou din material netransparent, la dimensiunile-standard de 6×2 metri, costă 50 de euro (200 de lei), dar dacă materialul trebuie să fie transparent, atunci prețul crește la 200 de euro (spre 900 de lei). Aceste panouri nu se fabrică în România, fiind importate din Cehia, Germania sau Italia.
Pentru unitățile în care angajatorii vor să monteze tuneluri de dezinfectare, astfel de instalații costă între 800 și 850 de euro (echivalentul a 4.000 de lei).
Cât privește substanțele pentru dezinfectare, pe piață au apărut oferte ca la dozatoarele de apă, prin care furnizorii montează gratuit dispersoarele, iar substanța este livrată pe bază de abonament – 350 de lei pe lună.
Per total, cheltuielile cu protecția sanitară a salariaților și a posturilor de lucru ajung undeva la 300 de euro per angajat la început, iar în următoarele luni – când aceste dotări trebuie întreținute – cheltuiala se plafonează la 50-100 de euro per angajat, estimează un specialist, conform jurnalul.antena3.ro.

SPUNE-TI PAREREA