Vasile Silași, primarul comunei Chiochiș, o localitate cu o importantă comunitate de etnici maghiari, spune că Ținutul Secuiesc nu are foarte mulți susținători, de fapt, și că maghiarii au cu totul alte preocupări, mai ales în momentul de față.

“Ținutul Secuiesc nu există. Cele trei județe fac parte din România. Despre ce vorbim? Încă de la începutul acestei analize vreau să subliniez următoarea realitate, cea descrisă în primul articol al Constituției României: România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Nu scrie și nu apare nicăieri în vreun act oficial al statului roman sintagma ”Ținutul Secuiesc” sau alte ținuturi, așa că, idioțenia cu acest proiect propus de trei, harom, parlamentari UDMR, poate intra la capitolul ”praf în ochii electoratului maghiar”, probabil deja saturat de toate bla-bla-urile liderilor din ultimii 25 de ani.  

 În calitate de primar al unei comune unde există o consistentă populație maghiară, cu oameni de calitate,  vă pot spune că, povestea asta cu ”Ținutul Secuiesc” nu are foarte mulți susținători, iar etnicii maghiari de aici au cu totul și cu totul alte preocupări,  mult mai aproape de realitatea noastră: agricultura, supraviețuirea după pandemia asta nenorocită sau care sunt soluțiile pentru produsele lor: unde le vor vinde, ce vor face în continuare?             

Mulți dintre prietenii mei unguri îmi spun că, demult, nu mai cred în lacrimile de crocodil de pe obrazul gros al acelor parlamentari  UDMR. 

      De fapt UDMR -ul e format si din acești oameni alaturi de care conviețuiesc!

      Ceea ce le spun și vă spun și domniilor voastre: nu avea nimeni nevoie de acest scandal, el nu trebuia să apară, ardelenii fiind extrem de sensibili la acest gen de subiecte. Nu e bine deloc că la nivel de Parlament se dă gir unor asemenea enormități și care, folosesc facțiunile extremiste din UDMR , pentru a mai strânge voturi. Politic vorbind, UDMR câștigă, din nou, proiectul fiind unul cu dedicație specială: facțiunile radicale din acest inventat ținut dar și încă un ”deți” de baracz palinka servit lui Orban. Viktor Orban.

Să auzim numai de bine: Halljuk meg!”, este mesajul transmis de Vasile Silași.

SPUNE-TI PAREREA