Urcatul oilor la munte se va face, anul acesta, cu măsuri de maximă siguranță și cu respectarea Ordonanțelor Militare. Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a transmis o circulară tuturor primarilor din județ, prin care i-a însărcinat să anunțe crescătorii de animale, dar și asociațiile de crescători, că măsura oilor se anulează anul acesta, iar transhumanța se face respectând ordonanțele militare.

Fraza extrem de lungă și alambicată i-a pus în încurcătură pe primari care nu prea știu ce trebuie să le transmită oierilor. Pe de o parte, prefectura spune că pregătirile pentru urcarea oilor la munte să nu se desfășoară, ceea ce este absurd, pentru că oierii sunt nevoiți să facă o serie de pregătiri specifice pentru acest eveniment. Pe de altă parte, în documente mai scrie că există și posibilitatea ca aceste pregătiri să se desfășoară conform ordonanțelor militare, ceea ce, iarăși, îi bagă în ceață pe oieri, pentru că nu există nicio mențiune, în ordonanțele militare, referitoare la transhumanță.

„Măsura oilor“ este un vechi obicei pastoral, o sărbătoare câmpenească care, din cele mai vechi timpuri, preceda urcarea oilor la munte și avea un rol ritualic, dar și un sens practic. Acesta le permite oierilor să măsoare laptele pe care îl dă fiecare oaie, pentru a știi câtă brânză trebuie să primească, al final, fiecare proprietar de animale.

Citește și:

Sărbătoare în comuna Șanț. Ritualul păstorilor înainte de a porni cu oile la munte (FOTO)

 

 

SPUNE-TI PAREREA