Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a desfășurat o anchetă cu privire la o acțiune de dezinfecție în contextul pandemiei COVID-19, efectuată pe străzile din Sângeorz-Băi. La Rodna, Sângeorz-Băi, dar și în alte localități, s-a făcut dezinfectarea spațiilor publice închise, dar și a străzilor, cu două substanțe de uz veterinar, denumite VIROCID, respectiv cu VIROSHIELD.
VIROCIDUL, substanța folosită de mai mulți primari pentru dezinfectare, inclusiv de Traian Ogâgău!
De la începutul epidemiei, mai mulți primari din județ și din România, au efectuat operațiuni de dezinfectare a străzilor și a spațiilor închise.
Mai multe primării din Bistrița-Năsăud, printre care se numără Primăria Rodna, Primăria Șanț, dar și Primăria Sângeorz Băi, au folosit substanța VIROCID, achiziționată de la o firmă din Bistrița. Atât primarul din Rodna, Valentin Grapini, cât și primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, au folosit această substanță pentru dezinfectarea sediilor instituțiilor publice, în interior. Mai mult, Traian Ogâgău urmează să facă o nouă dezinfecție cu VIROCID, săptămâna viitoare, în condițiile în care mai mulți angajați de la primărie și din cadrul poliției locale au fost confirmați cu COVID-19.
VIROCIDUL este o substanță din aria de utilizare veterinară, un dezinfectant cu spectru bactericid, fungicid, virucid si sporicid, sigur pentru oameni, animale și mediul înconjurător. Este un dezinfectant puternic, ideal pentru dezinfecția suprafețelor și echipamentelor, cât și pentru nebulizarea termică. Datorită concentrației sale puternice, Virocid funcționeaza la diluții extrem de scăzute, fiind astfel foarte economic.
Virocidul se găsește inclusiv în farmacii veterinare, dar, el are diverse indicații de utilizare:
– pentru dezinfecţia suprafeţelor (pereţi şi podele) în spitale şi alte spaţii pentru îngrijirea sănătăţii;
– pentru dezinfecţia suprafeţelor, echipamentelor şi ustensilelor în halele pentru creşterea animalelor, în cabinete şi clinici veterinare;
– pentru dezinfecţia asupra mijloacelor de transport care sunt utilizate pentru – transportul animalelor și transportul produselor alimentare, abatoare, incubatoare;
– pentru dezinfecţia, echipamentelor şi ustensilelor în industria alimentară, piscicultură şi industria de preparare a furajelor;
Atât firma care a vândut VIROCIDUL, cât și substanța în sine, au toate avizele de la DSP și de la Ministerul Sănătății.
Cum s-a ajuns la dezinfectarea cu VIROSHIELD, motivul pentru care firma de dezinfecție a fost amendată
Primăriile care au optat pentru dezinfectarea străzilor și a spațiilor publice, au apelat la o firmă specializată pentru a primi consultanță și sfaturi privind utilizarea produselor. Astfel, primarul din Rodna a cerut un produs care să fie utilizat în exterior, pentru dezinfectarea străzilor, și i-a fost furnizat acest VIROSHIELD, care face parte din aceeași categorie de biocide cu VIROCIDUL, doar că este un produs cu un spectru mai larg. Această substanță a ajuns la Primăria Rodna direct de la furnizor, nu prin firma de la care a fost făcută achiziția.
„Au greșit substanța, dar acest produs nu este cu nimic mai toxic. Am făcut o dezinfectare generală, și pentru animale, nu văd să fie mare problemă. Teoretic, n-am făcut niciun rău, doar că acest produs are un spectru mai larg. O să ni-l schimbe și vom dezinfecta din nou cu VIROCID. Acum firma a primit o amendă și eu voi primi soluționarea marți. Ori o amendă, ori un avertisment. Să ne amendeze, dacă vor, că nu murim noi dintr-o amendă. Nu era absolut nicio problemă dacă nu se făcea dezinfectarea și la Sângeorz-Băi“, a spus primarul Rodnei, Valentin Grapini.
Acesta a explicat că VIROSHIELDUL este recomandat pentru exterior, fiind mai eficient pentru curățarea anvelopelor, încălțămintelor etc., și de aceea este destinat spălării străzilor.
Cum a ajuns Primăria Rodna să dezinfecteze în Sângeorz-Băi
De dezinfectarea străzilor s-a ocupat SVSU Rodna. Acest serviciu a fost contractat de către deputatul Daniel Suciu, contracost, pentru a dezinfecta și străzile din Sângeorz-Băi. Pentru această operațiune, deputatul a avut avizul Comitetului Local pentru Situații de Urgență.
Ancheta privind această dezinfectare a fost demarată de către DSP după ce primarul din Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, a făcut o plângere în acest sens, fiind nemulțumit de activitatea rivalului său politic, Daniel Suciu, care s-a implicat în distribuirea de măști și dezinfectarea străzilor din oraș. În urma anchetei, firma care distribuit produsul a fost amendată cu 2000 de lei.
„Pentru efectuarea lucrării de dezinfecție solicitate de grupul inițiator din Sângeorz – Băi, a fost întocmit un contract de prestări servicii între Primăria Comunei Rodna – Consiliul Local al comunei Rodna (reprezentat de primarul Grapini Valentin) și Suciu Vasile-Daniel.
În urma controlului, a fost interzisă utilizarea produsului biocid neconform Viroshield, s-a cerut prezentarea documentelor care să ateste returul sau redirecționarea utilizării (în condițiile impuse de legislația în vigoare) în domeniul veterinar a celor 150l de produs biocid.
Pentru cele constatate, vor fi aplicate sanctiuni conform HG 857/2011.
În data de 28 aprilie a.c., s-a luat legătura cu reprezentantul societății furnizoare a produsului biocid neconform, care și-a recunoscut neglijența furnizării unui produs de uz veterinar (GR1 TP3) în loc de un produs biocid pentru profilaxia sanitar umană, care se preta pentru dezinfecția solicitată, precum și directionarea catre Primaria Rodna a documentației aferente altui produs decât cel furnizat. Pentru neconformitățile constatate, reprezentantul societății a fost sancționat cu amendă de 2000 RON, conform HG 857/2011 art. 58 lit .b.“, se arată în comunicatul trimis de către Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, referitor la rezultatele anchetei.
Reamintim că primarul Traian Ogâgău a luat în râs acțiunea de dezinfectare a străzilor, într-un filmuleț transmis LIVE pe facebook, în care susținea că a adus un avion cu care va pulveriza o substanță care salvează omenirea. Ogâgău a intrat și în direct la B1 TV, unde a dat declarații delirante despre acest lucru, spunând că a adunat toată țuica din Sângeorz și a pulverizat-o în aer. Despre acestea, puteți citi AICI și AICI.
De ce primăriile au dezinfectat străzile fără avizul DSP
Primăria Rodna, la fel ca alte primării, au efectuat dezinfectarea străzilor și spațiilor închise cu substanțe avizate de către DSP, dar fără avizul DSP pentru acțiunea în sine. Primarul din Rodna, Valentin Grapini, spune că nu a cerut avizul DSP pentru că, în contextul stării de urgență, deciziile s-au luat la nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență.
De altfel, Instituția Prefectului și DSP-ul nu au comunicat primarilor ce măsuri trebuie luate în privința dezinfectării, ce acțiuni să inițieze și ce substanțe să folosească. De la începutul epidemiei, mai mulți primari s-au plâns de modul execrabil în care DSP-ul și Prefectura au comunicat cu ei, fiind lăsați în ceață în multe privințe: izolarea persoanelor venite din străinătate, cazurile de Coronavirus confirmate, măsurile sanitare la nivelul comunelor etc.
„N-am avut de la ei nicio îndrumare. Nu au comunicat cu noi absolut deloc, doar ne-au transmis prin fax ordonanțele militare“, a spus primarul Valentin Grapini.
Pentru această operațiune de dezinfecție, primarul din Rodna, cât și grupul de inițiativă din Sângeorz-Băi, vor fi verificați de către o echipă mixtă formată din polițiști și reprezentanți ai DSP.
„Pentru finalizarea acțiunii de control, proces care presupune și verificarea contractării de grupul inițiator a unei entități necertificate care să efectueze operațiunea de dezinfecție, vor fi constituite echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție și DSP“, se arată în ancheta DSP.
Tot în acheta DSP, s-a mai constatat faptul că utilajul utilizat pentru efectuarea dezinfecției – SUPER SNOW – era unul impropriu, acesta având ca întrebuințare din fabricație producerea zăpezii artificiale. Tunurile de zăpadă s-au folosit pentru dezinfectarea străzilor în mai multe orașe din țară, prin care se numără Sinaia, Sfântu Gheorghe, Petroșani.
De ce nu sunt lămuriți primarii cu ce să dea pe străzi
Primarii nu au primit nicio directivă privind dezinfectarea străzilor pentru că reprezentanții Guvernului s-au bâlbâit, de la început, în această privință. Reprezentanții DSP BN spun că ei recomandă spălarea cu cloramină, dar mai multe primării din țară au fost criticate pentru dezinfectarea străzilor cu această substanță și au fost acuzate de cheltuieli inutile. Acest lucru s-a întâmplat după ce Ministerul Sănătății a postat și a sters de pe pagina oficială, de mai multe ori, o informare cu privire la eficiența clorului.
„Nu există dovezi care să ateste eficiența dezinfectării străzilor (folosind dezinfectanți, produse de curățare, indiferent de metoda de aplicare) în combaterea COVID-19“, au transmis Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate, în campania de informare derulată în contextul pandemiei.
Conform sursei citate, pentru a analiza eficiența dezinfectării mediilor externe (suprafața drumurilor, ziduri de protecție, pavaje etc.), trebuie luați în considerare factori precum mijloacele de transmitere a coronavirusului, dovada prezenței virusului pe suprafețe, precum și posibilul impact asupra mediului și riscul asupra sănătății în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potențial toxic.
Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale / detergenți convenționali, evitând, însă, producerea de praf și aerosoli. Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea virusului.
Informațiile legate de utilizarea hipocloritului și eficiența acestuia în distrugerea virusului pe suprafețe externe (cum ar fi drumurile) și în aer sunt contradictorii.
De această bâlbâială privind utilizarea clorului pentru spălarea străzilor s-a plâns și viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae, care a atras atenția asupra problemei de comunicare în cea mai recentă ședință de Consiliul Local.
„Susțin, în continuare, că acest guvern este guvernul-recomandare. Cum, într-o Ordonanță Militară, vii și obligi toate UAT-urile din România să cumpere dozatoare cu dezinfectanți pentru scările de blocuri și, peste o săptămână, vii și spui, că de fapt este, o recomandare? Cum îmi explică situația în care, după ce timp de vreo trei sau patru săptămâni aproape în toate orașele mari din România s-au spălat toate străzile cu clor, cu soluție de clorarmină, vine guvernul sau, respectiv Comitetul Național pentru Situații de Urgență, si spune nu avem nicio dovadă că spălarea cu clor ar ajuta sau nu ar ajuta combaterea Covid-19. Păi ce fel de guvern este acesta? Eu cred că un guvern trebuie să vină cu măsuri concrete, nu cu recomandări“, a spus Niculae.
Cât de nocive pentru oameni sunt VIROCIDUL, VIROSHIELDUL, dar și cloramina!
Toate substanțele de dezinfectare, inclusiv Virocidul, Viroshieldul, clorul, cloramina și altele, au efecte adverse și utilizarea lor se face cu mare PRECAUȚIE!
Trebuie evitat contactul acestor substanțe cu pielea, membranele și mucoasele ochiului, pentru că au acțiuni iritante și un efect de sensibilizare.
Evident, nu este recomandată nici inhalarea, pentru că poate produce iritații și dificultăți respiratorii. Acestea sunt chestiuni evidente, chiar și pentru gospodinele care spală cu clor prin baie sau pe jos. Nu bem, nu atingem, nu inhalăm aceste substanțe!
Toate aceste substanțe au niște FIȘE DE TOXICITATE:
VIROSHIELD:
Coroziv prin inhalare, la nivelul ochilor si dermic
Toxicitate acută (nociv) prin ingerare, inhalare și dermic
Sensibilizare prin inhalare și dermic
În caz de contact cu pielea Pielea se poate înroși și irita la locul de contact.
În caz de contact cu ochii, Ochii se pot înroșii și irita. Ochii pot lăcrima.
Dacă este ingerat Poate apărea durere și roșeață la nivelul gurii și gâtului. Mai pot apare greață și dureri de stomac.Poate să apară voma.
Daca se inhalează poate să apară iritația gâtului cu senzația de apăsare în piept
Pot aparea simptome acute dupa expunerea pe termen scurt
VIROCID
Nociv în caz de înghiţire, în contact cu pielea sau prin inhalare
Provoacă arsuri grave ale pielii şi lezarea ochilor
Poate provoca o reacţie alergică a pielii
Poate provoca simptome de alergie sau astm sau dificultăţi de respiraţie în caz de
inhalare
Foarte toxic pentru mediul acvatic
CLORAMINĂ
Nociv în caz de înghiţire.
Provoacă arsuri grave ale pielii şi lezarea ochilor.
Poate provoca simptome de alergie sau astm sau dificultăţi de respiraţie în caz de inhalare.
În contact cu acizi, degajă un gaz toxic.
Să ne amendeze, dacă vor, că nu murim noi dintr-o amendă. (problema e ca prostiile se platesc din banii publici ) S-a nascut un nou Eminescu:De 1 martie , zapada s-a topit,
Iar noi ghiocelul l-am zărit,
ȘI vouă vi-l oferim
ȘI sănătate va dorim .
Cu drag, Primar Tinu Grapini – președinte PSD RODNA. O poezie …criminala!
Ma nu mai tot comentati aiurea, ca si cu apa chioara daca dai, macar se mai spala din virusi si se duc dr.acului in canalizare , decat SA NU FACI NIMIC !