Bogdan Ivan, consilierul președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, i-a dat din nou replica prefectului Stelian Dolha, după ce prefectul a avut ieșire nervoasă, fiind iritat că Radu Moldovan a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat aparatul de plasmafareză de la Bistrița și a criticat măsurile luate de Guvern în ceea ce privește epidemia. Ulterior, Stelian Dolha a revenit cu un comunicat de presă pe această temă.

„Donarea către instituțiile medicale din Bistrița-Năsăud, via Centrul de Transfuzie Sanguine Bistrița, a unui aparat performant de plasmafereză, capabil să recolteze plasmă cu anticorpi de la pacienții care s-au vindecat deja de CoVid-19 pentru tratarea bolnavilor, este fără nicio îndoială una dintre veștile extrem de bune pe care le-am primit în județ de la debutul pandemiei. Atât prin Instituția Prefectului, cât și personal, mă voi ocupa de urgentarea avizelor și autorizărilor, de care acest aparat, unul dintre cele 14 primite ca donație în tot atâtea județe, să poată fi complet functional, iar plasma convalescentă obținută de la donatorii foști pacienți să poată fi inclusă în protocoalele terapeutice de tratament“, a transmis Stelian Dolha zilele trecute.

Bogdan Ivan i-a transmis, din nou, replica sa.

„Rămâne cum am zis. Ați sunat! Și nu ați putut nega asta! Restul comunicatului dumneavoastră poate fi catalogat drept o scuză puerilă pentru incapacitatea de a gestiona onest o situație care vă depășește. Da, sunt plătit din bani publici. Dumneavoastră sunteți plătit altfel? Tot ce contează acum sunt viețile oamenilor! În 22 Aprilie Ministerul Sănătății a emis Ordinul Nr. 654/2020, prin care s-a aprobat metodologia de colectare, testare, procesare, stocare și distribuție a plasmei de la donator vindecat COVID-19 la pacient în stare gravă COVID-19. Există tot cadrul legal, la Bistrița sunt persoane care au donat plasmă și Secția ATI îndeplinește toate condițiile pentru a putea administra această plasmă!

Ordin privind recoltarea si administrarea plasmei

Vă rog să vă folosiți de relația dumneavoastră de prietenie cu Dna. Secretar de Stat Diana Morar, cu Dl. Secretar de Stat Andrei Baciu și să vă asigurați că secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița va primi până la începutul săptămânii viitoare aviz pozitiv din partea Ministerului Sănătății pentru a administra plasmă persoanelor grav bolnave de COVID-19 (solicitare deja depusă de Spitalul Județean).

Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Bistrița este una dintre cele mai moderne din România, renovată și dotată în anul 2019 printr-o investiție a Consiliului Județean și a MS în valoare de 4 milioane de euro!

Dacă la comunicare nu vă pricepeți, sper totuși să obțineți un aviz favorabil. O semnătură. Nu v-o cere Bogdan Ivan Gruia, Radu Moldovan sau PSD. V-o cer locuitorii județului Bistrița-Năsăud!“, a transmis Bogdan Ivan.

SPUNE-TI PAREREA