Prof. Dorel SĂNDESC – președintele comisiei ATI din cadrul Ministerului Sănătății, a răspuns azi solicitării spitalului județean și a confirmat acordul comisiei pentru utilizarea plasmei recoltate de la donator vindecat COVID-19 la tratamentul pacienților critici din cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a transmis ieri managerul spitalului, Gabriel Lazany.

Reamintim că un aparat performant de plasmafareză – extragerea plasmei de la pacienții vindecați de Sars-CoV-2) pentru tratamentul celor bolnavi cu noul coronavirus – a fost inaugurat recent la Centrul de Transfuzii Sanguine din Bistrița-Năsăud, de către președintele CJ Radu Moldovan și directorul CTS Bistrița, Adina Beudean.

Aparatul este produs de Fresenius Kabi Germania, cea mai mare companie de aparatură medicală din lume. Modelul Aurora Plasma Feresis, cum se numește aparatul, are autorizație de la Autoritatea Națională a Medicamentului și Aparaturii Medicale, care aparține de Ministerul Sănătății. După cum a explicat directorul CTS Bistrița, Adina Beudean, toate aparatele Aurora Plasma Feresis, produse de Fresenius Kabi Germania au avizul Ministerului Sănătății, nefiind necesară avizarea pe fiecare aparat în parte. Prin urmare, aparatul avea toate avizele necesare de funcționare încă de la instalare, fiind nevoie doar de acest acord pentru utilizarea plasmei la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență.

Citește și:

(FOTO/VIDEO) Bistrița-Năsăud a inaugurat aparatul pentru extragerea plasmei de la pacienții vindecați de Coronavirus. Primul donator a venit astăzi la Centrul de Transfuzii Sanguine

Atacuri „la sânge“ după ce Radu Moldovan a organizat o conferință de presă la Centrul de Transfuzii Sanguine. Ce l-a iritat pe prefectul Stelian Dolha

 

SPUNE-TI PAREREA