Vizitele voluntarilor la oamenii care au nevoie de o masă caldă și sprijin în această perioadă, continuă în Bistrița-Năsăud, sub coordonarea Instituției Prefectului. De această acțune se ocupă mai multe organizații non-guvernamnetale din Bistrița-Năsăud care pregătesc mese calde și se deplasează la oamenii aflați în nevoie.
Intituția Prefectului a transmis, din nou, povestea acestor acțiuni și a beneficiarilor, făcând apel pentru donații.

Vârstnicii singuri, cu care voluntarii s-au împrietenit deja, stau cuminți și așteaptă la geam în zilele în care știu că aceștia sosesc la ei. Își drămuiesc mâncarea de la o vizită la alta, în așa fel încât să ajungă…Sunt oameni care au muncit mult la viața lor dar care, din diverse motive, au ajuns singuri. Unii dintre ei chiar caută fotografii din tinerețe, pentru a ne demonstra că au fost cineva, cândva. Sunt oameni pentru care singurătatea și nevoile sunt atât de apăsătoare, încât vizita voluntarilor reprezintă un adevărat eveniment.

Multe dintre cazurile identificate sunt tulburătoare: persoană de 90 de ani care trăiește fără utilități și care încă lucrează în gospodărie pentru a-și asigura traiul; persoană de peste 80 de ani care a lucrat la bancă și care, din cauza neputințelor și sărăciei, a ajuns doar piele și os; fostă doamnă educatoare ce păstrează într-o ordine perfectă toate lucrușoarele vechi din casă și în privirea căreia citești demnitate, în ciuda condițiilor precare. Unele situații sunt atât de dramatice, încât nu putem publica fotografiile…

Mai sunt cazurile familiilor cu copii, pentru care orice mic dar înseamnă o explozie de bucurie. Recent, descoperind o astfel de familie care locuiește într-o casă ce seamănă mai mult cu o colibă, am strecurat, pe lângă mâncare, câteva jucării. Reacția unei fetițe în momentul în care a zărit o păpușă deasupra plasei a fost să smulgă plasa cu totul și să fugă cu ea pe o colină din apropiere, nevenindu-i să creadă că este doar a ei.

Zilnic ne bucurăm și ne întristăm în același timp: pe de o parte că putem ajuta, pe de altă parte că identificăm noi cazuri disperate și am vrea să ajutăm mai mult. Iar felul în care privesc toți lung în urma noastră în momentul în care plecăm, sperând că o să revenim, este sfâșietor.

Prefectul Stelian Dolha transmite: „În perioadele grele prin care suntem nevoiți să trecem este necesar să facem scut în jurul celor mai vulnerabili, pentru a-i proteja. Trebuie să privim cu toții mai atenți în jur, în vecinătatea noastră, pentru a vedea unde și cu ce putem ajuta. Le mulțumesc tuturor celor care au înțeles nevoile momentului și se implică necondiționat pentru a oferi sprijin!”

Mulțumim asociației partenere OM – Orașul Mariei pentru implicarea desăvârșită în cadrul proiectului, voluntarilor cu suflet mare care sunt pe poziții la orice oră apare vreun necaz și nu în ultimul rând, celor care donează, ajutându-ne să oferim zile mai ușoare multor persoane aflate la greu.
Lista celor care au donat până acum o puteți consulta aici:
https://bn.prefectura.mai.gov.ro/…/2020/04/afis-donatori.pdf

Cei care vor să ajute în perioada următoare pot dona în siguranță, printr-un simplu transfer bancar, în unul din cele două conturi ale asociației OM – Orașul Mariei:
RO33UGBI0000602007493RON
RO23UGBI0000602007496EUR

1 COMENTARIU

  1. Consilierii locali PSD nu au vrut să renunțe la cei 50% din indemnizație. Cristian Niculescu Țăgârlaș spune că le lipsește din ADN, omenia. Banii trebuiau să fie folosiți pentru familiile nevoiașe din Baia Mare .

SPUNE-TI PAREREA