Aflat în centrul unui scandal de proxenetism, la sfârșitul anului 2019, Hotelul Diana din Bistrița a fost închis de autorități, după ce patronul a fost arestat preventiv. Judecătorii au fixat o cauțiune de 50.000 de lei, care a fost achitată. Hotelul și-a scos pârleala, însă, în această perioadă, în care a cazat persoane carantinate.

Conform unei liste cu centrele de carantină din județ, transmis de către Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Hotel Diana a cazat în perioada 12.03.2020-06.04.2020, 524 de persoane, fiind centrul care a primit cele mai multe persoane aflate în carantină.

Ministerul Sănătății a calculat costurile cu carantina la 300 de lei pe zi pe persoană, din care 230 de lei pentru cazare și 70 de lei pentru mâncare, apă și pijamale.

230 lei/zi/persoană reprezintă cheltuielile cu cazarea care includ curățenie, serviciile de spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora. Acest tarif a fost preluat din HG 714/2018 – privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate.

La un calcul estimativ, luând în considerare că persoanele sunt carantinate timp de 14 zile, hotelul a încasat în jur de 1 000 000 de lei, doar în perioada raportată, conform tabelului. Modul de decontare al cheltuielor cu carantinarea s-a schimbat, de la 1 mai, așa că ministerul plătește acum prețul de 230 lei/ cameră și nu de persoană.

Două centre de carantinare se află la Sângeorz-Băi, printre ele fiind și Hotel Hebe, care aparține omului de afaceri Mohammad Murad. Libazenul, cunoscut pentru legăturile sale cu politicianul Rareș Bogdan, a făcut bani în timpul pandemiei și cu hotelul Phoenicia Express din Capitală.
După ce „Apele Române“ au refuzat să mai cazeze persone carantinate, pe motiv că acestea au distrus spațiile de cazare, misiunea a fost preluată de pensiune Fisherman’s de la Colibița, care a cazat 96 de persoane.

Firmele de catering care au livrat masa sunt restaurant „Ardealul“ și „Casa Bistrițeană“, din Bistrița, dar și restaurantul „Don Pepe“ din Maieru.

Din sursele noastre, mai multe unități de cazare au primit solicitări privind cazarea persoanelor plasate în carantină, dar unele au refuzat. Altele, însă, nu au fost selectate și nu au mai fost selectate de autorități, deși ar fi primit și ele persoane carantinate. De asemenea, mai multe restaurante contactate de noi nu au primit nicio solicitare din partea autorităților pentru a efectua servicii de catering.

Nu se știe pe ce criterii au fost selectate hotelurile și restaurantele în Bistrița-Năsăud. Identificarea și stabilirea spațiilor pentru carantină se realizează cu sprijinul Direcțiilor de sănătate publică județene.

Spațiile pentru carantină trebuie să îndeplinească următoarele criterii minime:
a) Accesul în incintă să fie controlat;
b) Să fie prevăzute cu căi de acces pietonal şi pentru autovehicule;
c) Să fie dotate cu facilităţi adaptate persoanelor cu handicap fizic locomotor;
d) Asigurarea condiţiilor pentru ventilaţie;
e) Asigurarea accesului la apă, hrană și produse de igienă personală, spălătorie
f) Asigurarea unei suprafețe utile minim de 10 mp/camera cu grup sanitar propriu cu
duș
g) Asigurarea procedurilor de management adecvat al deșeurilor perciuloase cf.
legislatiei in vigoare;
h) Asigurarea unui spatiu de depozitare a bagajelor si a altor efecte personale ale
persoanelor carantinate
i) Acces la internet

Criteriile sunt stabilite conform normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea
bugetului Ministerului Sănătăţii

1 COMENTARIU

  1. Cum au luat firmele astea? Pai patronul de la rest Ardeal nu este mare scula in PNL? Iar celalalt de la casa bistriteana, nu lucreaza in primaria Bistrita? De ce nu au luat cateringul alte restaurante? Pt ca nu a fost informat nimeni. Au stiut doar aia ce ling partidele-n dos.

SPUNE-TI PAREREA