„Adoptarea tacită nu înseamnă vot pro sau contra ci exact lipsa votului final. Vreau, în cuvinte cât mai puține, să explic cum funcționează Parlamentul, pentru a înțelege toți cât de ordinar minte si manipulează Klaus Iohannis!”, a transmis deputatul PSD, Doina Pană.

„Orice inițiativă legislativă trebuie să treacă obligatoriu prin ambele Camere. Prima Cameră sesizată are la dispoziție 45 de zile, de la data depunerii inițiativei legislative, pentru a cere și obține avize de la Guvern, Consiliul legislativ, Consiliul economic și social, pentru a dezbate, a amenda și vota în comisiile de specialitate care apoi să genereze un raport ce se înaintează spre Plen unde se dezbate din nou si apoi se dă votul final. Apoi inițiativa legislativă pleacă spre Camera decizională cu vot de admitere sau respingere.

Dacă nu se ajunge să se dea votul final in cele 45 de zile, inițiativa legislativă se consideră adoptată tacit si pleacă spre a doua Cameră care este #decizională și care nu are impusă limită de timp. După ce parcurge comisiile proprii de specialitate, pe baza raportului intocmit de acestea, după dezbaterea din Plen, Camera decizională dă votul final. Abia acest vot hotărăște dacă inițiativa respectivă a fost respinsă sau adoptată. Dacă a fost adoptată devine lege și, dacă nu este contestată la CCR de un grup politic, este trimisă la președinte pentru promulgare.
Președintele poate să o promulge direct, să o conteste el însuși la CCR, sau să o trimită inapoi Parlamentului pentru reexaminarea unor articole”, a explicat Doina Pană.

„Pentru că inițiative legislative sunt foarte multe (nu pot fi cenzurate de nimeni, chiar și un singur parlamentar poate emite multe proiecte de lege) și pentru că de multe ori apar inițiative legislative noi la care se cere regim de urgență, sunt cazuri când se ajunge în prima Cameră sesizată la neincadrarea în cele 45 de zile și, implicit, la adoptare tacită. Camera decizională nu este îngrădită de timp, poate face inclusiv consultări cu specialiști din afara Parlamentului, încât legea ce urmează a fi votată să fie cu adevărat benefică pentru domeniul ei. Votul ei final contează, de aceea este decizională!

Fiecare Cameră este decizională pe anumite domenii. Ce-a făcut președintele Iohannis astăzi? A profitat de un subiect sensibil și a generat o emoție uriașă mințind și manipulând ordinar că PSD a trecut tacit vinderea Ardealului (când întârzierile care au condus la trecerea tacită au fost generate exact de PNL, așa cum am explicat în postarea anterioară)! Sper că prin explicația mea am răspuns tuturor celor care își exprimau nedumerirea legată de procedura de adoptare tacită și că au realizat cu adevărat marea mizerie din discursul prezidențial de astăzi!”, a transmis deputatul PSD.

SPUNE-TI PAREREA