Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la Palatul Cotroceni, cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

La finalul ședinței, președintele a susținut o declarație de presă, în care a anunțat că starea de urgență nu va fi prelungită. În acest fel, data de 14 mai e ultima zi în care vom avea stare urgență.

Șeful statului a anunțat că începând cu 15 mai, starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă: „Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi cu stare de urgență. Începând cu 15 mai, intră într-o, așa-numită, stare de alertă, prevăzută de legislația specifică care prevede cum se acționează în situația unei epidemii”.

„Pe 15 se vor redeschide saloanele de coafură, frizeri etc, cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate în condiții speciale, de distanțare, de igienă. Repet, cu toții vom purta mască în transportul public și în spațiile publice închise”, a mai precizat Iohannis.

Principalele declarații:

„Am analizat situația epidemiologică în care ne aflăm acum, dar și situația stării de urgență. Weekendul de 1 mai. Lucrurile au stat destul de bine, sunt foarte mulțumit de cum au reacționat oamenii. Nu au fost încălcări semnificative ale regulilor.

Astăzi am luat decizii de mare interes.

1. Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi cu stare de urgență. Începând cu 15 mai, intră într-o, așa-numită, stare de alertă, prevăzută de legislația specifică care prevede cum se acționează în situația unei epidemii.

Situația nu s-a îmbunătățit încă, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut, că revenim la normalitate.

Totuși, se schimbă câteva lucruri. Repet, epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili!

Indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni cât durează epidemia. Depinde doar de noi cum controlăm epidemia în România.

1 COMENTARIU

  1. Motto:
    „Dacă ieşim în noaptea de Înviere pe balcoane, dacă aprindem câte o lumânare şi cântăm Cristos a-nviat, transformăm întreaga ţară într-o imensă biserica. Să fim creştini, nu cretini.”
    (Toader Paleologu)

    Rareş Bogdan vrea ca pe lângă hoteluri, saloane de coafură, frizerii, cabinete stomatologice, şi muzee ce vor fi redeschise să mai fie adăugate bisericile :“Printre primele instituții care ar trebui deschise, să fie bisericile”. El spune că este foarte credincios şi, la fel ca şi alte milioane de români, indiferent de confesiune, simte nevoia să meargă la biserică.
    Totusi, ministrul de interne Marcel Vela, a declarat că deschiderea lăcaşurilor de cult trebuie gândită foarte bine, argumentând că: „La biserică, în general, merg persoane de o anumită categorie de vârstă. Sunt persoane vulnerabile, trebuie gândit foarte bine, dacă nu cumva există riscul de infecţie în prima fază”.

SPUNE-TI PAREREA